Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Anachrony

2020. március 11. - xoxoxkapitany

Kezdjük újra rendhagyó módon. Lassan a rendhagyó lesz a rendes. Hm... Szóóóóóóval! Mit is jelent az, hogy anachrony? Definíció szerint: eltérés egy történet eseményinek időbeliségében, és abban, ahogy a történet fonala be van mutatva. Lényegében vagy vissza-, vagy előrepillantások. Az anakrónia az időrend felbontása. Mit is jelent ez ennél a játéknál? Azt, hogy már megint egy időutazós játékról van szó. Nem is az egyszerű fajtából. Most ez duplán igaz. Mert maga a játékmenet sem piskóta, de az időutazás sztorija sem egy sima oda-visszamenet. Időhurok a javából! Általában az informatív bevezető kerül a blogbejegyzés elejére. De most nem. Amúgy is volt már időutazásról szó, és mindenki ismeri már a Deloreant is. Helyette jöjjön az a bevezető (magyarosítva), amivel a játék a leírás elején tüzel fel minket, ami sokkal izgalmasabb, mint újra lerágni az időutazás paradoxonjának csontját. Lássuk:

A világ sokat változott. A XXVI-dik században járunk és az Új Föld lassan magához tér a Megtisztulás Napjából: a nap, amikor egy ismeretlen, katasztrófális robbanás rázta meg az egész bolygót.  A népesség többsége elpusztult és a bolygó felszínének nagyja lakhatatlanná vált.  Senki sem értette igazán mi okozta az apokalipszist - az egyetlen, amit a túllélők tehettek, hogy menedéket találtak, amíg a por elült.  Az emberiség túlélői 4 különböző, radikális ideológia mögé sorakoztak fel. Mindegyik neve "Út" volt: A Harmónia békés Útja, ahol a túlélők a megmaradt flóra és fauna egyik utolsó virágzó bölcsőjében éltek; a zord Dominancia Útja, akik az óceánokat szelték hatalmas hajóra épült metropoliszukkal; a ravasz Haladás Útja, akik az égből figyeltek; és a Megváltás hithű Útja, akik hatalmas földalatti kamráikban éltek. A négy Út követői törékeny békében éltek, szinte teljes elszigeteltségben. Az egyetlen hely, ahol találkoztak, az a Főváros volt, az utolsó független város a Földön, amit a globális kormánytestület irányított: A Világtanács. Sok-sok évvel később felfedezők rátaláltak egy ismeretlen anyagra a Megtisztulás Napjának elhagyatott Kiinduló Pontján. Az erős, mégis könnyű Neutronium - ahogy elnevezték - kiváló építőanyagnak bizonyult. Az világvége 300-dik évfordulóján a Világtanács 5, kizárólag Neutroniumból készült Emlékmű felállítását indítványozta, amely a négy Útat és a Fővárost jelképezi. Ahogy az ünneplés kezdetét vette a négy Út képviselői tanui voltak az emberiséget érintő legnagyobb változásának a Megtisztulás óta. Időrések nyíltak az Emlékműveken, megmutatva a Neutronium valódi erejét: amint energiának van kitéve, képes féregjáratokat nyitni az időben. Ez a kapcsolat a jövővel váratlan növekedéssel és jóléttel halmozta el az emberiséget, ám egyben egy sötét felismeréshez is vezetett: a Megtisztulást maguk az első Időrések váltották ki. Egy jövőbeli aszteroida pusztító erejű energiája jut vissza az időben az aszteroidában található hatalmas mennyiségű Neotronium miatt. Ez a becsapódás tehát a levegőben lóg, fenyegetve nemcsak a múlt elpusztítását, hanem a jövőt is. A jelen és a jövő eszközeit felhasználva az összes Út meg kell tegyen mindent, hogy felkészüljön a becsapódásra - és, hogy uralja az Emberiség jövőjét, mint az egy, és valódi Út.

tumblr_m0wb2xz9yh1r08e3p.jpg

Az Anachrony 2017-ben látott napvilágot. A kiadója a Mindclash Games, a megálmodója pedig Turczi Dávid. Igazi magyar találmány kérem!

A méretes dobozban baaaaazira sok cucc rejlik. Már csak a poén kedvéért is felsorolom őket. 1 darab főjátéktábla, 4 darab játékostábla, 4 darab duplaoldaú "Út" tábla, 4 darab segítségkártya, 8 darab vezérkártya (minden Úthoz 2 darab), 4 darab Út jelölőkártya műanyag talpakkal, 8 darab játékvége feltételkártya, 16 darab kezdőfelszerelés-kártya, 1 darab pontjelző tömb, 1 darab duplaoldalas evakuációs lap, 11 darab toborzókártya, 11 darab bányászkártya, 2 darab kutatás kocka, 1 darab paradoxon kocka, 30 darab vízcsepp jelölő (20 darab 1-es értékben, 10 darab 5-ös), 24 darab energiamag jelölő, 80 darab munkástoken (25 darab tudós, 25 darab mérnök, 15 darab adminisztrátor és 15 darab zseni), 66 darab Győzelmi Pont jelölő (30 darab 5 pontos, 35 darab 1 pontos és 1 darab -3 pontos), 80 darab erőforrásjelölő kocka (15 darab lila Neutrónium, 20 darab sárga Arany, 20 darab zöld Uránium, 25 darab szürke Titánium), 24 darab Exo-ruha jelölő (4 darab per Út), 60 darab épületjelölő (4 fajtából 15 darab), 12 darab duplaoldalas Idővonaljelölő, 1 darab becsapódásjelölő, 18 darab szuperprojektjelölő, 12 darab anomáliatoken, 45 darab Tudományos áttörésjelölő (3 alakúból 15 darab), 15 darab összeomló épület jelölő, 9 darab "érvénytelen mező" jelölő, 16 darab paradoxonjelölő, 32 darab Út jelölő (4 fajtánként 8 darab), 4 darab Időutazásjelölő, 4 darab Moráljelölő, 36 darab Időhurokjelölő (4 fajtánkánt 9 darab) és 1 darab szabálykönyv. Csupán csak ennyi. Ugyan kérem. Bagatel.

Iszonyatosan izgalmas szituációban találjuk magunkat a játék során. A jövőben vagyunk, a világégés után, az egyik Út vezetőjeként, és mivel rájöttünk az időutazás titkára, a jövőből küldöztetünk magunknak cuccokat, amik előidézik egy aszteroida becsapódását, ami azért történik meg, mert a jövőből küldözgetettetünk magunknak cuccokat, és ezért fel kell készülni és evakuálni hama-hama. Agy. Eldob. Akinek a Mézga család a köbükunokai fokon rokonnal rémlik fel ezt a történetet látva nem meglepő. Üzenet a jövőből.

pic3499707.jpg

A játék célja röviden: győzelmi pontok gyűjtögetése. A játék végén az nyer, akinek több van. Ehhez munkásokat kell lehelyezni, erőforrásokkal kell gazdálkodni és olyan "motort" építeni, ami folyamatosan termel extra erőforrásokat. Egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy naggggyon komplex a dologgal állunk, vagy ülünk szemben.

Annyit tudni kell a táblákról, hogy a központi nagytábla szimbolizálja a lepusztult Föld bolygót. Ide csak Exo-ruhában lehet kimenni a jómunkásembereknek. Az Exo-ruhák száma véges és költségesek is. Középen van a Főváros, alatta a következő akciók vannak: a toborzás, a kutatás, az építkezés, a bányászat, a nomádokkal való csencselés illetve a vízgyűjtési lehetőség. A játékostáblák jelölik az Utak bázisait, ahova építeni lehet/kell, itt pihennek a megfáradt dolgozók, illetve innen startolnak az Exo-ruhás emberkék.

Az előkészületek nagyját a leírásból puskázzuk ki, azt most hadd ne vegyük végig pontról pontra. Kell majd mindekinek a kiválasztott Útjának játékostáblája, az Exo-ruhák (azok a gépiesített ruhadarabok, amikkel az elpusztult bolygó felszínén lehet mászkálni), a saját jelölők és 1-1 vezér. Utóbbikról lessük le, hogy mennyi kezdőcuccal (munkások, erőfprrások, stb) indulunk neki a kalandnak és vegyük azokat magunkhoz. Fontos, hogy a táblákat az azonos betűjelű oldalával használjuk (A/B oldal). Illetve arra figyeljünk még, hogy vízből a játékosok számától függően kap majdnem mindeki extra darabokat 0/1/1/2, tehát az első nem kap. Ekkorra már kellően beterítettük az asztalt, és ha jól felszerelkeztünk jöhet a mehet!

Az a játékos kezd, akinek legutóbb volt déjá vu-je.

A játék során korokon haladunk végig. 1 kör = 1 kor. A játék menetét vegyük két fontos részre, amit át kell nézni. Az egyik a főbb fázisok, a másik az eseti akciók. Fázisból 6 darab van. 1) Előkészületi fázis. A körök eljén kipakoljuk az új toborozható munkásokat, megszerezhető erőforrásokat, lapozunk a választható épületeken és léptetjük a jelölőinket az Idővonalon. 2) Paradoxon fázis. Megnézzük ki mennyi dologot igényelt eddig a jövőből, és aki a legtöbbet az dob a paradoxon kockával. Az eredmény lehet 0, 1 vagy 2. Annyi tokent kap, amennyit dobott. Ha valaki összegyűjt 3 paradoxontokent, kap egy anomáliát, ami lényegében arra van, hogy blokkol helyeket a bázison, vagyis nehezebb építkezni. Nehezítő körülmény. Ráadásul minusz pont jár értük. Szerencsére az első korban ezt nem kell megcsinálni, mert minek is. 3) Feltöltési fázis. Azaz mindeki feltölti a használni kívánt Exo-ruháit, annyit amennyit szeretne az adott korban használni. 6 ruha van, 6 helyre, ám 3 hely már fizetős, 1 energiamag az ára darabjának. Természetesen a feltöltés itt képletesen értendő. Nem kell bedugni a 220-ba csak a játékostáblákra helyezni őket. 4) Időhurok fázis. Ez az, amikor a játékosok MZ/X-től tudnak holmikat rendelni. Ez lehet 1 vagy 2 vagy egy sem. Lehet Exo-ruhától kezdve erőforrásokon át munkásokig bármi. Instant megkapjuk őket. Itt csupán vigyázni kell, mert minél többet rendelünk, annál valószínűbb, hogy paradoxonba, majd anomáliába futunk. Szerencsére van mód ezeket törleszteni. Majd a jövőben. 5) Akció fázis. Na, ezt majd részletesebben, mert itt történik a sava és a borsa a dolgoknak. 6) Takarítási fázis. Ahogy a neve adja letakarítjuk a főtáblát. Visszakapjuk a munkásokat, az Exo-ruhákat és a jelölőinket. Figyelni kell, hogy minden melósunk fáradtan érkezik, kivétel abban a pár esetben, ahol ezt jelölik. Ez tehát a játék menete, a keret, a váz, a gerinc. Jöhet az akciók részletezése!

Az akciókat a munkásaink végzik, így lássuk kik állnak rendelkezésünkre! Van mérnök, aki inkább építeni szeret, adminisztrátor, aki toboroz, tudós, aki fejleszt és a zsenik, akik jolly-joker módjára bárki helyett mehetnek dolgozni. Ez azért fontos, mert vannak olyan akciók, amit kizárólag 2 fajta munkás csinálhat. Szóval, az akciók.

Azokat, amikhez Exo-ruha kell a nagy, központi játéktáblán találjuk. A) A bányászat során erőforrásokat tudunk gyűjteni, méghozzá 2 darabot. B) Az építkezéskor a 4 fajta épületből (mind külölnleges extra képességekkel) választhatunk 1-et, amit a bázisunkon építünk meg, miután kiköhögtük az árát (víz és/vagy erőforrás). Vagy megépíthetünk egy szuperprojektet, ami bár drágább, többet tud. Az épületek lesznek, amikkel példul gyorsabban erőforrásokhoz juthatunk vagy egyéb más jóságokhoz. C) Toborzással új emberekhez juthatunk + 1 ajándékhoz. Itt például érdekes, hogy a zsenik egyből aktív státuszban, "ébren" érkeznek, ergo egyből használhatók. D) Kutatás. Ez a szuperprojektek építésénél elengedhetetlen. Kockákkal kell dobni. Annyi a könnyítés, hogy a kettőből az egyik kockát előre beállíthatjuk. E) Vízbegyűjtés. Ide bárhányan jöhetnek egyszerre, és cserébe 3 vizet kapnak. A víz kincs!!! F) Csere-bere nomádokkal. Itt vizet, erőforrást és energiamagot csencselhetünk. G) Főváros. Itt 2 dolog lehet: ha már betelt a limitált helyek száma az építés, kutatás vagy toborzás akcióknál, akkor 1 vízért cserébe még 1-szer akciózhatunk. Vagy: ha már betelt a limitált helyek száma az építés, kutatás vagy toborzás akcióknál, akkor 2 vízért cserébe még 1-szer akciózhatunk + mi leszünk a kezdő játékos. Ez fontos, mert sok akcióhely első lehetőségei ingyenesek. A többi már fizetős. Összességében annyi akciót csinálhatunk kint, ahány Exo-rucink van, illetve ameddig a takarónk ér. Jöhetnek a játékostábla akciói!

Mivel ezek az akciók a bázison zajlanak, nem igényelnek Exo-ruhákat. Csak simán odatesszük a szimpatikus munkást a kijelölt helyre és megkapjuk a jutalmat (pl. mégmégmég vizet vagy aktiválhatjuk az összes megfáradt munkásunkat vagy más extrát). Van olyan akció is, ami ingyenes, azaz nem igényel melóst. Csak a kis jelölőnket odarakjuk és kész-passz. Itt lehet az inaktív munkásokat is felriasztani, hogy újra munkába állhassanak. Érdekesség, hogy munkába állíthatjuk őket vízért cserébe kedvesen, amiért győzelmi pont jár, vagy goromba módon ingyen, de ezért levonás a jutalom.

A játék 7 körig tart, és a végén csak össze kell számolni a győzelmi pontokat. Ééééééééés ennyi!

...vagyis nem. Mert jön egy csavar. Vagyis jön az említett aszterioda! Haha! A 4-dik kör/kor után becsapódik az aszterioda, és felgyorsulnak a dolgok. A nagytáblán az akciók száma limitálódik, 2-vel kevesebb Exo-ruhát használhatunk, viszont több Neutronium áll majd rendelkezésre (mert ugye az aszteroidából származik), és végre kell hajtani az evakuálás akciót, ami minden Útnak más és más. Amúgy a többi dolog marad, ahogy volt.

A játék akkor ér véget, ha összedőlt a Főváros (nincs több végrehajtható akció lehetőség hely) vagy lement a 7-dik kör. És ekkor tényleg számolni kell. Ééééééééééés ennyi! Ezek általános ismeretében már neki is lehet ülni kiszaszerolni a nünükéket a lerásból.

6138oank7wl_ac_sl1024.jpg

Huh. Sikerült nem belemennem az összes részletbe hiába volt nagy a kísértés. Pedig részlet van doszt, tessék elhinni. De remélem így is látszik, hogy nem piskóta. Tényleg van anyag benne. Munkás lehelyezés, mert 4 fajta melóssal kell a legtöbbet kihozni az erőforrás beszerzésből. Erőforrás gazdálkodás, mert mindennek ára van és be kell osztani őket, mert szűkösen állnak rendelkezésre. Termelő motor építés, mert a bázisunkra felépített épületeknek is termelni kell ahhoz, hogy eléjük a célokat. És verseny az idővel, mert az aszteroida jön és nem köszön, aztán a tik-tak már gyorsan ketyeg. Természetesen, ha megvan a rutin, akkor már lehet jobban pörgetni, de egy jó másfél óra akkor is kell. A grafikára semmi panasz nem lehet, sőt! A Főváros 3-fejű tornyának képét nézve nem tudtam eldönteni, hogy az Orion tv logójára, vagy a transformes Quintessonjára emlékeztet jobban. A játék alkatrészeinek minősége pompás. Más kérdés, hogy annyi van belőlük, hogy belefulladni. A tokenek tokenjeinek tokenjei. Mivel a játék szerintem fantasztikus és nem akarnám még jobban körbe lefetyelni, inkább pár negatívumra világítanék rá, mert akad és a komplexitás nem lesz az. Szóval a töménytelen token rendben tartása problematikus. A dobozhoz jár egy csomó náááááájlon zacsi, de nem az igazi jó megoldás szvsz. Annyi fajta apró jelölő van, hogy minden játék előtt ott kell szöszölni, hogy szétszortírozzukőket. Babra munka. Egy üres  szerszámosláda jobb lenne hozzá, amit beszerezhetünk kábé bárhol. A játék során egymással versenyzünk. De igazából nem. Vagyis, abban az értelemben igen, hogy a miénk legyen a legtöbb pont, de ezt leszámítva minimális az interakció a többiekkel. Oké, mindenki próbálja a legjobb akció helyeket elhappolni, amik nem fizetősek, de semmi olyan nincs, amivel a másik játékos orra alá igazán borsot törhetnénk. Valami minusz pontok, vagy rontó átok, vagy mittoménmi belefért volna. Apropó többi játékos: a szóló mód. Mert van az is. Chronobot néven. A bot egy terminátor. Komolyan. Nagyon jól ki van találva. Expeditív kimaxolva. Érdemes elovasni a szóló játék szabályait akkor is, ha másokkal játszunk, mert lophatunk belőle ötleteket. Én is el akartam olvasni, de akárhogy forgattam a szabálykönyvet nem találtam. A végén van egy hivatkozás egy link-re. Pardon? Biza. Oda kell menni, letölteni és kinyomtatni. Engem alapvetően ez nem zavarna, hisz épp elég PnP (Print n Play) játékkal találkoztam, de egy ilyen kaliberű játéktól elvártam volna, hogy még belefér a dobozba 1 játékostábla, meg vagy 30 token. Óh igen, erről jut eszembe: a szabálykönyv. Angol. Magyar játék. Angol nyelven. Gyerekek ne máááááááár... Értem én, hogy külföldre készült, és legyen angolul. IS! Csak belefért volna egy magyar leírás? *összevonja a szemöldökét* A piktogramok a játékban próbálnak segíteni, de ha nem lenne a leírásban majd' 6 oldalas kiegészítő Függelék, sose jönnénk rá mi micsoda, mire jó és mit csinál. Kissé nehézkes, hogy fél kézzel a leírást kell fogni. Persze bele lehet jönni, de a komplexitás itt rányomja a bélyegét az elejére. Az Exo-ruhák tokenek, hexagonok. Ez oké is volt, amíg meg nem tudtam, hogy kiegészítőként lehet venni miniatűröket. Hogy felcsillant a kis szemem. Hűűűha! Aztán megláttam az árát. Majdnem annyiba kerülnek, mint maga a játék. Ez a polcon maradt. Minden esetre tök sok kiegészítő jelent és fog is megjelenni hozzá, úgyhogy akiket megfogott az alapjáték azok bővíthetnek. Na nem azért, mert nincs benne elég varia. Épp ellenkezőleg! Bazi sok van benne! Duplaoldalas kártyát, játékoslapok, n+1 épület ésatöbbi. A "nagyon újrajátszható" fajátból való társas. Mondjuk ezt tuti nem pakoljuk be a beach tatyónkba, hogy a parton majd nyomjuk. Iszonyat helyigénye van. A doboz sem kicsi, na de kipakolva... Ettől még egy jól sikerült hivatali sorba ülés során lehet le tudunk nyomni egy rundót, amíg a csodára várunk egy 4-jegyű sorszámmal kora reggel, csak legyen hely hozzá. Ezen pár apró ciccegés ellenére is azt kell mondjam:

Az Anachrony egy összetett és izgalmas játék. Nagyon-nagyon-nagyon jó! Punktum. Nem való mindenkinek. Sok mindenre kell figyelni. Tény. De! Aki szeretne tényleg olyasmit játszani, ahol már nem csak random kártyadobálás és kockagörgetés, hanem valós tervezés és döntések komoly súllyal vannak jelen, az mindeképp próbálja ki. Amint megvan a mechanika simán beszippantja az embert. A sztori meg rátesz még egy lapáttal az élményre. Nem véletlen, hogy a Boardgamegeek oldalon a legjobb 10 játékban benne van. Inkább még több ilyen klafa játékot kéne csinálni kishazánkban, nem mondom mi más helyett. Sci-fi zenét berakni és Exo-ruhát fel! 

Nyuszi! - xk

Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 15+ év
Játékidő: 30-120 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 4/5
Újrajátszhatóság: 4/5
Helyigény: nagy. 
Nyelv: angol

Összesen: 88%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Hát ekkora kipakolva, 2 főre terítve. Marcella Macska már ide sem fért.

20200306_143959.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5615505122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása