Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Mansions of Madness (2nd edition)

2019. január 16. - xoxoxkapitany

A Nagy Öregek egyik központi alakja Cthulhu, aki 1928-ban látta meg a napvilágot HP Lovecraft írásában. Lovecraft szerint az emberi száj, nyelv és hangszálak nem alkalmasak a név tökéletes kiejtésére. Hlúl-lú. Talán így. Egy űrlény nevénél ez nem meglepő. Cthulhu alakja nincs egyedül, hisz hajdanán a Nagy Öregek uralták a Földet. Dagon, Yog-Sothgoth, és társaik. Akik egyszer elbuktak, más dimenziókba távoztak és tetszhalott állapotban várják, hogy visszatérhessenek. Cthulhu nem egy pozitív istenség, aki a Csendes-óceán mélyén egy elveszett városban, R'lyeh, esett csapdába. Egy polip, egy sárkány és egy ember torz keveréke. Csápok nyúlnak a fejéből, teste pikkelyes, a hátán pedig szárnyak találhatók. Nem egy üdítő jelenség.

cth_0.png

A Fantasy Flight Games a Chtulhu mítoszt újra és újra meglovagolja. A Mansions of Madness második kiadása egy kooperatív játék, 1-5 játékosig, ami a már megszokott világba vezeti a horror és nyomozás rajongóit. 1920-as évek vége, Innsmouth. Ez a csendes kis város csak látszólag nyugodt. A mélyben ősi erők gyűjtik erőiket, hogy újfent a világra szabadítsák a gonosz istenségeket és azok mindenre elszánt csatlósait. Rajtunk áll, hogy megállítsuk a rituálékat, hogy legyőzzük az evilágra szabadult gonoszt. A győzelmi feltétel nem kérdéses mi lehet.

Aki már játszott a FFG más Arkham játékával, annak ez a verzió már ismerős lesz. A szisztéma nagyon hasonló, a körök lebontása, a karakterek, a helyszínek, a szörnyek és a kétséges végkifejlet. Ami újdonság, az az App vezérelte játék. Letöltünk egy ingyenes alkalmazást, és az végigvezet minket a különböző scenariókon. A játék bazi nagy doboza tartalmazza a helyszíneket (szobákat, utcákat, helyiségeket) lapkák formájában, amiket a játék folyamán összebiggyesztünk, ahogy a történet kerekedik. Műanyag figurákat (nyomozók és szörnyek), illetve egy rakat tokent, ami a nyomokat, egyéb szereplőket, tüzet, csapóajtókat, stb szimbolizálnak. Combos méretű doboz, na.

mad20_feature.jpg

Az alapjáték 4 különböző ingyen lejátszható esetet tartalmaz, melyek nehézségei foka és hosszúsága eltér. A kezdő, bemutató játék kb 60-90 perces, míg a leghosszabb akár 6 (!) órán át is tarthat. Az applikáció hangulatos, kellően borzongató háttérzenét játszik, a leírások egyszerűek, könnyen követhető az esemény. Az App minden esetben elmagyarázza hogyan építsük fel a helyszínt amin ténykedünk, és tetteinket az Appban regisztráljuk. A játék körökre van osztva, mindegyikben 2 fázissal. A nyomozási fázis és a mítosz fázis. Rendelkezésünkre áll 2 darab akció, ami lehet mászkálás, vizsgálódás, interakció a külvilággal, harc, kitérés vagy eszközök használata. A mítosz fázisban pedig egyre sűrűbben látogatnak meg minket kellemetlen lények a kultistáktól a bazi nagy szörnyekig. A történet kézzelfogható, hisz az összerakott helyszínen zajlik. Az események véletlenszerűséget kockák segítik, ami lehet siker, félsiker vagy pech. Ezekkel tesztelhetjük tudásunk, erőnket vagy harcolhatunk.

A játék során a karaktereink fizikai és mentális egészségét tesszük kockára. Viszont, ha egy szereplő életereje vagy józan esze elfogy nem esik ki, hanem sérült lesz, ami a mozgását lassítja vagy megőrül, amivel különböző csúnyaságokat kell tegyen a többi játékos ellen és nehezíti a győzelmet. Sajnos ebből a két állapotból már nincs visszaút.

mad20_sample.png

Azon játékok, melyeket egy App segít, egyre nagyobb teret hódítanak. Ez a jövő zenéje nagyon helyesen. Az App helyettünk vezeti a pontokat, generálja az eseményeket. Nekünk csak követni kell őket, és játszani. "Csak". A játék minden alkalommal máshogy építi fel a színhelyeket, és sok mindent variál. Plusz a kockadobásaink is külön szerencse faktort képeznek. A játék menete könnyen elsajátítható, ha az alapok megvannak és az ember megfelelően beszél angolul. Sajnos ezt a játékot sem adták ki még magyarul. Az Arkham Horror-ral összehasonlítva lényegesen könnyebb játszani. A scenariók változatosak időtartamuk és komplexitásuk tekintetében.

Jöhet a fekete leves? Annyira szeretném azt mondani, hogy mindenki rohanjon és vegye meg a játékot. De nem. A játék nem olcsó. Kb 30000 Forintos áron meglehetősen karcos. Az egyes scenariók hosszúsága az adott, mert aki egy ilyen játékba belefog, az nem fél óra üresjáratot akar kitölteni, hanem órákig bele akar merülni. Az App sokat segít, mégis úgy éreztük végig, hogy duplán dolgozunk. A fele időt az vitte el, hogy rendezgettük a pályát. Viszont az App is csak félmunkát végez, mert nem követi nyomon a mi lépéseinket. Jó is, nem is. 19 scenariót ajánl fel az App, amiből válogathatunk. De csak 4, ami ezzel a dobozzal játszható. Sok közülük DLC, azaz kb 2000 Forintért letölthető, még többhöz pedig szükséges további dobozok birtoklása. Nem véletlen, hogy annyi kiegészítőt adtak, és adnak ki hozzá. Jöhet az ár probléma. 10000-től 20000-ig terjed az egyes kiegészítők ára. El lehet kezdeni számolni, hogy ahhoz, hogy mindent végigjátszunk mennyi pénzt kell kiköhögni. Bevallom én ettől már tartózkodtam. *köh köh lehúzás szag köh*

A játék variációi is végesek. Bár minden eset máshogy épül fel, ez csak a külcsínyt érinti, azaz, hogy egy bizonyos helyiség most itt van, vagy amott. A vég mindig ugyanaz - nyerünk vagy nem. És itt a következő bajom. Szeretem, ha egy játékban van sikerélmény. Tudom tudom tudom, hogy a FFG Arkham játékai meglehetősen nehezek, de az azért ez már nekem is túlzás volt. Példa (igyekszek nem spoilerezni): megjelenik egy szörny. App kérdi: van-e a közelben nyomozó? Nincs. Akkor megint halad a szörny. És most van valaki ott? Nincs? Akkor megy tovább. Mivel limitált a pálya nyilván belebotlik valakibe. Akire aztán ráül addig, amíg nem végzünk vele. A tempó pedig számomra túl gyors. Nincs idő mindent rendesen végignézni, összegyűjteni a bizonyítékokat, infókat. Hopp! Az App azt mondja eddig tartott a vizsgálódás és elszabadul a pokol. Volt olyan scenarió, aminek a vége kísértetiesen emlékeztetett a régi Commandos játék utolsó pályájára, ahol csak jöttek és jöttek és jöttek az ellenségek (öregebbek tudják miről van szó). De ne már! Ennél jobbat is kitalálhattak volna.  Bosszantó. Mellékesen megjegyzem, hogy a "bizonyíték" gyűjtés is harmatos. Kapunk egy kis kártyát, amin az áll: "Perdöntő bizonyíték". És semmi további olyan szöveg, amivel ezt a kártyát használhatnánk. Kár. Kipróbáltuk úgy is, hogy 4 nyomozóval végigcsinálni egy esetet. A változás annyi volt, hogy a szörnyek nehezebben haltak, de érdemben nem lehetett végig menni a nyomokon így sem. Nem örültünk.

Summa summarum: a játék alapvetően jó, egyszerűen elsajátítható és egyszer, max kétszer minden eset végigtolható. De nagy beruházás, kevés sikerélmény és nem elég varia. Ha lehet inkább kölcsönözzük ki előbb egy tesztre és csak utána döntsünk. Persze rajongóknak kötelező. Hlúl-lú!

Típus: Tábla, Kaland
Játékosok száma: 1-5
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 60-360 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás:3/5
Újrajátszhatóság: 2/5

Összessen: 2/5

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9814562296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása