Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Exploding Kittens - Robbanó Cicák

2019. január 10. - xoxoxkapitany

A macska (Felis catus) az emberiség társaságában él amióta világ a világ. Na jó, kicsit később csatlakoztak hozzánk az első példányok, úgy 10000 éve. Előtte még fasírtban voltunk kardfogú őseikkel, de aztán mindkét fél rájött, hogy jobb a barátság. Az emberek befogadták a rágcsáló pusztítókat, a macskák pedig összébb mentek kezelhető méretűre, és befészkelték magukat az ölünkbe. Színük, szőrük, attitűdük és mértük fajtánként eltér. Egyes emberek szerint a macskák, mint megfigyelők vannak jelen, esetleg UFOk és látják a szellemeket is. Ezek azonban csak találgatások. Egy biztos: dorombolnak.

1024px-cat_poster_1.jpg

A macskákat mindenki szereti, mert szőrösek, cukik, dorombolnak és ha nem a mieink, nem teszik tönkre a bútorainkat. Viszont ezek a macskák nem, ezek ROBBANNAK! Hacsak nem hatástalanítjuk őket megfelelőképp.

Az Exploding Kittens bombaként robbant be a játékpiacra. Kickstarter-ként indult, azaz a potenciális vásárlók előfinanszírozták. Jelen esetben több, mint 200000 magánember spendírozta meg. A Kickstarterek történetének legtámogatottabb játéka lett. Az eszement eszmei szülők - Elan Lee, Matthew Inman és Shane Small - kiadtak egy kompakt kis dobozt, tele kártyákkal. Már a doboz kinyitása is egy meglepetés, mondhatni egy igazi Fiesta. *kacsint*

Ha az Unó és a Ki nevet a végén játékoknak lenne egy szerelemgyereke, akkor a Robbanó Cicák lenne az. A kártyajátékok Fort Royal-ja. A szabályok oly' annyira egyszerűek, hogy a leírásukra nem is pazaroltak fákat a gyártók, csupán egy összehajtott lap adja meg a kellő információt, hogy mire jó a 122 kártya, amit kaptunk.

91mshal6oel_sx355.jpg

A kártyák segítségével kibabrálhatunk egymással különféle képpen (pl. húzatunk több lapot a másikkal, lopunk lapot, megkeverjük a paklit, belekukucskálunk a felső lapokba, stb), ugyanis a pakli Robbanó cicákat tartalmaz. Egyel kevesebbet, mint ahányan játsszták a partit. Ezeket kell elkerülni, mert aki felhúz egyet, az BUMM. Azaz kiesik. Szerencsére van lehetőség kijátszani egy hatástalanító kártyát, már ha van nálunk. Szóval lerakunk lapot (ha akarunk) és húzunk, és bízunk, hogy nem robban. Ha nem robban, utána újra húzunk, de egyelőre csak a szánkkal. Aztán a következő játékos is eképp jár el.

A cél, hogy utolsók maradjunk, mert csak egy maradhat. Az eszköztár bőséges, és csak a játékosok takitkázása és bátorsága szab határt. A pakli legalsó lapját húzni például egy jó taktika, ott biztos nincs Robbanó cica. Vagy mégis? Az egyik kedvenc lap a "Nope", ami egyszerűen sztrornirozza egy másik játékos kívánságát, és bárki, aki rendelkezik ilyen lappal kijátszhatja, ha úri kedve úgy tartja. De egy másik játékos ezután még egy Nope-ot rátehet, és akkor már "Yep". Vagyis dafke. Vagy még egy Nope. Huh... lehet taktikázni. Ha valaki sok szívatós lapot kap, jogosan élhet a feltételezéssel, hogy pikkje van rá a társaságnak, vagy bejön a csajoknak. Ki tudja?

action-card-samples_x1.png

Az Exploding Kittens egy ízig-vérig partyjáték. Már 7 éves kortól lehet játszani, bár én még várnék picit. Szerencsére kiadták magyarul is, így a nyelv sem okozhat problémát. A grafika? Hát az egyedi. Egyszerű és kicsit groteszk, mint a képeken is látszik. Viszont fölöttébb szellemes. Számomra külön szimpatikus, hogy a gyártók nem erőltetik a hivatalos nyelvezetű komplikált leírásokat. Sőt inkább azt mondják, hogy nem kell itt olvasgatni, hanem le kell ülni, és játszani. Így van. Az ajánlott játékosszám 2-10 fő. A 10-et nem tudom megerősíteni, de még 6 fővel is pompásan működik. Nevetés, húházás, taktikázás és még több nevetés. Talán így jellemezném. Ha valaki beszerzi, onnantól a házibulik kötelező részévé válik. Ha a Jóska nem is jön el, de a Robbanó cicák ott legyen!

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-10
Ajánlott kor: 7+
Játékidő: 20 perc
Grafika:4/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 5/5

 Összessen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2814554732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása