Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Rush Hour Jr. + a 4-es számú kiegészítő

2020. március 30. - xoxoxkapitany

Tempus fugit. Hogy repül az idő! Az első Rush Hour film - magyarul Csúcsformában, mert hát ugye az eredeti cím nem jó nekünk - 1998-ban jelent meg a mozikban. 1000-, de legalábbis 22 éve. A főszereplők Jackie Chan és Chris Tucker voltak. Nem is tudom, hogy be kell-e mutatni a ma 65 éves, hong kongi származású Jackie Chant? Szerintem szinte mindeki látott már tőle filmet. Filmet, amelyben a színész sorra saját maga intézte a kaszkadőr mutatványait. Profi. Kivéve, amikor el-eltört valamije a forgatás során. Persze mindig folytatta tovább a munkát függetlenül a sérülésektől. Ettől még profibb és vakmerő is. Chris Tucker 48 éves, atlantai születésű színész, aki a stand-up comedy világából vándorolt át a nagyképernyőre. Eddie Murphy és Richard Pryor nyomdokain indult el, majd az Ötödik elem c. filmben láthattuk az első emlékezetesebb alakítását. A Rush Hour filmekből még két folytatást élt meg a nagyérdemű - 2001-, és 2007-ben. És hogy ennek a játéknak mi köze a filmekhez, vagy a filmeknek a játékhoz? A címük megegyezik. Ez. Amúgy az ég adta egy világon semmi! Íme a film plakátja:

rush_hour_ver2.jpg

A Rush Hour Jr. gyártási éve 2013, ám a kitalálóit ügyesen eltitkolta a kiadó ThinkFun cég.

A doboz tartalma a következő: 1 darab játékostábla, 40 darab feladatkártya, 1 darab fagyis kocsi (nem igazi, csak miniatűr), 15 egyéb jármű és 1 darab hordozó zsák. A szabályokat plusz kártyákon ismertetik velünk. Kompakt kis cucc.

A 4-es számú kiegészítő 1 pakli kártya (40 feladat) dobozban és 1 darab sárga taxi miniatűr.

Feltüzelés gyanánt a kiadó a következőket mondja nekünk: Pont, mint a klasszikus Csúcsforgalom logikai játékban, itt is az utadat álló járműveket kell elmozgatnod, hogy kijuss. A 40 darab agytekervény megmozgató kihívás kiváló szórakozást nyújt a problémamegoldó képességed fejlesztésében. A Csúcsforgalom Jr. ideális logikai játék a fiatalabb korosztálynak és az idősebbeknek is egyaránt.rush-hour-jr-by-thinkfun.jpgTehát miről is van itt nagyban szó? Adott egy autónk, ami beragadt a forgalmi dugóban. Meg kell próbálni a többi autó előre és hátra mozgatásával utat nyitni előtte.

4 nehézségi szint van: kezdő, gyakorlott, haladó és profi.

Az előkészületek - ahogy maga a játék is - baromira egyszerűek. Lerakjuk magunk elé a játékostáblát, választunk egy feladatot a 40 kártyából, felpakoljuk az autókat az ábrán látható módon és indulhat a mandula.

Nincsenek körök, mert szóló játék. Bármely járművet mozgathatjuk előre, hátra, jobbra vagy balra, annyi mezőt, amennyit szükségesnek érzünk, vagy amennyit tudnak menni. Fontos, hogy nem emelhetjük fel a járműveket, azok egymáson át nem haladhatnak és nem kanyarodhatnak be.

Ha nagyon elakadnánk, bármikor "reset-elhetjük" a táblát, és visszarakhatunk mindent a kezdő állapotába. És nosza, újra!

Illetve ha végképp feladtuk, akkor a kártyák hátlapján megtalálhatjuk lépésről-lépésre az adott feladat megoldását.

Ha kiszabadult a fagyiskocsink nyertünk! Éééééééés ennyi! Tényleg. Nyuszi. Ennyi az egész.rushhjr-5041-hiresspill.jpgGondoltam nem írok külön a  4-es számú kiegészítőről, mert az igazán  felesleges lett volna. Úgyhogy besinkofáltam ide. A Rush Hour a ThinkFun cég egyik zászlóshajója. Most a junior változatot láthattuk, de gyarkolatilag a mechanika kottára megegyezik az alapjátékkal és a többi kiegészítővel. A különbség a feladatok nehézsége és a kiszabadulni vágyó gépjárűvek típusa. Nyilván az ebben található feladványok picit könnyebbek. Kivétel az utcsó 10, mert ott nálam simán felmerült az ablakon kihajítás lehetősége, mert az a nyomorult fagyiskocsi csak nem akart kijutni. De türelem és logika. Zen. Óóóóóóóhm... Meg aztán ott a segítség, de ha lehet ne csaljunk. Grafika az nem nagyon van. A miniatűrök kidolgozását sem vitték túlzásba, 4 kereke van meg 1 kocsiszekrénye és csókolom. Viszont a színeket könnyen meg lehet különböztetni. Ennek nagyon örültem. A játék a kiegészítővel is kompatibilis, hiszen a gátoló autók mérete és számossága azonos, csak a kocsik típusa változó. Az meg mindegy, hogy egy busz, vagy tűzoltóautó állja utunkat, a fontos, hogy azonos számú négyzetet foglaljon el. Végignézve a Rush Hour termékvonalat egy dologra sehogy nem sikerült rájönnöm. Ugyebár a koncepció a dugóból sürgősen kijutás. Ez stimmt. Az alapjátékban egy klafa, kis piros autó menekül, az első kiegészítőben is, majd egy fehér limuzin, aztán jön a taxi és végül a juniorban a fagyiskocsi. Na most, ha a jóóóól belegondolunk, mely autók jutnak eszünkbe először, mikor arra gondolunk, hogy sietniük kell és kijutni a dugóból? Igen. Mentő-, tűzoltó- vagy rendőrautó. Lehet jogdíjjasak, ezért nem rájuk esett a választás? De nem, mert ezek a járművek a gátló oldalon megtalálhatók. Nem, a politikusok fekete kocsikonvoja semmilyen körülmények között nem tartozik ide. Sőt! Azoknak csinálhatnának olyan játékot, ahonnan az életben nem jutnak ki. Szóval, ez a rész kicsit fura. De ez mit sem vesz el a játékélményből! A játékidő a nehézségi szint és buksink szürkeállományának függvénye. 5 perc? 2 nap? Amíg nem sikerül! Hivatalosan 5 vagy 6 évestől ajánlott, és magyarul is kapható. Nem tudni mi okozza a gyártásbeli eltérést az ajálott kor meghatározásában. Nem téma! Helyigénye minimálisnak mondható, még kocsiban is játszható. Inkább dugóban, hogy ne rázzák szét a felmerülő kátyúk a partit. A hordozózsák egy nagyon kedves ötlet, hogy ne kelljen (az amúgy kis méretű) dobozt hurcolni, ha visszük bárhova. A varia a 40 feladványban rejlik. Majd, ha mind kivégeztük szögre is akaszthatjuk egy darabig, kényelmesen hátra dőlhetünk, hisz' a mór megtette a magáét.

A Rush Hour Jr. nagyon jó kis elmepallérozó játék első sorban kismókusoknak (nekik ajánlottan kötelező), de amúgy tényleg minden korosztálynak. Szóló játék. Együtt. Ne felejtsük el mindig becsatolni a biztonságiöveinket!

"A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható." - KRESZ

Játékosok száma: 1
Ajánlott kor: 5+
Játékidő: 5+ perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 3/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 68%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska kölcsönkérte a játékot és most meglepődött, hogy megkapta. Ügyesen tologatta a kocsikat a kis mancsával. Utána mind meg is lett egy 3 méteres rádiuszon belül.

20200330_172056.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4315573114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása