Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Aranyásók: Párbaj

2020. február 11. - xoxoxkapitany

Lássunk valami újat a bevezetőben, ami szegről-végről kapcsolódik a bemutatott játékhoz:

Beastie Boys!!!!

(C) 2009 Capitol Records, LLC

Az Aranyásók: Párbaj 2014-ben jelent meg, pont 10 évvel az alapjáték után, tehát már nem mai csirke. A kigondolója Fréderic Moyersoen, a kiadója pedig az AMIGO Games.

A picinyke doboz tartalma a következő: 74 darab kártya (36 darab útkártya, 18 darab akciókártya, 18 darab célkártya, 2 darab törpekártya - mármint, amin rajta vannak a törpék, nem a kártya mértetét jelzi a név), 2 darab törpe token talppal, 8 darab kétoldalas (kék/zöld) törpejelölő, 2 darab kulcsjelölő és 1 darab szabályzat.

A leporello leírás eképp szólít meg minket: Aki másnak vermet ás…! A két törpének el kell döntenie, hogy közösen építenek úthálózatot, vagy külön-külön. Akárhogyan is döntenek, továbbra is az a céljuk, hogy akadályozzák egymást - egy törött csákánnyal, egy bányaomlással esetleg egy zárt ajtóval – a ravaszabb törpe megpróbálja megszerezni a másik törpe orra elől az aranyat. Három forduló után az a törpe nyer, akinek több aranya lesz.

Ha társa nincs, hát egyedül ás alagutat egy törpe és megpróbál az akadályok ügyes megkerülésével eljutni a kincshez.ap.jpg

Tehát a célunk alagutakat építeni és aranyat találni, lehetőleg többet, mint az ellenfél. Utunkat ajtók és trollok is keresztezik, de semmi pánik! Minden akadály leküzdhető!

Előkészületeink a következő dolgokat kell tartalmazzák: eldöntjük melyik törpe kié, és ki-kimegkapja hozzá a tokent, plusz a törpekártyát is. Bogarásszuk ki a 2 startkártyát, amin egy-egy létra látható, a törpék sapijaival. A célkártyákat keverjük jóóóóóól össze és 6 darabot random vegyünk ki lefordítva. A többi lap most nem kell. A kártyák lehelyezésében a leírás egy képpel segít, plusz magán a leíráson vannak jelölések, amiket használva pontosan ki tudjuk mérni a távolságokat. Ez azért kell, mert a startok és a célok közt jó 4 kártyányi távolság van. Van még 34 útkártyánk és 18 akciókártyánk, amiket szintén jóóóól megkeverünk, méghozzá össze! Mindenki 6 lapot kap a kis kezébe. A többi kártya a húzópaklit képezi a játék során. Mellé pedig dobálhatjuk a lapokat majd. És meg is volnánk.

Ugyebár az a cél, hogy egy úthálózatot, egy folyosórendszert, egy alagútkígyót építsünk, vájjunk, marjunk, csákányozzunk ki a start és a célkártyák között úgy, hogy a startunk és a cél között ne legyen akadály (példul egy ajtó). Ennek eléréséhez 4 akcióból választhatunk, amikor rajtunk a sor. A játékosok felváltva akcióznak. Akció, laphúzás, másik játékos jön, akció, laphúzás, estébé estébé. Lássuk mik is az akciók!

1) Egy útkártya kijátszása a kézből. Vagyis lerakunk egy alagút darabot, ami folytatólagos a már meglévő utak valamelyikével. Nem rakhatjuk ferdén, srévizavén meg össze-vissza hiszen az utaknak folyamatosoknak kell lenniük minden irányből, azaz nem zárhatunk le fallal egy utat. Zsákutca lehet. Az nem gond, de csak ha a kártyán van az útvég. Ha elérünk egy célkártyát, akkor azt simán megfordítjuk és az úthoz passzintjuk. Ha az út a starttól az aranyig folytonos lestipi-stopizzuk a nemesfémet egy saját színű tokennel. Van még pár különlegesebb útfajta. Ki lehet őket a leírásból szaszerolni. 1 lap húzása zárja a műveletet.

2) Akciókártya kijátszása. Ez az, amivel borsot lehet törni a kollega orra alá. Szabotázs! Gyakorlatilag annyit tesz, hogy akit megörvendeztettek egy ilyen lappal, az nem játszhat ki útkártyát, amíg meg nem szabadul a kellemetlen lapotól. Más akciót csinálhat szerencsére. A szabotázs ellenszere a javítókártya. Ha ezt játszuk ki eltüntethetjük a rontást, ami 3 szimbólum egyike lehet. A javítókártya szimbólumnak passzolnia kell az elénk rakott lapon látható ikonnal. Aztán zsupsz, eldobjuk öket. Akció gyanánt kijátszhatunk még kulcskártyát, amivel egy olyan ajtót nyithatunk ki, ami nem a mi színünkben van. Különben simán átmennénk rajta. Ráteszünk egy kulcs tokent és thaa-daaaam, az ajtó tárva és nyitva. Még ide jön a kőomlás kártya is, amit kijátszva egy tetszőleges alagútkártyát eldobhatunk az asztalról, kivéve, ha az adott kártya speciális (pl. startkártya. Azt azért mégse). Ha pedig kincskártyát játszunk ki, akkor megkukucskálhatjuk az egyik célkártyát. Praktikus tudni, hogy érdemes-e érte ásni. Az ackió végén 1 lapot húzunk.

3) 2 kártya eldobása a kézből, cserébe 1 szabotázs-kártyát eldobhatunk, viszont csak 1 lapot húzhatunk az akció után.

4) Passzolás. Vagyis 1 vagy 2 lapot eldobunk a kezünkből, ami nem szimpi és húzunk annyit, amennyit eldobtunk.

Egy kör addig tart amíg mind a 6 célkártyát megszereztük, mind a 8 törpejelölő lent van a pályán valahol és nincs lap se a kezünkben se a húzópakliban. A játékban 3 kört kell lenyomni. A kör végén mindenki megkapja azokat a lapokat - a kincsekkel -, amin a saját jelölője van. Össze köll eztán számolni az aranyrögöket. Itt kell szóvátegyem a trollokat, akik az utunkat állják néhol. Csak úgy átmenni nem lehet rajtuk. Szerencsére le lehet őket fizteni 1-1 arannyal, ami kenőaranyakat természetesen a játék végén le kell vonni az összes aranyunkból. Ha lement az első kör gyakorlatilag az előkészületet újra végigcsináljuk - startkártyák, húzópakli, célkártyák, keverem-kavarom, stb. Az kezd, aki kevesebb aranyat gyűjtött az előbbi körben, és jöhet a mehet újra!

A 3-dik kör végén nagyösszesítést tartunk. Győzzön a gazdagabb törpe! Éééééééééés ennyi!

ap2.pngAz Aranyásók: Párbaj az eredeti Aranyásók kései spin-off-ja. Nem kertelek: aki játszotta az eredetit, az minden bizonnyal csalódni fog... szerintem. Tény, hogy sok-sok elemet alkamaz az eredetiből, de mégsem hozza, amit várnánk tőle. Persze eltántorítani sem szeretnék senkit, mert ismerjük az újszülöttek és a viccek korrellációját. Amúgy... hogy lett aranyásók a név? Eredetileg Saboteur a cím minden más nyelvű kiadásban, kivétel nálunk. Fene tudja. Mindenestere most először érzem, hogy a magyar nevesítés jobb, mint az eredeti. Aaaaaannyira azért nem szabotázs ez. A szabotázsról tuti valami hidegháborús kémjáték jutna eszembe. Sebaj. Hála Piatnikéknak a játék tehát magyarul is kapható. A mechanika egyszerű, ahogy a szabályok sem ütik meg az atomfizika szintjét. Ez jó. Viszont hiába az egyszerűség ez a játék egy óóóóóóóriási mázlifaktorú társas. Ez nem jó. Egy rosszabb lapjárás, amikor benyalunk pár szabotázs-kártyát és, ha nincs nálunk az ellenszer, akkor szórhatjuk a lapjainkat, úgy hogy örüljünk, ha marad a kezünkben valami. Mivel az így eldobott lapokat nem pótolhatjuk, csak fogy a hand. Emiatt stratégiáról, tervezésről nem beszélhetünk. Szabotáljunk orrba-szájba és sütögessük a pecsenyénket bízva a jó lapjárásban. A grafika amúgy hozza a régit, a cuccok minőségére nem lehet panasz. Mivel pinduri a doboz vihetjük magunkkal bárhova, csak kipakolásnál foglal nagyobb helyet, de nem veszélyes. Dohányzóasztal kb. A leporello szabályzati papír, rajta a kártya-mérővel továbbra is klafa. A 30 perces játékidő kábéra igaz is, de lehet pörgetni, ha már belejöttünk. Varia egy szóló játéknyi van benne, ha már végképp nem találunk egy partner-törpét. Ha valaki lelkes és kíváncsi magát a feltalálót is megtalálja a youtube-on, ahogy törpének öltözve önnönmagával játszik (aki szintén törpeként van jelen) otthona étkezőjében és viccesen, fárasztón, furcsán, röfögve, hörögve, de összességében aranyosan magyarázza a szabályokat. Beleélte magát, na. Jár a bohócpont neki érte.

Az Aranyásók: Párbaj egy nem igazán érdemes folytatás. Én értem mit akart Moyersoen mester, csak valahogy nem jött most össze. Legalábbis nem "úgy". Oké, nem szööööööörnyű rossz, csak... nem az igazi. Nyilván, akit levesz a lábáról, az nyomja majd ezerrel, a törpiek meg maradnak az eredetinél.

"-Hej-hóóó!

- Hülye vagy!? Ez jogdíjjas!"

                                - Hófehér

Játékosok száma: 1-2
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 61%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Macska Marcellával együtt tanulmányozzuk a szabályzatot és 4 lábú társam segít a kártyák lerakásában is. Aztán meg is rág egyet-kettőt. Mondom, hogy jó a minőségük.

20200211_090913.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3115469020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása