Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Terraforming Mars

2019. január 04. - xoxoxkapitany

Az emberiség ősi vágya volt a repülés, gondoljunk csak Ikaros történetére. A levegő meghódítása után következett a Világűr. 1961-ben ez is sikerült, elindult az űrverseny és folytatódott a bolygók meghódításával. A XXV. században megkezdődött a Mars terraformálása, lakhatóvá tétele a földi emberek számára. A hőmérséklet legalább +8 C legyen, a oxigén szint legalább 14% és 9 óceán nyaldossa a bolygó vörös felszínét. Csak ennyi? Erre a nem kicsi, de mégsem lehetetlen feladatra vállalkoznak a játékosok Jacob Fryxelius játékában.

mars1.jpg

Egy táblajáték táblával, 233 kártya, óceán -, város -, és erdő jelölő lapka. Na és persze 400 különböző színű és méretű kockácska, ami a jövő pénzét (Megacredit) és a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat (acél és titán) szimbolizálja. A játékosok egy-egy óriás vállalat bőrébe bújnak - mindegyik más tulajdonsággal és hasznos képességgel rendelkezik -, hogy egymással versenyezve generációkon át élhetővé varázsolják a Vörös Bolygót. Álljunk csak meg! Generációkon át? Igen, itt egy kör az egy generáció, hiszen ez egy nagyon hosszú folyamat. Ha egy generáció kb 25 év és egy teljes játék kb 15 generáció alatt zajlik le, azaz érik el a játékosok a minimum szintet ahhoz, hogy lakható legyen a Mars, akkor ez testvérek között is 375 év. Huh. Időigényes dolog ez a terraformálás... Ahogy maga a játék is. Senki ne üljön le úgy, hogy "csak játszom egyet gyorsan". Ez a "gyors" akár 2 óra is lehet, még egyedül is. Apropó! Nagyon szimpatikus, amikor egy játékban megvan a lehetőség arra, hogy akár egyedül is leülhessünk társasozni (paradox?), mert nem mindig sikerül összetrombitálni 2-3 barátot és a család sem mindig ugrik, amikor eszünk be jut. A szóló játék szabályai ugyanazok, mint a több játékososnak, annyi lényeges különbséggel, hogy a rendelkezésre álló idő, azaz generációk száma véges. 15, punktum. Bele kell húzni!

 mars2.jpg

Engine-building game. A játékosok termelési "motort" alakítanak ki (kezdetben minimális produktivitással), mely minden körben pénzzel, palántákkal, energiával, stb látja el őket. Ezeket (is) kell fejleszteni, hiszen minél jobban termel a motor, annál hamarabb éri el a célt a cég. Ezt a játék során úgy ügyeskedik ki a pionírok, hogy minden generációban választanak kettő akciót, amit végrehajtanak. Lehet ez egy-egy lap kijátszása, amivel a saját termelésüket növelik/csökkentik, másik cégek orra alá történő bors törés, netán erdőt vagy óceánt kívánnak telepíteni (ha van rá forrás) és még egyéb más közül is választhatnak. Lényeg hogy 2 akció, aztán a következő játékos jön 2 akcióval, aztán a következő és így tovább, majd amikor a kezdő játékoson a sor ő újra játszhat 2 akciót(!). Ez körözés addig tart, amíg mindenki nem passzol (nem tud több akciót kijátszani), és - Ta damm - véget ér egy generáció. Ezután jöhet a jól megérdemelt termelés, beindul a motor (pénz, paripa, fegyver - na az nem), laposztás/vásárlás, és kezdődik újra a verkli. Az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti, amikorra a bolygó terraformálódott. Az apró nyalánkságokba, mint terraformálási ráta, díjak és mérföldkövek, most ne menjünk bele, de tudni kell, hogy egy győzelem több lábon kell álljon. Nagy a konkurencia harc és a nemzetközi helyzet is fokozódik.

mars3.jpg.

A szabályfüzet vastagsága elrettentő lehet, de nem bonyi! Egyáltalán nem. Plusz segítségünkre vannak kártyák, amiken mindenki puskázhatja a körmenetrendet, lehelyezési szabályokat vagy a pontozást. Ha egy dolgot mondanék, ami nem az "igazi", az a kártyák illusztrációi. Hol ilyen stílusú rajz, hol olyan. Ez persze mit sem von le a játék értékéből. Ne is soroljuk fel milyen díjakat nyert. A hype mögötte teljesen jogos. Persze a gyártók meg is lovagolják ezt a sikert, hiszen a megjelenése óta sorra jönnek ki a kiegészítők. Prelude, Hellas & Elysium, Colonies, Venus. És biztos, hogy nem áll meg itt a lista. A belemerülés lehetősége mélységes. Noha ez újabb lehúzott bürkének tűnik, mégis mindegyik hozzáad az alapjátékhoz és igenis érdemes őket beszerezni.

Tessék nekiállni a terraformálásnak, mert a majd' 400 év nagyon hosszú idő. Érdemes elkezdeni, mert újra és újra és újrajátszós játék, akár egyedül, akár többedmagunkkal.

Típus: Táblajáték
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 12+
Játékidő: 120+ perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 4.5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2914536162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása