Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Köpködő alpaka

2020. január 14. - xoxoxkapitany

Guszta cím, ugye? Na sebaj! Az olasz ételek sorozatában jöjjön most egy, ami - áttétesen ugyan, de - összecseng a mostani játékkal. És hogy miben hasonlítanak? Valahogy mindkettő kakukktojás. Egyik az olaszságában, a másik a klasszikus társasjátékságában.

A mai koszt a milánói makaróni. Tisztázzunk gyorsan pár apróságot! Az, hogy ez egy olasz kaja, annyira igaz, mint hogy Ausztráliában léteznek fárol az emberekre ugráló, vérengző koalák, alias drop bears. Dínsztelt hagyma és fokhagyma az alapban? Nem. Paradicsomszósz? Konzerv? Istenkáromlás! Trappista sajt? Az mi? Cukor? Még mit nem! Gépsonka? Ez vicc? Csiperke? Jaj. Szóval, ha valaki Milánó szép városában jár ne lepődjön meg, ha hülyén néznek rá, amikor milánóit rendel és nem kap. A makaróni külön megér egy misét, mert eredetileg nem hosszú, lukas spaghetti, inkább csak rövid, bár lukas tészta a maccheroni, mert ez a becsületes neve. Persze nincs is jobb, mint szivattyúként szürcsölni a vastag, lyukas tésztát, ami az istennek nem akar a szánkba csúszni, viszont kellően összemaszatol és fröcsköl mindent körülöttünk a piros-narancssárga szósszal. Extra érdekesség, hogy amit mi magyarok trappista sajt néven ismerünk az köszönő viszonyban nincs az eredeti, a szerzetesek által készített tejtermékkel. Ez a sajtféleség még az egyik korábbi (nem is túl régi) átkos tejgazdaság mellékterméke volt, ami jól elterjedt kis hazánkban. És mivel nem az eredeti, ezért nem is írhatják nagy betűvel a nevét. Szóval! Mindezek tudatában kezdjünk hozzá ahhoz, ahogy anyu csinálta. Hozzávalók kábé két főre:

10 dkg csiperke gomba

15 dkg sonka (gép vagy főtt, fülstölt, ami szimpatikus)

1 doboz paradicsompüré

1 doboz konzerv, egész paradicsom

1 kisebb fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

10 dkg trappista sajt

20 dkg makaróni tészta

cukor, só, bors

bazsalikom, rozmaring, kaukkfű (opcionális)

Kezdjünk neki! Szokás szerint rakjuk fel  a tésztának a vizet forrni. Ha zubog mehet bele a só és a makaróni. Korábban kardoskodtam a pasta víz fontossága mellet. Itt ez most felejtős. Ha megfőtt leszűrjük és csá. A hagymák pucolás és apróra kockázás után egy forró serpenyőbe kerüljenek. Juttassuk a gombát szintén hasonló sorsra, és mehet apróra vágva a hagymára. Só, meg bors, uccu bele mind! Ízlés szerint. Ha már kellően puha minden mehet rá a sonka és a paradicsomszósz, na meg a konzerv paradicsom. Érdemes szétnyomkodni őket. Ha nem elég híg menjen rá 1-1,5 dl víz. A fűszerezést is ejtsük meg. Ez itt ugyebár opcionális, ki milyen fűszerre esküszik. Mehet a cukor is, kb egy kanál. Hogy mekkora kanál? Ahogy jól esik, nincs szabály rá. Van aki a folyamat közepén egy marhahúsleves kockát is ráküld. Szintén egyéne válogatja. Én speciel ezt már kihagyom. Ha minden megvan rottyantsuk össze a szószt. Ekkorra a tészta is kész, és amint leszűrtük már önthetjük is az összefőtt szószra. Tálalásnál a tetejére reszelt trappistával kedveskedhetünk. Ééééééés ennyi volna. Íme a képen egy ismert, gasztro oldal verziója. Jó étvágyat!

maxresdefault_2.jpg

A Köpködő alpakát a Mattel adta ki meg nem mondom mikor, ahogy az is költői homályba vész, hogy ki tervezte. Aki megtalálta a választ szóljon.

A közepesen méretes dobozban találunk 1 darab műanyag alpakát, 16 darab színes felszerelési tárgyat és 1 darab leporelló leírást.

Nincs extra feltüzelés a leírásban. Csak maga a játék van. A hard core game! In medias res.mac.png

Tehát mi is a cél? A Köpködő alpaka játék egy - ki gondolná? - alpakáról szól, akinek a hátára kell pakolni különböző, össze-vissza fajta tárgyakat. Az ellenfelünk nem csak a többi játékos, hanem az idő is. Mivel az alpaka a lámáknak rokona, így a játék könnyen köpködésbe is torkolhat többeknek. Sajnos a prémjét nem tudjuk lenyírni a játék végén.

A tárgyak a következőek: laptop, cowboy kalap, mini-létra, gitár, roller, sámli, esernyő, táska, szék, seprű, valamiféle doboz, kaukkos óra, fülhallgató, lavór, demizson és övtáska. Minden, amit egy alpakára felpakolnánk az Andok lankáin, ha úgy adódik. Mondjuk a fülhallgatót fel lehet applikálni az állatka fejére. Cuki lesz tőle. Az alpaka neve eredetileg Mac, magyarul Äl. Talán a közös Habsburg-korból eredeztethető őseink miatt a névváltozatás?

Készüljünk elő a csörtére! A tárgyakat osszuk szét igazságosan a játékosok közt. Az Äl hátába rejtett tégelyt töltsük meg vízzel. Üljük körbe az asztalt, és indul a mandula! A legfiatalabb játékos kezd.

A játékosok a körük alatt a következőt kell tegyék: maguk felé fordítani a hátas fejét (ha még nem rájuk néz a jószág) és lenyomni azt, ezzel elindítva a visszaszámlálót. Az alpaka hátán lévő nyeregre helyezni egy tárgyat, majd újra lenyomni a fejet, ezzel jelezve a kör végét. Ha valami leesne a hátáról, akkor hiába a szűkre szabott idő, ami 5, azaz öt másodperc, megnyertük a lepotyogott cucco(ka)t. 5 mp. Nem sok, de nem is kevés. Vagy mégis? Amint végeztünk, legyünk jó fejek, és fordítsuk az állat fejét a kövi játékos felé.

Mi történik, ha kifutunk az időből? A kerregés véget ér és Mac, pardon, Äl leköp. Pontosan. Vagyis a bele rejtett vízből reánk sugároz valamennyit. Ami jó, hogy ha el is gombáztuk, a játékból kiesni nem lehet, max elázni. Az nyer, akinek legelőször fogy el minden tárgya.

Ééééééés ennyi!

imgw2.jpg

Oké, szóval ez nem egy klasszikus társas, bár valahol mégis az. Parti játéknak mondható leginkább, ha már kategorizálni kell. Amúgy mondhatni tipikus Mattel cumó. Ami nem baj, mert néha ilyen is kell. A Köpködő alpaka egy aranyos gyerekjáték. Felnőttek csak erősen indokolt esetben játsszanak vele fiatalkorú felügyelete nélkül! Amúgy is, egy rendmániás anyuka vagy egy kocsiba pakolás tetris-ében megedzett apuka nem fair játékostárs. Grafikát nem igazán találtam a lila szabálypapíron. Ami a dobozon van az kábé minden. A mechanikus alpaka klafa, plusz aranyosan vigyorog ránk. Báááááár... A szeme sarkában van valami gonosz, kéjenc grimasz. Bevallom engem a kerregő hang idegesített a legjobban, amit a fej lenyomásával indítunk el és a fent említett 5 mp-ig tart. Apropó, a fej nyomogatásával csínyján kell bánni, mert ha már meg van pakolva a jószág, akkor akár a nyomkodással is leverhetünk tárgyakat. Az, hogy mikor akarna bárki laptopot és rollert pakolni egy alpakára örök kérdés marad. Nem hinném, hogy akár egy perui is tudná rá a választ. Megjegyzendő, hogy szerencsétlen alpakát mindenki le szokta lámázni. Nem szép dolog. Alpaka. A szabálykönyv csak egy bolhafüllel nagyobb, mint egy jól megtermett újság. De tényleg, kihajtogatva iszonyat nagy. Ekkorával még nem találkoztam. (That's what she said? *kacsint*) Ennek nyilván az az oka, hogy nettó 328 nyelven - közük magyarul is - ecseteli a szabályokat, vagyis mind a kb. 6 pontot. Kedves amúgy, hogy figyelmeztet a leírás, hogy a játék során vizesek lehetünk, ami kupihoz vezethet. Így senkit nem ér meglepetés. De nem kell félni, mert ügyesség és biztos kéz a siker kulcsa. Semmi remegés és megingás. Ennyi kell. Varia amúgy egy szál nincs benne. Alpaka és cuccok. Ennyi. A korhatár 5 év, ami teljesen okés. A maximum amúgy 10 év lehetne. A játékidő minimuma 16x5mp, azaz kb. 1,3 perc. Oké, ez költői túlzás. Legyen 5 perc, cakli-pakli. Aki felnőtt fejjel 2 játéknál többet bír, az Nobel békedíjra érdemes. A doboz - miután megszabadultunk a felesleges műanyag betétektől akár 2 alpakát is elbírna, azaz kissé túl van méretezve. Utazáshoz semmiképp nem ajánlott. Valami fiók alján elfér majd a szülinapi zsúr után.

A Köpködő alpaka egy nagyon-nagyon gyerekjáték. Felnőtteknek csak gyerek felügyelet mellett ajánlott. Viszont a kismókusok tuti élvezni fogják, főleg a spriccelős/köpködős rész miatt, ha lehet nyáron, és ha lehet kint. Aztán jöhet egy adag "nye-nye-nye-nye!" majd újra a kerregés. Na, meg aztán tök jól edzi az ügyességet és koordinációs képességeket is. Praktikus. Nincs más hátra, mint: alpakára (a cuccokat) fel!

Io voglio per me le tue carezze
si' io t'amo piu' della mia vita

                                                 - Gianni Morandi - In ginocchio da te

Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 5+ év
Játékidő: kb.5 perc (?)
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 45%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Hát így vigyorog Äl. Mondom, hogy gonosz. A késeket elzártam.

20200114_100214.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8515408320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása