Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Bank Attack

2020. január 13. - xoxoxkapitany

Ha már elkezdtem az olasz konyha remekeinek reklámozását, akkor folytatom még egy csodálatos talján étellel. Az egyszerűség gyönyörködtet. Lássuk!

Cacio e pepe. Azaz sajt és bors. Szintén egy római származású kaja. Minimális hozzávaló, maximális íz. Ez itt a reklám helye. Aki úgy van vele csinálhatja parmezán sajtból is. Viszont, ha valaki tuti jó eredményt szeretne, annak a pecorino romano sajtot ajánlom. Ez egy juhtejből készült aromás keményebb tejtermék. Sajna nem mindig van készleten a nagyobb boltokban. Ami jó, hogy nincs az az intenzív juh íz benne, amiért én jobban szeretem. Ami pedig a tésztát, vagyis a pastát illeti, célszerű valami vastagabbat használni (spaghetti vagy tagliatelle). Nyilván, aki a cérnametéltre, tarhonyára vagy csipetkére esküszik nem akarom lebeszélni. Szóval! Sajt és bors. Nomen est omen. Nézzük meg hogyan is készül ez az egyszerű, de nagyszerű étek. Hozzávalók kb. két személyre:

kb. 20 szem egész fekete bors

10 dkg pecorino romano sajt

20 dkg spaghetti

Tényleg ennyi kell hozzá. Szokás szerint rakjuk fel a vizet a tésztának forrni. Amikor zubog szórjunk bele egy jóóóó adag sót, és mehet bele a tészta. Amíg ide eljutunk fogjuk a borsot és a kis házi mozsarunkban törjük rusztikusan apróra. Ha nincs mozsár, akkor mondjuk a vágódeszkán (fólia alatt) a gyereknevelő sodrófával zúzzuk össze. Ha az sincs, akkor kérjük meg a legközelebbi izmos ismerősünket, hogy schwarzeneggeri ujjai közt őrülje meg a szemeket. Ha ilyen sincs, akkor passz. Egy serpenyőt tegyünk a tűzre, közepes lángon. Nem kell bele semmi vaj vagy olaj. Majd ha már forróbb, szórjuk bele a zúzott borsot és néha meg-megmozgatva pirítsuk. Amíg a bors elvan magának reszeljük a sajtot egy kis tálkába. Mostanra a víz már ugye forr és sós és benne van a tészta és a bors is megpirult picit. Egy, max. két merőkanállal szedjünk tészta vizet a serpenyőbe, azaz a borsra. Sssssssssssh hang kíséretében lenyugszik és a víz átveszi a bors zamatát. Ugyanebből a vízből, szintén kb. egy kanállal merjünk a sajtra és kavarjuk jól össze. Ez lesz a szószunk. Ha úgy látjuk, hogy túl "vékony" tenyünk bele még sajtot, ha túl sűrű, akkor kis vizet. Kicsit zsonglőrködni kell vele. Ekkorra az igényeinknek megfelelőre puhult a tészta, amit szedjünk a borsos alapra a serpenyőbe. Mint a korábbi receptekben, itt is el kell mondanom, hogy ne öntsük le a vizet, ne szűrjük le a tésztát. A pasta víz kincset ér, az az alapja a szószoknak. Használjunk mondjuk valami hosszabb konyhai csipeszt és azzal ügyeskedjük át a tésztát. Forgassuk meg a borsos vízben (alig egy percig), amíg mindent beborít a fekete pöttyös cucc. A tüzet ekkor már kikapcsolhatjuk. Az eddig megtermelt hő elég lesz. Az összeforgatás után mehet a tésztára a sajtos-vizes szósz. Öntsük rá és ismét forgassuk össze. Keverjük, dobáljuk, ki hogy szeretni. Ha nem eléggé szószos, vagyis túl sűrű, akkor adjunk még hozzá pici vizet. Ha ügyesek voltunk kapunk egy szép fehéres masszát, ami beborítja a tésztánkat. Éééééés kész. Tényleg! Ennyi. Lehet tányérra szedni. Mohóbbak még reszelhetnek rá friss borsot és/vagy sajtot. Ízek és harmónia. Mmmmmmm. Buon appetito!

cacio-e-pepe.jpg

A Bank Attack egy kooperatív 2019-es játék, amit a Megableu adott ki.

A méretes dobozban találunk 1 darab széfet, 8 darab eszközt (fúró, robbanószer, kesztyű, zseblámpa, laptop, térkép, fejhallgató, védőszemüveg), 12 darab "arany"rudat, 20 darab bankjegyet (1, 3 és 5 milliós címletben) és 1 darab szabályt.

megableu-bank-tamadas-tarsasjatek-6291-lrg.jpg 

A cél feltörni a széfet a 2-4 fős csapattal követve az instrukciókat, amik magából a széfből jönnek. Mert benne lakozik a nagy főnök. Tiszta Ocean's 11.

4 karakter közül választhatunk: robbantás szakértő, őrszem, hekker vagy pénztáros. Utóbbi kicsit furcsa, de hát, mit lehet tenni, majd lepittyegi a vonalkódokat. Készüljünk is elő! A szükséges elemeket (mármint a 3 darab AA elemet) pakoljuk be a széfbe és keltsük életre. Az aranyrudakat tegyük a széf tetejébe a nekik kialakított helyre. Üljünk körbe egy asztalt és tegyük mind a pénzt, mind a 8 eszközt elérhető helyre. Ki-ki válaszon egy karaktert a 4-ből. A széf alján lévő gombbal izzítsuk be azt, és kövessük az instrukciókat.

A széf 4 oldalán a 4 karakter van feltüntetve, meg kell nyomni azokat, akik részt vesznek az akcióban. Innen fogja tudni a gép, hogy kiket szólítson majd meg. Ha ez megvan kezdődhet a kasszafúrás!

A rendelkezésre álló akciók a következők: vedd el (eszközt vagy pénzt), add át valakinek (elmondja mit kinek) vagy X karakter nyomja meg a gombot. Ahogy haladunk előre a szinteken ezek kombinálva is előfordulnak. Együtt kell működni, és ponnnntosan akkor kell cselekedni, amikor utasítást kapunk rá. Ha túl hamar vagy későn tesszük amit mondanak, akkor hibát jelez a gép. 5 szinten kell átverekedni magunkat az áhított győzelemhez. A nagyon ügyesek egy 6-dik szintet is elérhetnek.

Akkor hogy is néz ki egy kör? Hát, igazából nincs külön kör. Az események hama-hama követik egymást, nekünk csak lépést kell tartani. A főnök hangja hozzánk szól a széfből. X karakter csináljon valamit. Példul vegyen el 1 milliót. Akinek itt Dr. Genya jut eszébe az nem véletlen. Vagy azt mondja Y karakter vegye el a valamelyik eszközt. Vagy adja át egyik eszközét másnak. Vagy cseréljenek. Vagy nyomják meg a gombot egyszerre: MOST! Minderre 3 életünk van, azaz ennyiszer lehet elgombázni, ezt a széfen is követhetjük. Hogyha ügyik vagyunk minden szinten átverekedjük magunkat és miénk a nagy lé.

És, hát, ennyi az egész. Vagyis: éééééééés ennyi!

pic5024228.jpg

A Bank Attack egy kooperatív családi bankrablós móka. A Dalton fivérek is ezt játszanák, ha tehetnék, gyakorlás céljából. Végtelenül egyszerű, semmi flikk-flakk nincs benne. A hang mondja a feladatot, mi meg aképp tesszük. Nem tudtam rájönni, hogy Sinkovits-Vitay András vagy Velker Gábor a hang, de az tény, hogy keményen szól hozzánk. Ezzel jól megteremti az atmoszférát. Aki jobban beleélős, annak tuti átmegy a dolog. 50 millió dollárt kell összeszedni a győzelemhez, de ez alapból sikerül, ha nem hibázunk, mert a játék során felszedeti velünk a Big Boss. Az arany ára nincs benne a sikerdíjban, az gratis. Az, hogy melyik karaktert választjuk valójában hullamindegy. Az a jó, hogy a gép figyelemmel követi ki játszik és kinél mi van. A grafika és a kivitelezés rendben van, egyedül az eszközök, amik valahogy spórolósak. Mind lapos. Szinte 2 dimenziós. Oké, hogy egy pár kesztyű nem kell túl 3D legyen, de a robbanószer mondjuk, vagy a laptop? Szóval fért volna még bele egy kis műanyag és sokkal jobban mutatnának. Meg aztán nehezebb valamit, ami tök sík gyorsan felkapni az asztalról. Klafa, hogy relatív interaktív a dolog és a széfből jönnek az utasítások. Plusz a széf folyamatosan pittyeg és ahogy haladunk előre egyre (idegesítőbben) sűrűn. Ez érthető, fogy az idő, nő a nyomás. Mondjuk azoknál az utasításoknál, ahol nem kell gombot nyomni pont ez a sürgetés érzése tűnik el kicsit. "Minnyá elveszem a pénzt, nyugi." Persze, ahogy haladunk előre a szinteken úgy kell jobban kapkodni. Módjával azért, nem kell megőrülni. Az hogy milliókkal szórakozunk egyrész aranyos, másrészt banális. Egy bankó 1 millió. Az ajánlott kor 7 évtől van. Szerintem akár már hamarabb is rá lehet kapni. Az összes képen a dobozon, illetve a gyártó honlapján a videókban felnőttekkel reklámozzák ezt a játékot, de valahogy nem tudom elképzelni, hogy meglett veterán tinédzserek egy asztalt körbe ülve kapkodnának stílizált, műanyag laptopok és pénzek után egy morc férfihang utasításait követve. Legalábbis nem színjózanul. Ez inkább a kismókusok játéka. Meg aztán jóra tanít. *kacsint* A játékidő szerintem max 10-15 perc, és 2 körnél többet nem is toltunk vele együltő helyünkben. A doboza nem kicsi, ahogy a széf sem, ezért nem egy mobil, utazós játék, pedig kipakolva annyira nincs nagy helyigénye. Valójában nincs benne varia. Kb. az van amit látunk. Magyarul kapható, így ennyi könnyítés van benne. Szerintem kikapni csak nagy malőr miatt lehet, azaz nem nagyon. Ami jó, mert full sikerélmény a játék így.

A Bank Attack egy aranyos, gyors, kapkodós játék a családnak, azon belül is inkább a gyerekeknek. Én csak attól félnék, hogy hamar a polcon végzi, pont emiatt.

Tess Ocean: Te tolvaj vagy és hazug.
Danny Ocean: Csak azt illetően hazudtam, hogy tolvaj vagyok. - Ocean`s 11

Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 7+ év
Játékidő: 15 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 62%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macskát utólérte a rendőrség, így most nem szerepel a képen. Ha lesz egy börtönből kiszabadítós játék, akkor hátha előkerül.

polish_20200113_120500385.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3815406770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása