Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

New York/Tokió Királya: Monster pack - Cthulhu

2019. szeptember 23. - xoxoxkapitany

Ez a bejegyzés most egy kiegészítőről szól. Így a bevezető is csak kiegészítő jellegű lesz. Cthulhuról már bőven volt szó, ahogy megálmodójáról H.P.Lovecraftról is. Így azt most jegeljük. Legyenek a polipok általában a téma! Mit is mond a szakirodalom az Octopus Vulgarisról, a közönséges polipról, avagy amit a polipokról feltétlenül tudni kell! Kis barátunk a meleg tengerek lakója. Megtalálható szerte a Földön, kivétel az Északi-tengerben. De ez érthető. Ott nincs meleg. Még. Hossza kb. 3 méter és nagyjából 25 kiló a versenysúlya. Semmilyen rokonságot nem mutat a kaméleonokkal mégis tudja a színét változtatni. És nemcsak a színét, hanem a bőrének felületét. Kiváló beépített ügynök lenne belőle. Mimikri. A természet rendesen kisegítette végtagokkal. 8 darab csápja kivállóan alkalmas úszásra, harcra, tapadásra (a tapadókorongokkal), mászásra és finom is. Egy másik karakter, akivel nem áll rokonságban, az Tintás Barnes a Dallas-ból. A polip is tintás, de ő használja a tintát, és nem megissza. Akkor spircceli ki, ha gáz van és ezzel próbálja megzavarni falánk ellenségeit. Író polippal még nem találkozott senki, így feltételezhetjük, hogy irodalmi művek megalkotására nem használja a tintát. A papír meg csak elázna a vízben. Egy darab csont nem sok, annyi sincs benne. Képes tehát egészen apró réseken is átpréselni magát. Jó pár olyan videót láthattunk, ahol a hajóról megszökött egy-egy polip egy apró likon. Nem társasági lény. Inkább egyedül él. Diétáján rákok és kagylók szerepelnek. Emberi léptékben nézve igen exklúzív. Élettartama nem túl hosszú. Pár év. Ezt a halászok rendre próbálják megrövidíteni. A rossznyelvek szerint élt vagy még ma is él egy gigantikus, hatalmas, óriáspolpi a tengerben, ami a vadászik a hajókra és Kraken néven lett híres/hírhedt. Ám ez csak rosszindulatú pletyka. Még senki nem találkozott vele, aki meg igen, azt úgyis megette hajóstul-bőröstül.

cd4.jpg

Korábban már volt szó Tokió Királyáról, vagyis a játékról, ahol végre mindenféle szörnnyel elpusztíthatjuk Tokió városát. Ugyanez a játék megjelent New York verzióban is. Pepitában ugyanaz. Illetve kiegészítők is sorra jelennek meg hozzá. Ezek a Power Up! és a Monster Pack neveket kapták, vagyis extra szörnyekkel és tulajdonságokkal bővíthetjük a repertoárt. Ennek egyik darabja a Cthulhu. És nem is én lennék, ha nem csaptam volna le rá. Még mindig Richard Garfield játéka és az IELLO a kiadója a nem is olyan régi 2017-ből.

A doboz kicsi és átlátszó előlappal bír. Tartalmilag a következőt hordozza magában: 1 darab Chtulhu szörnytáblát, 1 darab kartonfigurát (talppal), 15 darab kétoldalas kultista/templom tokent, 12 darab őrület tokent, 8 darab evolúció kártyát Tokióhoz, 8 darab evolúciós kártyát New Yorkhoz és 1 darab leírást. Rövid, de velős.

Mit is mond a leírás? Felébredt! A Ősi Őreg visszatérte Tokió és New York káoszba borításának igéretét hordozza magában, ahol az őrület jelei csak sokszorozódnak. Még a többi szörny is meg kell adja magát az őrületnek... Elég őrült vagy ahhoz, hogy válaszolj a Hívására?

 

 

 

 

207292.jpg

Tehát a játék összeségében nem változott, még mindig egymást kell legyőzni a városokban, csak kapunk hozzá kis segítséget. Kicsit megfűszerezzük a játékot. Egy csipet kultistával, pár csepp templommal, 1 evőkanál evolúcióval és egy leheletnyi őrülettel - ízlés szerint - próbálunk borsot törni a többi kukta orra alá.

Mik tehát az újdonságok? Vannak a Tokiót-, és a New Yorkot érintő dolgok. Mindkét esetben feltételezzük, hogy birtokunkban van az alapjáték. Tokiónál csak a kultista oldala van érvényben a jelölőnek. Ha 4 egyformát dobtunk a kockáinkkal, akkor kapunk egy tokent, amit felhasználhatunk arra, hogy kapjunk vagy 1 életet, vagy 1 energiát vagy 1 extra dobást. Kész passz.

New Yorknál már külön előkészület is igényeltetik. A kultistákat keverjük össze az épület tokenekkel, és formáljunk paklikat belőlük, paklinként 4 darab jelölővel. Tegyünk 3-3 paklit a Nagy Alma minden kerületébe, mint ahogy szoktunk. Cthulhu templomjai épp olyan épületek, mint a többi. Ám, ha egy elpusztul, a kultista oldalára vált. Ekkor épp olyan egységekké válnak, mint mondjuk a tankok vagy a többi, amik elpusztításával megkapjuk a tokent. Azzal pedig -, ahogy Tokióban, itt is - kaphatunk vagy 1 életet, vagy 1 energiát vagy 1 extra dobást.

Az evolúció extra beröffentésének van egy apró, de nem elhanyagolható feltétele. Birtokunkban kell legyen egy "Power Up!" kiegészítő. Ba-damm-tsssz. Ekkor máris szuper szörnyekkel operálhatunk. Jelen esetben Cthulhu őrület tokeneket ad a többi szörny kollegának. Azaz őrületbe kergetheti a játékostársak monstrumjait és a játékostársakat is. Tudniilik, akinél ilyen jelölő van, az annyi kockát kell félretegyen az első dobása után, ahány őrületes tokent birtokol. Ezek a kockák nem újradobhatók. De van remény! Egy szívecske kockadobást becserélhetünk 1 token elveszejtésére. Csak ekkor nem kapunk életerőt. És ez nagyjából minden, amit tudni lehet és érdemes a kiegészítőről. Lehet zúzni a városokat, csak még jobban, még erősebben, még és még.

pic3262779.png

Itt most be kell valljam, hogy a Cthulhu kiegészítőt maga Cthulhu miatt szereztem be. És nem csalódtam! Tök jól beleillik a játékba, épp annyit ad még hozzá, amivel egy-két árnyalattal jobb lesz a móka. A grafika a megszokott, az alvó istenség kellően mérges is és kellően antropomorfizált polip is. A extra szabályok elsajátítása nem igényel nagy időt, simán rá lehet hangolódni, kultisták ide vagy oda. Kár, hogy magyarul nem adták még ki. De ami késik az a vonat. Az, hogy mindkét alapjátékkal kompatibilis nagyon klafa. Az, hogy épít más kiegészítőkre az meg nyitva tartja a lehetőséget. Varia nyilván abban van, ha New Yorkot vagy Tokiót terrorizáljuk. Más nem igazán. Sajna az alkatrészeket bepakolva már bőven kinőnénk az alapdobozt, így lehet, hogy érdemes megtartani a saját csomagolását. Ettől még ugyanannyira portábilis marad. Vihetjük. Sőt! Vigyük is!

A Monster pack - Cthulhu egy nagyon jó kis kiegészítő az alapjátékokhoz. Csak ajánlani tudom minden részrehajlással.

Típus: Kocka, tábla
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8 év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6115160912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása