Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Remény Hadművelet

2019. január 08. - xoxoxkapitany

1914. július 28-án kitört az első világháború. Gavrilo Prinzip, a titkos Fekete Kéz szervezet tagja, halálos sebet ejtett Ferenc Ferdinánd trónörökösön. Ez valójában már csak a közvetlen kiváltó ok volt, ami miatt az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának. És ezzel kezdetét vette az 1918. november 11-ig tartó, addig soha nem látott méretű háború.

ww1.jpgA CMON - CoolMiniOrNot - jelentette meg a játékot "The Grizzled" néven. Magyarul a "Remény Hadművelet" nevet kapta. Nem is tévedhetne nagyobbat, aki úgy gondolja, hogy ez a játék a lövöldözésről, tankokról, területek elfoglalásáról szól egy bazi nagy kiterített atlaszon, mindenféle miniatűrökkel. Semmi ilyesmi. A játék a lövészárkok katonáiról, és azok lelkéről szól. Arról, hogy hogyan élik túl a háborút, az egyes küldetéseket együtt, csapatként, barátokként. Mind haza akar térni, amikor véget ér a Nagy Háború.

A játék kooperatív és 2-5 fővel játszható. Mint ahogy a bevezetésből kiderül, ez nem egy " a combunkat csapkodva röhögünk" fajta játék. A játékosok választanak egy-egy francia katonát a 6 bajtárs karakter közül (akik mind létező személyek voltak) és elindulnak, hogy túléljék a háborút. Mivel a játék az együttműködésről szól, ha győznek, mind győznek. Ha nem, akkor mind odavesznek.  Az egyes körök az egyes küldetéseket jelképezik, amin a katonák részt vesznek és lapokat játszanak ki. A küldetések alatt "Megpróbáltatásokat" kell kiállniuk a játékosoknak, amiket egy pakli 59 kártyája jelképez. A lapokból két húzópaklit képezünk: 25 lap lesz a Megpróbáltatás és 34 a Morál pakli. A Megpróbáltatások az, amiből a körök elején húznak a játékosok, a Morál pedig "újratölti" az iménti paklit. Így mind két pakli fogy, kérdés melyik fogy el előbb? A Megpróbáltatások alatt egy békegalamb kártya lapul, szimbolizálva a háború végét, a Morál alatt pedig egy hősi katonai emlékmű. Ha valamelyikről elfogy a húzópakli, a játék véget ér.

ww2_1.jpg

A csapatot minden körben az egyik bajtárs vezeti. A legőszebb játékos lesz az első. A vezető a második körtől fogva meghatározza hány lapot húznak a Megpróbáltatás pakliból. Ez a kockázatvállalás mértéke (az első küldetés mindig 3 lappal indul). Ha túl sokat választ, akkor nem biztos, hogy ki tudják játszani mindet, és a kör végén megmaradt lapok nehezítik a következő kört. Ha túl keveset, akkor nem biztos, hogy időben elfogynak a lapok a békegalamb fölül. A küldetés vezetője jelző mindig a következő játékosra száll át a küldetés végeztével.

Egy küldetés során 6 különböző fenyegetés vár a katonákra: éjszaka, hó, eső, lövedékek, gázmaszk és síp. A küldetés során a játékosok egy-egy lapot játszanak ki a "senki földjére", melyeken a fenyegetésekből egy vagy akár az összes ikon jelen lehet. Ha ezek közül a fenyegetések közül egy kör alatt 3 kijátszásra kerül, akkor az adott küldetés sikertelen. Szerencsére a sikertelen küldetés nem jár kieséssel. Nem kötelező kijátszani kártyát, bárki dönthet úgy is, hogy visszavonul. Ezért nem jár büntetés, sőt, inkább érdemes visszavonulni, minthogy a küldetés sikerét veszélyeztesse valaki. A többiek folytatják a kört amíg mindenki vissza nem vonul, vagy mégis sikertelen nem lesz a küldetés, mert megjelenik 3 fenyegetés. A megpróbáltatások viszont nem csak a fent említett 6 fenyegetést tartalmazzák. Lehet köztük csapda, trauma, fóbia és sérülés is.

Szerencsére nem csak veszély és fenyegetés van jelen. A játékosok tarthatnak lelkesítő beszédeket, amivel egy-egy kártyától megszabadíthatják a társakat. Használhatják a szerencse ikonjaikat a karaktereken. És minden kör végén támogathatnak egy bajtársat, hogy az megszabaduljon traumáitól vagy sérüléseitől.

ww3_1.jpg

A Remény Hadművelet egy igazán nemes játék egyszerű mechanikával. A játékosoknak valóban csapatként, bajtársakként kell együttműködniük, hogy győzzenek. Érdemes sokat kommunikálni, persze a megengedett mértékig (kivétel, aki a "Néma" kártyát játszotta ki. Ilyen is van.). 2 játékossal úgy játszható, ha egy "bot" játékost is beteszünk harmadiknak, amivel kicsit nehézkes az együttműködés. De 3 vagy annál több fővel már ideális. A grafika is megkapó, ami Tignous munkáját dicséri, aki sajnos a Charlie Hebdo terrortámadás áldozata lett. A kártyákat egymás mellé rakva egy folytonos harcmezőt kapunk. A játék gyors, egy-egy partit tényleg végig lehet játszani hamar. Bosszantó persze, ha nem sikerül győzni. Már csak azért is újra! A komoly hangvétel miatt nem valószínű, hogy a bulik favoritja válik belőle. Elegáns, szép játék, méltó megemlékezés a Nagy Háború hőseire.

Típus: Kártyajáték
Játékosok száma: 2-5
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 3/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3014545246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása