Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Flúgos Futam

2020. január 23. - xoxoxkapitany

Muszáj egy kis infó-intro. Hanna-Barbera. Gyerek fejjel én azt hittem ez két hölgy neve. De aztán hamar kiderült, hogy a keresztnevük William és Joseph. 1957 óta ontották a meséket, a rajzfilmeket. A Tom & Jerry rajzfilmekkel indultak. Olyannyira, hogy már 1939-től részesei voltak a produkciónak. Az 1940-es "Pussy gets the boot" epizódért Oscarra is jelölték őket. Ekkoriban még tudtak rajzolni stúdiók és nem spóroltak az idővel, hogy kriksz-krakszokat csináljanak. Aztán 1957-től indult a H-B mandula. A teljesség igénye nélkül íme jó pár karakter, amit nekik köszönhetünk: Foxi Maxi, Frédi és Béni, a Jetson család, Magilla Gorilla, Scooby-Doo, Maci Laci, Atom Anti, Space Ghost, a Herculoids, Turpi úrfi, Süsü keselyűk, Hong Kong Phooey, Josie és a cicamicák, Jabberjaw, Hupikék törpikék, Praclifalva lakói, Slapaj, Nyegleó, Jonny Quest. Tuti mindenki ismer legalább egyet. A karakterek listája szinte végtelen. A stúdió 2001-ig tartó üzemelése során a saját szereplős rajzfilmek gyártása mellett megannyi más produkcióba is betársult. A nevüket az egész világ ismeri. Nem semmi teljesítmény.

Nademost, ímhol egy recept, ami egy nagy klasszikus. Mondhatni AZ olasz étel a sztereotípiák szerint.

A rossznyelvek úgy tartják Görögországból származik és a diszkoszvetéssel egyidős. Megégett a kaja és eldobták, így alakult ki a sportág. Bár ezt Kővágó Zoli sosem mesélte, amíg a gimis padot koptattuk egymás mellett. De ez tényleg csak rosszindulatú pletyka. A történelemkönyvek szerint a X. században jegyeztél fel először ezt az ételt, a Lazio melletti Gaetában, akkor még latinul. A modern pizzát viszont Nápolyban "találták" fel, és azóta is világ körüli hódító útján jár. Európában és Amerikában is kismillió variánsa létezik, mondván eredeti olasz kaja. Vegyék, vigyék! Amúgy azért csak lehet köze a görögökhöz, mert az egyik elmélet szerint, az ott pittának hívott kerek, lapos tásztát, nevezték át pizzának a taljánok. Más verizók is léteznek, ki-ki döntse el melyik a szimpatikus. A neten utána lehet olvasni. A vége mindig ugyanaz: lapos tészta, megpakolva ezzel azzal, amit egy pokolian forró sütőben kisütnek és jóízűen elmajszolnak. Apró érdekesség, hogy a sokak által istenkáromlásnak tartott ananászos, hawaii pizzát nem a csendes-óceáni szigeten, hanem Kanadában találták fel. Természetesen minenki azt rak a pizzájára, amit csak akar. Úgyis van már minden, mint a búcsúban. Piedone, magyaros, son-go-ku, csirkés, ragus, brokkolis, húsimádó, diavola vagy épp carbonara. Satöbbisatöbbisatöbbi. De most lássuk, hogyan is csináljunk meg egy klasszikus, olasz pizzát! Az alábbi receptből kb. 4 darab pizza tészta kerekedik majd ki. Jut is, marad is. Hozzávalók:

500 g liszt

1 evőkanál só

7 g szárított élesztő

1 marék  búzadara

5 evőkanál paradicsomszósz

120 g parmezán sajt

200 g buffalo mozzarella

1 marék bazsalikom

325 ml langyos víz

olivaolaj

Tegyük egy edénybe a lisztet és a sót, majd keverjük össze őket. Az élesztőt öntsük egy pohárba, amiben már ott a langyi víz. Kutyuljuk meg. Ezt a levet öntsük bele a lisztbe és dolgozzuk egybe. A munkalapra borítsuk ki az egészet és kezdjük gyúrni. Ha kell, rakjunk alá lisztet, le ne ragadjon. Csak mértékkel. Dagasszunk, dagasszunk, mint Macska Marcella. Ha már kellően homogén és tészta-szerű az egész, akkor kiskésünkkel vágjuk 4 egyenlő adagra. Gyúrjunk belőlük golyócskákat. Jöhet a kelesztés! A darát szórjuk egy tálcára, és tegyük rá a golyókat. Szórjunk rájuk még kis lisztet, takarjuk le konyharuhával és tegyük el egy meleg helyre - mondjuk az ágynemű közé - legalább 2 órára. És láss csodát - tha-damm - megduplázódtak a bucik. Ahogy közeleg a 2 óra vége röffentsük be a sütőnket, 220 Celsius fokra. Akinek van fatüzelésű kemencéje, használja azt. Lényeg, hogy forró legyen, mire belekerül a cucc. Na most, fogjunk egy megnőtt golyót és nyújtsuk ki pizza formájúra. Simán elég, ha a kezeinket használjuk, nem kell a gyereknevelő-fa. Vastagabbra vagy vékonyabbra, ki hogy szereti. Amint ez megvan mehet rá a paradicsomszósz. Kenjük szét. Nem kell túl sok, ezt is módjával. Csepegtessünk rá még kis olivaolajat. Esetleg még kis só mehet rá. Szórhatjuk rá a reszelt parmezánt és a mozzarellát. Utóbbi valószínűleg nagyobb tömbökben van a birtokunkban. Kis kezünkkel tépjünk belőle rusztikus darabokat és dobáljuk a tésztára össze-vissza. Ahogy megolvad majd beteríti szépen. Ééééés most a bazsalikom. Szintén rusztikusan, szana-szét hajigáljuk rá a leveleket. Aki akar még cseppenthet rá olivaolajat. Csak az íz miatt. Mehet a sütőbe! Kb. 7 perc alatt szépen meg is sül. Ha kell még idő, adjunk neki. Látni fogjuk. Ha megsült vegyük ki, szeleteljük fel és tálaljuk. De ebből a pizzából tuti mindeki megeszik egy-egy egészet. Kell majd az a 4 darab. Mmmmmmmmm... Buon appetito!

pizza_2.png

A Wacky Races, azaz a Flógos Futam rajzfilmsorozat 1968-ban látott napvilágot 1 évad erejéig. A mesében a 11 furcsábbnál furcsább versenyző 17 epizódon keresztül hajtott a győzelemre. 2019-ben a CMON kiadó gondozásában jelent meg ez a játék, amit Andrea Chiarvesio és Fabio Tola tervezett és épp ezt a mesét alakították 2-6 főig játszható társasjáték formába.

A lila dobozban a következőket találjuk: 10 darab játékostáblát, 40 különlegesképesség kártyát (4 per karakter), 1 darab semleges versenyző aktiválása kártyát, 64 darab mozgáskártyát, 16 darab csapdakártyát, 1 darab rajttáblát, 16 darab tereplapkát, 4 darab különleges lapkát, 2 ellenőrzőpont lapkát, 10 darab figurát, 1 darab bajnokságlapot és 1 darab leírást.

Feltüzelésnek így köszönt minket a játék: Gyönyörű napunk van itt a pályán! Az indulók a saját maguk által készített versenyautóikban vágnak neki a végtelen aszfaltkígyónak, hogy végighaladjanak a sivatagos, erdős és ezernyi más gyönyörű vidéken. Már füstölek is a motorok! Autóikat rövidesen a végsőkig hajtják majd, hogy megszerezhessék a vezető helyet és leghamarabb haladjanak át a célvonalon, mert csak így intheti le őket elsőként a kockás zászló!

Ám ügyelniük kell, mert Gézengúz Guszti is az utakat járja! Amikor ő és kutyája, Mardel, felbukkan egy versenyen, a többiek jobban teszik, ha nem az úton lévő olajfoltok, vagy a kifogyó benzin miatt aggódnak igazán! Ha meglátják a Sanda Ciklont a tükörben, akkor készen kell állniuk minden piszkos trükkre és csapdára, amivel ez a kétes kettős  előállhat az első hely megszerzése érdekében.

A versenyzők már fel is sorakoztak a rajtvonal mögött, bemelegítik járgányaikat, majd hamarosan nekivágnak a versenynek. Kezdődjék hát a Flúgos Futam!

flugos-futam.jpg

Mi a cél? Hát mi más lenne, mint megnyerni a versenyt!

Van egy adag kártyánk, egy csomó miniatűrünk meg lapkánk. Készüljünk elő!

Tegyük le először a rajtlapot, majd rakjunk mögé 8 tereplakpát (érdemes bekanyarintani őket, különben a szomszéd szobában ér véget a versenypálya). Majd jöhet a benzinkút lap. Maradt még 8 terep lapkánk, ebbe tegyünk egy random kiválasztott különleges lapkát és keverjük meg őket, majd a benzinkút utántól pakoljuk le ezeket is. A végét koronázzuk meg a cél lapkával. Mindenki válasszon egy-egy versenyzőt és vegye el a hozzá tartozó játékostáblát, miniatűrt és a 4 darab kölünlegesképesség kártyát, amit rá is lehet tenni egyből a táblára. Az autóinkkal töltsük fel a rajtmezőket hátulról, mindenhova 1-et rakva a kártyák szélére. Eztán rakjunk még annyi semleges (általunk nem direkt módon kezelt) versenyzőt, hogy a rajtlapot feltöltsük. Cikk-cakkban tegyük le őket. Dick Dastardly-t tegyük a rajtlap leg-leg-legvégére középre. Ő lesz az egyetlen, aki középen halad. Osszunk mindekinek 3-3 mozgáskártyát és a csapdakártyákat is tegyük elérhető helyre egy pakliba rendezve, képpel lefelé. Ezzel meg is volnánk.

4 fajta terepen fogunk zúzni: erdő, sivatag, préri és farm. Mind más színű. A kapott mozgáskártyák pont ezeket tükrözik. Hogy is néz ki egy kör?

A kezdőjátékos a 3 lapjából 1-et kijátszik, és 1 mezőt haladhat előre. Ha, és amennyiben van olyan mozgáskártya a kezében, amilyen terepre érkezett, akkor kijátszhatja azt a lapot is, ezzel még egy mezőt mozogva. És abban a csodálatos esetben, ha a 3-dik lapja is megegyezik azzal a tereppel, ahova megint megérkezett, akkor azt is kijátszhatja, ezáltal még egyet lapkát mozogva. A kijátszott lapok a mozgás húzópakli mellé kerülnek, dobópaklit képezve. Elfogyott a húzópakli? Keverjük újra a dobópaklit! Amint végzett a játékos annyi lapot húz fel, hogy újra 3 lapja legyen. Na most, minden játékos után mozog Dick Dastardly is. Ez úgy teszi, hogy az utolsó eldobott mozgáskártyán látható, legközelebbi olyan terepre gurul és ott megáll. Ha ez a csapat előtt található, akkor más a helyzet, mert ott letesz egy csapdát (képpel lefele) és az utolsó versenyző mögötti üres lapra tolat. Pont, mint a rajzfilmben. Sosem értettem, hogy ahelyett, hogy simán nyerne azza az állat géppel, mindig hátul szöszölt. Az egyetlen hely, ahol ő nem áll meg, hanem továbbmegy eggyel, az a benzinkút, mert ott csak a lúzerek állnak meg szerinte. Majd jön a kövi játékos. Ő is kijátszik egy kártyát, halad és megpróbálja a többi lapjait is letenni és gurulni. Ha nem sikerül, akkor legrosszabb esetben csak 1-et megy. Utána megint Dick Destardly jön az imént leírt módon. Ha minden játékos megvolt, akkor jöhetnek a semleges versenyzők. Egyet mozog mindegyikük alanyi jogon. Eztán felfordítunk egy lapot a mozgáspakliból és amelyikük olyan terepen van, mint ami a kártyán látható, az mozog. Majd megint felcsapunk egy lapot. És megint. Szépen gurulnak előre. Ha ezzel is végeztünk, jöhet újra az első játékos. Azoknál a tereplapkáknál, amiknek fehér a széle nem kell megegyeznie a lerakott kártyánknak a képpel.

Amik még fontos apróságok: 2-nél több autó nem állhat egy lapon. Ha már ott van 2, és nekünk oda kellene élpni, akkor AUTÓmatikusan egyet előre léphetünk. Vagyis addig megyünk, amíg legyalább 1 üres hely nincs egy lapkán. Ha valaki (Iakár semleges játékos) csapdára lép, akkor azt a kártyátmegnézi, és aképp tesz, ahogy a lap rendelkezik. Ez többnyire valami gonoszság, de megesik, hogy Muttley miatt félremegy a terv és jól járunk. Van ugyebár 4-4 különleges képesség kártyánk. Ezek közül bármennyit kijátszhat a játékos a köre alatt, méghozzá bármikor. Ezek klafa kis extrákat adnak, amivel példul előbbre juthatunk, másoknak okozhatunk fejtörést, esetleg csapdákat hatástalaníthatunk. Bemondjuk, hogy mit tud a lap, megcselekedjük és lefordítjuk, ezzel jelezve, hogy az a lap már kaputt. Üzemanyag: Félúton van a benzinkút. Amint az utolsó versenyző a benzinkútra lép minden játékos újra aktiválhat (felfordíthat) egy különlegesképesség lapot, amit már elhasznált. Továbbá a 2-dik etapban találunk egy speciális tereplapot. Ennek, és a dobozban maradt társainak mind különleges képessége van, amit a szabálykönyv ecsetel. Onnan puskázzunk. Jó dolgok. A csapdák hatásait is külön leírják, pedig a kártyákon is rajta van. Nem lehet eltéveszteni. Ha valami csoda folytán olyan terepkártyát húzunk Dick Dastardly-nek, ahova a pálya 2-dik felében nem tud lépni, akkor ő kiesik. Ilyenkor már nem kell vele foglalkozni. Jobban járt volna, ha tankol.

Addig mennek a körök, amíg az első versenyző (lehet semleges is) beér a célba. Oszt nyer. Ééééééééés ennyi!

flugos-futem-tarsasjatek-3.jpg

Hát ez nem volt atomfizika. Egy kártya per lépés. Ha lehet még egy. És még egy. Valamennyit lehet takitikázni, de nagy terveket ne szőjjünk. Kellemetlen, hogy a semleges kocsik durván nyomulnak. Egyrészt hasonlít a mesére, másrészt viszont egy rosszabb lapjárásnál csak hátulról integethetünk. Szerencsére a különleges képességek jó szolgálatot tehetnek, főleg, ha mondjuk 3 extra terepkártyán történő előrehaladást biztosítanak. Vagy hasonlót. A csapdák nem veszélyesek, max bosszantók. A grafika híven tükrözi a rajzfilm képi világát, így azt - mondhatni - kimaxolták. Kicsit furcsa, hogy a lapkák vékony papírból készültek, szerintem jobb lett volna keményebb kartonból. De evvan. Ami megeszi a rendszert, azok a miniatűrök. Azok bazi jól sikerültek. A lelkesebbek ecsetet és festéket ragadhatnak, és kifesthetik őket, fantasztikusan néznek majd ki. Talán mondani sem kell, hogy minél többen játszuk, annál jobb, mert a semleges játékosok jönnek, mint a Duna a Tanúban és nehéz velük lépést tartani. Az mondjuk nem világos, hogy miért kellett ekkora doboz az egész hóbelevancnak. Kábé a felébe is befért volna minden. Magyarul már kapható, nem lesz szükség az Országh szótárra. Szerencsére a játék minden módon megpróbál segíteni a szabályokban, így a semlegesjátékos kártyán is és a bazi nagy extra lapon is van zanzája a szabályoknak. Sose lehessen tudni, ugye. Most jöjjön 2 dolog, amin nem kerek. Az egyikről nem a játék tehet. Sorolom a bibiket: Dili Dolly és az Automata Mini Farina, a Bunkós Testvérek (Bunkós Kavics és Bunkós Szikla) és az Elektromos Gogó Mobil, Százszorszép Szepi és Pici és a Fantom Turiszt, Dilinger Professzor és a Technokor Rapid Kupé, Lökös Max és a Szuper Karamel, Lüke Tóni és Laci Maci és a Lepra Típusű Logo Mobil, Merci Berci és a Turbó Trucifix, Malfa Rómeó és Mitugrász és a Spéci Kocsi, a Vágd Haza Rt. és a Golyóálló Bumfordi, Pofabe őrmester és Hapták közlegény és az Araszoló Katonai Járgány, plusz Gézengúz Guszti és Mardel és a Sanda Ciklon. Én tudom, hogy az eredeti nevek szóviccek és nehéz lenne ezeket úgy visszaadni bármilyen fordítással. Penelope Pitstop nem hangozna jól Boxkiállás Penelopé néven. Stimmt. Na, de Gézengúz Guszti? Egyszerűen nem sikerül ezt befoganom. A másik gond, viszont magát a játékot érinti. Egy kérdés: ki a célközönség? A játék a 14+ éveseknek szól - elvileg(!). Szerintem kisebb mókusok is játszhatnak vele, egyedül a különlegesképesség kártyákat kell olvasni néha. Szóval, akik eze(ke)n a meséken nőttek fel, már simán a 40 évhez vannak közel vagy bőven túl is vannak rajta (1968-as sorozat). Én is a 90-es években, amikor betört a Cartoon Network csatorna hazánkba, ismertem meg és tetszett meg. Persze, akkor még csak angolul. Viszont ez a játék eléggé egyszerű (nem akartam gyermetegnek titulálni). Így az idősebbeket nem fogja hosszú távon lekötni, mivel ingerszegény. A tinik (14+) vagy nem ismerik vagy ennél vérbőbb társasokat keresnek, modernebb körítéssel. A legkisebbek meg kb. semmi kapcsolattal nem rendelkeznek a művel. Cukik a kis kocsik - ami tény és való -, de ennyi. Szóval nem igazán értem ez a játék kinek szól, de betudom rajongói mókának és a minikért be fogja minden H-B fanatikus szerezni. Tegyük hozzá, hogy 2 spin-off sorozatot szült ez a rajzfilm, a Süsü Keselyűket és a Perils of Penelope Pitstop-ot. Hátha azokból is lesz játék, és akkor teljes lesz a kollekció. Az király, hogy van extra 4 darab csampioncsipsz (championship) varia benne, amivel szinesíthetjük az alapjátékot. Az viszont nem vili miért majdnem A3-as mértű minden papír. Sírnak a fák. A játékidő (egy verseny), ha nagyon elhúzzuk 10, esetleg 15 perc. Helyigénye közepes, mondjuk maximum fél konyhaasztal. A doboz roppant méretes, így tuti, hogy nem vinném magammal sehova. Esetleg úgy, hogy valami kis zaccserba összeszedve a tartozékokat és mehet egy tatyóba mind. Csak hát kérdés: elővennénk-e ezt később? És... háááááát... esetleg, ha a sisere-had nagyon rágja a fülünket. Talán. Csak, talán.

A Flúgos Futam egy szerethető, édes kis semmiség, aranyos kis pár perc, fantasztikus miniatűrökkel. Ne várjunk nagy csodát és - persze - ne hasonlítsuk össze más játékokkal. Így olyan, amilyen. Mint maga a rajzfilm. A Hanna-Barbera rajzfilmek rajongóinál tuti jól fog mutatni a polcon. 

And now, here they are! The most daredevil group of daffy drivers to ever whirl their wheels in the Wacky Races! Competing for the title of the world's wackiest racer! The cars are approaching the starting line. First is the Turbo Terrific driven by Peter Perfect. Next, Rufus Roughcut and Sawtooth in the Buzz Wagon. Maneuvering for position is the Army Surplus Special. Right behind is the Anthill Mob in their Bulletproof Bomb. And there's ingenious inventor, Pat Pending, in his Convert-a-Car. Oh, and here's the lovely Penelope Pitstop, the Glamour Gal of the Gas Pedal. Next, we have the Bouldermobile with the Slag Brothers, Rock and Gravel. Lurching along is the Creepy Coupe with the Gruesome Twosome. And right on their tail is the Red Maxx. And there's the Arkansas Chug-a-Bug with Luke and Blubber Bear. Sneaking along last is that Mean Machine with those double-dealing do-badders, Dick Dastardly and his sidekick, Muttley. And even now, they're up to some dirty trick. And they're off... to a standing start. And why not? They've been chained to a post by shifty Dick Dastardly, who shifts into the wrong gear. And away they go on the Way-Out Wacky Races! - Flúgos Futam rajzfilm intro

Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 20-30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 65%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Itt Macska Marcella épp úgy tesz, mintha egy Porsche-ból könyökölne ki. vagány. Eszpéesz, eszpéesz, eszpéesz.

received_611104566290483.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9215418836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása