Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Tokió Királya

2019. szeptember 02. - xoxoxkapitany

New York, San Francisco, Tokió, Moszkva, Párizs, Róma, Hong Kong, London esetleg Sydney. Szinte mindig ezek a nagyvárosok vannak terítéken, legyen az UFÓ invázó, földrengés, világvége, vírus kitörés vagy épp szörnytámadás. És persze! Hiszen ezekben a városokban bazi sokan laknak, látványosak, nagyok és ha UFÓ-ként gyorsan fájdalmas csapást akarnék mérni a világra, akkor én is ott lebegnék ezek fölött, és valószínűtlen, hogy Szatymaz, Chernelházadamonya vagy Jászfelsőszentgyörgy településeket venném célba a világ megadását remélve akciómtól. Természetesen távol álljon tőlem, hogy bármelyik felsorolt helyiségnek rosszat akarnék, itt csak a rációt nézem. Még kis hazánk fővárosát is elkerüli a popkultúrális apokalipszis. Pedig milyen vicces lenne egy film, amiben egy mutáns mega-gigaszörny a Lánc-híd mellől előbukkanna a Dunából, a Parlament felé véve az irány, a járókelők pedig egyetértően csettintve a nyelvükkel pattogatott kukorica majszolásba kezdenének bízva a legjobbakban. Amúgy a "szörny megtámad egy várost" filmtéma már a XX. század első fele óta örökzöld. Godzilla már többször meglátogatott több nagyvárost, sőt már Amerikába is áttört. Az 50 láb magas nő már 1958-ban megjelent, majd re-makeben 1993-ban. A Pacific Rim igazi Kaijukat adott a nézőknek. Ezek a víz alól érkező lehetetlen és furcsa lények, amik hihetetlenül erősek és még toxikus vagy lézersugarat is eregetnek. King Kong 1933 óta szinte hazatér New Yorkba. Szegény nem teszi jól, bár nem szabad akaratából jön csajozni, az is igaz. 1997-ben a dinók is beszabadultak San Diegoba, pontosabban egy T-Rex jelent meg a júra park folytatás filmben. Azóta ontja a világra szabaduló őshüllőket a franchise. A 2006-os The Host-ot tessék megnézni. Vissza 1954-be! "Them" a film címe és böszme nagy hangyák az emberek ellen(6)lábasai. A Cloverfield - mára  -trilógia első darabja még egy teljesen jól kitalált érdekes "kamu dokumentumfilm" jellegő szörnyfilm. Kicsit izé itt-ott, de a 3 film legjobbja. Szellemírtók? Mr Stay Puft? Biza! A habcsókember, aki csak egy tengerész a városban. Személyes kedvencem a Szuper Haver (The Iron Giant) c. rajzfilm, ami egy picit ki is lóg ebből a sorból, meg nem is. De többet nem árulhatok el róla. A lista hosszú legyen az film vagy más médium, ahogy lehet jól megcsinált darab, de lehet zsé kategóriás is. Legalább van választék, ahogy városok is, amiket rombolni lehet. Megjegyzendő, hogy Tokiót támadták meg legtöbbször a filmtörténet során, szám szerint 27-szer. New York a maga 16-jával csak a második. Most mi jövünk! RoooÁÁÁRRRRRRGGGGGGrrr!

download.jpg

A Tokió Királya 2011-ben jelent meg, kigondolója Richard Garfield, kiadója pedig az IELLO. A játék nem kevés díjjat is nyert 2011 és 2013 között. Nem véltelenül.

A színpompás dobozban találunk 6 darab szörnytáblát, 1 darab Tokió táblát, 6 darab fekete kockát, 66 darab erőkártyát, 6 darab kartonfigurát, 50 darab (kissé) áttetsző enegriajelölő kockát, 28 darab jelölő tokent, 2 darab zöld kockát és 1 szabálykönyvet.  A kartonfigurákat műanyag korongok állítják talpra amiből 6 darab szintén van.

A bevezető leírás rövid és velős: A küldetésed: Pusztíts el mindent, ami az utadba kerül, hogy a végén te lehess Tokió Királya!

tokio.png

Kell ennél több magyarázat? Na jó, egy kicsit. Szóval, játékos társainkkal szörnyek bőrébe bújunk és egymásnak feszülve Tokión acsarkodunk. Célunk győzelmi pontok gyűjtése vagy a törpiek eliminálása. Ezzel lehetünk Tokió Királyai. MRRRRrrrrrrrRR!

Készüljünk elő a csatához! Tegyük a Tokió táblát középre, a fekete és zöld dobókockákat, és a zöld energiajelölőket is kezeink ügyében hagyva. Figyeljünk rá, hogy 2-4 játékossal csak a belvárost támadjuk. Ha már 5-en vagy 6-an is megvagyunk, akkor az öböl is csatatérré válik. Az Erőkártyákat meg kell rendesen keverni, szintén a tábla mellé tenni majd 3-mat csapjunk is fel iziben. Ekkora már mindeki kellő időt szemezett  valamelyik szörnnyel, és talán a közös szimpátia rózsájának bimbaja is szárba szökkent. Azaz mindenki válasszon egy karaktert, vegye magához a kartonfigurát és annak tábláját (a beépített tekerenytyűkkel, amin az életerőt és a győzelmipontokat tartjuk nyilván). A szörnyek teljesen homogének, hisz mind 10 életerővel és 0 győzelmi ponttal indul a harcba. Kivétel a nevük és a külsejük. Na az totál más mindnek. Teljesen. Ezzel meg is vagyunk az előkészülettekkel. Hátra van még a kezdőjátékos kiválasztása. Mindenki dob a 6 fekete kockával és akinek a legtöbb mancsnyomot sikerül dobni kezd. Grrrrrrraaaaaaawrrrr!

A játékoskörök minden esetben 5 lépésből állnak. 1) Kockadobás. 2) Kockák végrehajtása. 3) Belépés Tokióba.  4) Erőkártyák vásárlása. 5) Kör vége. Bontsuk is ki sebtiben ezeket! 1) Kockadobás, vagyis fogjuk a 6 fekete kockát és dobunk velük. Fontos, hogy az első dobás után még 2x van lehetőségünk akárhány kockát újradobni jobb eredmény reményében. Miért érdekes, hogy van lehetőség javítani az eredményeken? Ehhez ismerjük meg a végrehajtást. 2) a dobott kockákat nekünk tetsző sorrendben végrehajthatjuk. Milyen eredmények lehetnek? Többnyire vegyesek. De nem baj! Ha sok egyforma számot dobunk (lehet 1, 2 vagy 3), akkor gyúrhatunk győzelmi pontokra. Amennyiben sikerül 3 egyforma számot dobni, az annyi szor 1 győzelmi pont, ahányast dobtunk. Tehát mondjuk 3 darab 2-es kocka, az 2 pontot ér. Viszont! Minden következő olyan számú kocka már simán a gyűjötött pontérték pluszban. Példánknál maradva: 3 darab 2-es, az 2 pont. A következő 2-es kocka 2 pontot ér, és a következő 2-es kocka is 2 pontot ér. Tehát, ha 6 darab kettes dobnánk mondjuk, az 8 pontot érne. Lehet követni? Szuper! Lehet még villámjel a dobás eredménye is, ami az energiát szimbolizálja. Ahány villámunk lesz a dobásunk végén, annyi zöld kockát kapunk. Lehet még szívecske. Minden egyes szívecske +1 életerő pontot javít egészségi állapontunkon, nem meghaladva a kezdő 10-et. A mancsnyom a támadást jelzi. Támadni az(oka)t az ellenségeket lehet, akik nincsenek ott ahol mi vagyunk. Mi van??? Na, ha bent vagyunk Tokióban, akkor mindeki a város körül 1-et sérül, ha viszont kint vagyunk, akkor az, aki bent van sérül 1-et. Vagy kint vagyunk, vagy bent. Ha egy szörny bent van a városban és megsérül lehetősége van kiszaladni a városbol és ideig-óráig megfutamodni. Nem kötelező szenvedni. Már csak azért sem, mert a városban a szívecske kockadobással nem lehet gyógyulni. Csak a kemények maradjanak ott! A kintiek mind végig fognak verni a benti szörnyön, aki viszont minden ütéssel mindenkin sebez. Fent és lent. Pro és kontra. Hopp és kopp. Mivel a játék kezdetén nincs senki a városban az első játékos kötelezően be kell fészkelje magát. Aki itt belép... kap 1 győzelmi pontot. Minden megkezdett kör, amit a városban indítunk +2 győzelmi pontot ér. Tehát van azért jó oldala is van céltáblának lenni. Ezzel ki is végeztük a 3-mas pontot a körben. A 4) az erőkártyák vásárlása. Elköltjük a kockákat és kártyákon feltüntetett villámokért magunkévá tesszük a szimpatikus darabot. Lesz olyan, amit egyszer használatos és lesz tartós fogyasztási cikk. Rájuk van írva, viszont innetől bármikor használhatjuk őket. 5) a kör vége. Tovább adjuk a kockákat. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRrrrrrrrrrrrrrrrrr!

A győztes, aki 20 győzelmi pontot harácsol össze, vagy egyedül marad a játék végére, és nem azért, mert hazamennek a cimborák, hanem mert a többi szörny kimúlik, azaz 0 lesz az életerőpontja. Fontos, hogy nem szégyen a megfutamodás, mert gyógyulni is kell. Ééééééééés kb ez minden, amit tudni kell ahhoz, hogy nekivágjunk.

tkiraly2.jpg

A Tokió Királya legalább annyira egyszerű, mint amennyire klafa. A doboz és a leírás külleme már megadja a hangulatot, amit a szörnyek csak tetéznek. Azt viszont meg kell említeni, hogy a képeken látható játék a 2016-os második kiadás. A játék alapjaiban semmit nem változott. A grafika, a város képe és a szörnyek külseje de. Plusz pár karaktert elért a kreatív végzet. Sajnos eltűnt a Kraken. Kár. Space Bunny Kibercicó lett, ami viszont ugyanúgy cuki. Apropó a teremtméynek tényleg viccesek, és a fordítás is átjön. Marslakos, Űrpingvin, Sárkátron, Kongrilla, Kibercicó és Gigaszaurusz (aki csak hasonlít egy másik licensz városromboló sárkánygyíkjára, de nem az). És a grafikai megvalósításuk is nagyon tetszetős.  Komolyan...? Űrpingvin? Óriási! Tipikusan a minnél többen, annál jobb játék. Ketten is működik és pörög, mint a búgócsiga, de 4 vagy 5 főnél kezdődik az igazi kibabrálás és ügyeskedés. Ennek megfelelően a játékidő 30 perce is inkább a 4 főnél válik igazzá. Mivel a Reflexshop jóvoltából már kapható magyarul is, a leírással nem lesz gond. Kismókusok is játszhatják, akár az ajánlott 8 év alatt is, mert csak minimális olvasnivalót tatralmaz. Varia sajna nincs benne. A játékosszám emelésével növelehtő az izgalom. Vagy ha bevásárolunk pár kiegészítőt. Ahogy tetszik. A doboz jól kivitelezett darab, csak nem túl könnyen szállítható. És van némi helyiigény is a játéktér mérete miatt. Ha visszük kirándulni érdemes kipakolni a dobozból és csak a lényeget bezacskózni. Minden megoldható.

A Tokió Királya ugyanúgy lehet egy családi-, mint egy haveros játék. Hát ki ne akarna törni és zúzni egy nagy városban? Kockadobás, kockáztatás, kibabrálás és királykodás. 

RAAAAAAAAAAAAaR! - Ősi szörny bölcselet

Típus: Kocka, tábla
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8 év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 4.5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Tokió Királyának királyának, vagy inkább királynőjének is kell valakinek lennie - mondja Macska Marcella.

20190902_001012.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5515034616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása