Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Igen?

2019. november 05. - xoxoxkapitany

Tanuljunk nyelveket! A legegyszerűbb szó lehet az igen. Hiszen fontos egyetérteni külföldön is. Nézzük hát meg, a világ többi nyelvén hogyan is kell ezt tenni! Közben azért arra figyeljünk, hogy csak akkor bólintsunk a buksinkkal, ha előzőleg meggyőződünk arról, hogy az adott kultúrában nem a fejrázás, vagy valami más gesztus jelenti a konszenzust. Jöhet? Igen?

Abház: ааи (āāi), аиеи (āiei), Afrikaans: ja, Albán: po, Alsószorb: jo, Angol: yes, aye, Óangol: gēa, Arab: نَعَم‏‎ (naʿam) (náʕam), Aromán: ie, Asztúriai: sí, Azeri: bəli (az), Baskír: эйе (eye), Baszk: bai (eu), Belarusz: так (tak), да (da), Bengáli: জি (ji) (formális), হ্যাঁ (hêñ) (informális), Bolár: да (da), Burmai: ဟုတ်ကဲ့ (hutkai.), အင်း (my), Csecsen: хӏаъ (haʾ), Cseroki: ᎥᎥ (vv) (vv), Cigány: ava, ova, Cseh: ano, jo, Dán: ja, Eszperantó: jes, Észt: jah, Feröeri: ja, Finn: kyllä, Francia: oui, Fríz: ja, Galiciai: si, Ganda: yee, Görög: ναι (nai) Ógörög: ναί (naí), Grúz: დიახ (diax), კი (ḳi), ჰო (ho), ხო (xo), Grönlandi: aap, Héber: כֵּן‏‎ (ken), Hindi: हाँ (hā̃) (hā̃), जी (jī), जी हाँ (jī hā̃), Holland: ja, Ido: yes, Indonéz: ya, Izlandi: já, Japán: はい (hai), ええ (ja) (ē), うん (un), Jiddis: יאָ‏‎ (yo), Kannada: ಹೌದು (haudu), Katalán: sí, Kazah: иә (ïä), Kecsua: ari, Khmer: ច៎ា (jaa), បាទ (baat), អើ (’aə), អឺ (’əɨ), Kínai: 是 (shì), 對, 对 (duì), 啊 (zh) (à), Kirgiz: ооба (ooba), макул (makul), Koreai: 네(ne), 예 (ye), Korzikai: iè, sì, Korni: iè, sì, Kurd: belê, Lao: ແມ່ນ (mëën), ແມ່ນແລ້ວ (mëën-lëëw), Latin: ita, Lengyel: tak, no, Lett: jā, Litván: taip, Macedón: да (da), Maláj: ya, ha'ah, Malajálam: ശരി (śari), Máltai: iva, Maori: āe, Mongol: тийм (tijm), Náhuatl: quēmah, Navahó: aooʼ, Nápolyi: eine, sine, Német: ja, Norvéd: ja, Novial: yes, Okisztán: òc, Olasz: si, Orosz: да(da), так (tak), Oszét: о, Örmény: այո (ayo) (ayo), հա (ha), Pastu: هو‏‎ (ho), Perzsa: بله‏‎ (fa) (bale), آره‏‎ (fa) (âre), Portugál: sim, Pandzsábi: ਹਾਂ f (hā̃), Román: da, Romans: gea, gie, ea, schi, hei, hai, Skót: aye, Spanyol: sí, Svéd: ja, Szamoai: ioe, Szanszkrit: एवं (evam), आं (ām), Szárd: ei, Szerbhorvát: да (da), Szicíliai: sè, Szingaléz: ඔවු (ovu), Szlovák: áno, hej, no, Szlovén: dà, ja (sl), Szomáli: haa, Szuahéli: ndiyo, Tagalog: oo, opo, Tádzsik: ҳа (ha), бале (bale), ори (ori), Tamil: ஆமாம் (ta) (āmām), Tatár: әйе (tt) (äye), Telugu: అవును (te) (avunu), ఔను (te) (aunu), Tok piszin: ya, yes, yesa, Thai: ใช่  (châi), ครับ (kráp), ค่ะ (kâ), ถูก (tòok), ถูกต้อง (tòok dtông), อืม (eum), Tongai: io, Török: evet, Türkmén: hawa, Udmurt: бен (ben), Ukrán: так (uk) (tak), да (da), Urdu: ہاں‏‎ (hā̃), جی‏‎ (jī), جی ہاں‏‎ (jī hā̃), Ujgur: ھەئە‏‎ (he'e), Üzbég: ha, bo'pti, Vietnámi: vâng (vi), được (vi), có (vi), có chứ, ờ (vi), , phải (vi), rồi (vi), ờ (vi), ừ, Volapük: si (vo), Vallon: oyi (wa), awè (wa), åy (wa), Zazaki: belê.

Huh... nem kevés! Csak gyűzzük mind megjegyezni. Következő órán szódoga! A képen amúgy a Yes nevű zenekar látható napjainkban, akik csak nagyon áttétesen kapcsolódnak ide. Kb. semennyire a nevüket leszámítva, de háttérzenének pompás a játékhoz.

yes-2018.jpg

Az Igen? nevű játék 2018-ban jelent meg a kereskedések polcain. Az eszmei atyja Győri Zoltán Gábor és a Gém Klub gondozásában jelent meg. Made in Hungary kérem!

A fehér doboz tartalma a következő: 6 darab fekete dobókocka, 220 darab dupla oldalú kérdéskártya, 48 darab pontozójelző (18 darab 5-ös-, és 30 darab 1-es értékű), 24 darab játékoskártya (6 színben, 2 IGEN-, és 2 NEM kártya) és 1 darab játékszabály.

A leírás már az elején útba igazít és az elvárásainkat is helyre teszi eképpen: A játék célja: A játékosok érdekes kérdésekre "IGEN" vagy "NEM" válaszokat adnak titkosan, majd tippelnek a többiek válaszaira.

pic4270246.jpg

Így világos is, hogy mit fogunk csinálni a játék során. Válaszolni és tippelni és egymást megismerni. Könnyű, mint az egyszeregy. Az igenek és a nemek harca ez, úgy hogy harc nincs is!

Készüljünk hát elő a kérdés áradatra! Mindenki válasszon egy színt és a hozzá tartozó 4 darab kártyát vegye magához. A kérdéskártyák meglehetős pakliját jóóóóól keverjük össze és tegyük mindenki számára elérhető helyre. Szerintem jobban járunk, ha a paklit kisebb etapokban kevergetjük. Kutyulni 220 lapot nem egy egyszerű feladat, hacsak nem Vegasban végeztük tanulmányainkat croupier szakon. Itt meg kell jegyezni, hogy a rendelkezésre álló paklik egyik pakliának lapjai nyakkendős grafikával bírnak. Ez a 18+ kategóriás kérdéseket tartalmazza, amit nyugodtan kihagyhatunk, ha kismókusokkal játszunk. Ha 3-nál több személy játszik, akkor a dobókockákat is izzítsuk be és vegyen mindenki 1-et magához. Ha ezeket is kis kezünk ügyébe helyeztük jöhet a mehet!

4 dolog fog történni minden körben. 1) kérdés választás, 2) válaszolás, 3) tipp-hopp és 4) megnézzni ki talált. Szerencsére a felsorolt események magukért beszélnek, így nem is kell őket  túlkomplikálni. Kérdezünk jól hallhatóan, lerakjuk a saját válaszunkat magunk elé (szigorúan titkosan, lefordított lappal), majd megtipplejük a többiek válaszát, bízva abban, hogy jól ismerjük őket, majd a végén csekkoljuk, hogy kinek lett igaza.

Ha több, mint 3 fő tolja a game-et, akkor van pici varia. Lehet "saccolni" és lehet "személyesen" tippelni. Nyugalom! Nem bonyi! Saccolás esetén fogjuk a dobókockánkat és titkosan arra a számra állítjuk, ahányan szerintünk (beleértve magunkat is)  IGEN választ adtak az adott kérdésre. Még csak dobni sem kell, semmi mák faktor nincs itten. Ha úgy gondoljuk nincs IGEN válasz akkor a megynyilatkozáskor a kockánkat elvesszük az asztalról, jelezve, hogy 0 a tippelt számunk. Megesik az ilyen. Ha viszont a személyes tippelésre megyünk rá, azt úgy csináljuk, hogy a megmaradt 3 igen-nem kártyánkat rakjuk valamelyik szimpatikus társunk elé, lefordítva. Lehet, hogy valaki előtt több kártya is sorakozik majd, de olyan is lehet hogy egy sem. Aki így jár se érezze magát kitaszítva. Majd a kövi körben rá is tippelnek, nem kell aggódni. Két játékos esetén ez egyszerűbb, mert csak személyes tipp van. Lerakjuk, hogy szerintünk a másik mit hisz magáról: igen vagy nem a válasza.

Ha mindez megvan, akkor egyszerre felfordítjuk az összes tippet/lapot/kockát és kiértékeljük kinek lett igaza. Három, vagy annál több játékos esetén a saccolásnál, aki jól tippelt 2-2 pontot a helyes kockák után. A személyes verzióban 1 pont per helyes tipp, 3 pont, ha két kártya is helyes. Mármint, ha pontra játszunk egyáltalán! Ha nem, akkor megveregetjük egymás vállát. A felhasznált kérdés a kör végén mehet a levesbe, ebben a körben már az a kérdés nem kerül elő, max a másik oldala. Kivéve, ha vissza nem csempésszük a pakliba.

A játék akkor ér véget, ha vagy megunjuk, vagy - ha mégis pontra játszunk - akkor, amikor 20 pontot elér valaki. Éééééééés ennyi! Semmi durvulat, semmi túlkomplikálás.

pic4273325.jpg

Az Igen? célja nem a versengés, hanem egymás megismerése. Parti játék, az okosabb fajtából. Beszélgetés indító, ahogy a szerző nevezi. Mondjuk vadidegenekkel kissé nehézkesebb, mert ott csak a vakszerencse vezérelhet minket, hisz halvány lila gőzünk van milyen ember is az ismeretlen új ismerős. De sebaj, a válaszaiból úgyis kiderül. Viszont a már meglévő ismerőseinket is megismerhetjük még jobban. Plusz! Néha nem kis meglepetést is okoz, ha valaki magáról mindenféle illúziókban leledzik. Példul azt hiszi magáról, hogy a türelem Buddha szobra, ám a törpiek simán rámondják, hogy nem az. Aztán van kamillázás. Klafa kis önismereti szakkör. A grafika aranyos, rajzos. A doboz oldalán található infók (játékosszám, játékidő és korhatár) elolvasásához elő kellett vennem a gukkerem mert bolhafül méretű nekem.  Már 9 éves kortól ajánlott, de szerintem simán mehet fiatalabbakkal is. A 30 perces játékidő meg nagyon-nagyon képlékeny. Irányadónak persze jó. A 220 dupla oldalú kártya bőséges egy-két estéhez, csak győzzünk keverni. Apró izé, hogy reméltem, hogy a 18+ fajta lapok tényleg felnőttesebbek, akár a "kacsint-kacsint" irányba is elmennek. De nem igazán. Nyilván a kiskorúak nehezen válaszolnak egy olyan kérdésre, hogy jó vezetők-e? Értem én, értem. Deeeee ez annyira nem extra 18+. Hátha lesz egy igazán kacsintós kiegészítő egyszer. Bőven beleférne, főleg a megfelelő mennyiségű "tütüke" után a buliban lehetne jókat röhögni. Az hogy pontozunk, vagy nem egy jó ötlet arra, hogy időkeretet adjunk a játéknak. Mi mondjuk a 20 pontot csak irányadónak vettük. Néha a 35-40 is belefér, máskor a 10 is elég. Szerintem ennyi rugalmasság simán van benne, nem kell mindig mindent kőbe vésni. Érezzük jól magunkat az a fonti, meg hogy verihepi. Az is jó, hogy a kérdéseket sem kell kötelezően feltenni. Nem tetszik? Megfordítjuk! Az se? Újat húzunk! 440-ből lehet válogatni. A varia faktor az a saccolás és személyes tippelés illetve a pontok számolását vagy nem számolását foglalja magába. Helyigénye minimálisnak mondható. Vonat, várakozás, piknik, kocsma vagy a Millenium falcon fedélzete, mindegy, mert szinte bárhol lehet nyomni. Ha spórolni akarunk a hellyel, akkor a dobozt nem is visszük magunkkal, csak a lapokat.

Az Igen? egy jó ötlet jó megvalósítása. Egy kis konszolidált buli elejére ismeretlenekkel is jó lehet, ahogy közeli rokonainkkal, barátainkkal vagy üzletfeleinkkel is nyomhatjuk az ismeretségünk közös mélyítése céljából. Mehet? Igen? Igen!

Oh, igen! - Johnny Sins

Típus: Party, kártya
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 9+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2815289824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása