Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

A Tiltott Sziget

2019. január 19. - xoxoxkapitany

Bear Grylls, Indiana Jones, Neil Armstrong, Rick O'Connel, Marco Polo, Edmund Hillary és még sorolhatnánk a történelem valós és fiktív kalandorainak neveit. Mi pedig irigyeljük őket, hisz olyan helyeken jártak, ahova mi talán sosem jutunk el, számunkra fantasztikus kalandokba keveredtek, ezer ismeretlen veszély várta őket, ők pedig helyt álltak. Hegyek, vadon, szigetek, tengerek, barlangok, ősi templomok, a piramisok belseje vagy maga a Hold. Ősi ereklyék, műtárgyak, ismeretlen területek és sosem látott állatok. Mindannyiunkban van egy kalandor, csak nem mindenki jut el oda, hogy elő is kerüljön ez a vakmerő hős.

desert-island-2481-50e7e515a109311f60e1a4efadb01222_1x.jpg

Matt Leacock játéka egy díjnyertes alkotás. A Gamewright jelentette meg A Tiltott Sziget játékot, amiben mi lehetünk a végre a hősök. Akik csak közös erővel, összefogással érhetik el céljaikat. Kooperatív játék, 2-4 fővel játszható, és nagyon is szükség van az együttműködésre, ugyanis a sziget folyamatosan süllyed és ha nem sietünk megfulladunk.

De mit is keresünk egy pusztulásra ítélt szigeten? Kincseket! Az Ősök kincseit: a Föld Szívét, a Szél Szobrát, a Tűz Kristályát és az Óceán Kelyhét. Mindet egy-egy szép műanyag szobrocska szimbolizálja. Ha megvan mind a 4, akkor irány a helikopter és győzött a csapat. A doboz tartalmazza a 24 darab szigetlapkát, melyeket meghatározott alakzatban kell lerakjunk, kapunk 58 kártyát (28 kincs kártya, 24 áradás kártya és 6 karakter kártya), 6 bábut, 1 vízmércét, 1 vízállás jelzőt és természetesen a leírást.

tiltott_sziget_box_front.jpg

Megkezdődhet a versenyfutás az idővel, és a vízzel. A játékosok a rendelkezésre álló karakterek közül választhatnak, ami azért fontos, mert mindegyiknek más a képessége, amivel hozzájárul a sikerhez. Lehetünk például a búvárral - őt nem zavarja annyira, ha elsüllyed alóla egy sziget darab, vagy pilóta, esetleg navigátor, stb. Vadakat terelő juhász sajna nem lehetünk itt.

A játék körökre van osztva, a körökben pedig ezen események történnek ebben a sorrendben: játékos akciók, kártya húzás a Kincs pakliból, kártya húzás az Áradás pakliból. És jöhet az új kör. Maximum 3 akciót végezhetünk el: kincs megszerzése, mozgás egy szomszédos szigetlapkára (srévizavé nem ér), szárítás - egy szomszédos vizes, de még el nem süllyedt lapka visszafordítása, és kincs átadása egy társnak. Utóbbi miért is fontos? Ahhoz hogy megszerezzünk egy kincset rendelkeznünk kell az adott kincset ábrázoló 4 kártyával és a kincset tartalmazó szigetlapkán kell állni (2 ilyen van minden kincshez, így ha egy el is süllyed még mindig ott a másik). Tehát jól megfontolt üzleti érdekünk, hogy csapattársunkkal megosszuk lapjainkat. Mivel csevegni lehet, akár nyitott lapokkal is játszhatunk. Az akciók bármely kombinációban alkalmazhatók. Minden körben miután kimászkáltuk magunkat, szárítottunk vagy csereberéltünk jöhet a lapok húzása. 2 lapot a Kincs pakliból. Így hozzájutunk újabb kincskártyákhoz a kollekciónkban, esetleg különleges lapokhoz, mint egy homokzsák vagy a helikopter. Ahogy írtam fentebb a menekülés egyetlen módja pont Da Vinci álmának modern kori megvalósulása. Így egy helikopter kártya a játék végére feltétlenül kell, hogy a birtokunkban legyen. Get to da choppa!!! Ami szerencse, hogy ezek a különleges kártyák kijátszásai nem számítanak akciónak. Eldobjuk a homokzsákot soron kívül amikor jól esik, és hopp, egy mező újra száraz. És hogyan süllyed a sziget? Pompás kérdés! A pakliba kell belekeverünk 3 emelkedő vízszint kártyát is. Amit ha kihúzunk, minő meglepetés, emelkedik a vízszint - amit a jelölőn is regisztrálunk. Ami a trükk, hogy az elárasztott területek kártyamegfelelői a húzópaklijuk (Áradás pakli) tetejére kerülnek, tehát nagy eséllyel tovább süllyednek amikor a következő lépésként abból húzunk. Sziget részek víz alá kerülnek, vagy elsüllyednek. És megint mi jövünk, és rohangászunk tovább, ls mentjük, ami menthető. Nagy vonalakban így néz ki a kalandunk.

pic729671.jpg

A játék nehézsége variálható az által, hogy a Vízállás jelzőn már egy magasabb szintet állítunk be kezdésnél. Ha jelölőn a vízszint a tetőfokára hág, veszettünk, ahogy akkor is ha nincs meg minden kincs, vagy elsüllyedünk Cousteau kapitány után és már nem tudunk kiúszni egy szomszédos lapkára. És ha nincs helikopter kártyánk a végén akkor jobb, ha fel is adjuk. Továbbá vigyázó szemeinket a leszállópálya szigetlapra is irányítsuk, hisz ha az elvész, nem lesz honnan felröppenni a gépmadárral.

A közepesen kicsi méretű doboz impozáns megjelenésű, fém, ami extra értéket feltételez már a kézbevételkor. A szabályok egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak. Vizuálisan is egy megkapó darab, a grafika és a kincsek is szépek. És most egy kis személyeskedés: A játékot többek ajánlására próbáltuk ki, mondhatnám volt hátszele és hype-ja. És... és... nem... valahogy nem ültünk seggre tőle. Igen, okés játék, de nem volt utána az a "hú, na még egyet nyomjunk, meg majd utána még kettőt" érzés. Talán, ha magasabb nehézségi szinten? Nem tudom. Illetve többen mondták kacsingatva, hogy ki kell fundálni a jó stratégiát, előre jelezve, hogy ott fogunk kotlani órákig mire rájövünk. Hát, nem volt atomfizika rájönni. Tudom, tudom néha meg az a baj, hogy egy játék szinte lehetetlen nehéz, de az sem jó, ha átesünk a ló másik oldalára. Persze kinek a pap, kinek a papír. Hozzá kell tenni, hogy ez egy trilógia első darabja, hisz a következő játékban, a Tiltott Sivatagban épp a sokat emlegetett helikopter a kiindulási pont. Összességében jó kis játék, jó benne az együttműködés és az egyszerűség. Jó a szemnek is. Jó játék. Egynek jó.

Tessék elővenni a bakancsokat, a kalapot a parafadugókkal, amik a karimán lógnak, az kariás ostort, az 50+ faktoros naptejet, a hátizsákot, amin több kopott, cuki plüsskabala fityeg, meg a békatalpat és uccu, ki-ki vesse bele magát a kalandokba! De ha mindez nincs, akkor itt A Tiltott Sziget.

Típus: stratégia
Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 10+
Játékidő: 30 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összessen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9614571772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása