Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Flip City

2019. január 23. - xoxoxkapitany

Őseink hamar rájöttek arra, hogy együtt könnyebb. Közelebb lakni egymáshoz nagyon praktikus, nincs utazás, nem kell várni, hogy kiérjen a szaki, közös szabályok szerint élhetünk és barátaink is sűrűbben átjöhetnek társasozni. A településeket geográfiailag fontos helyeken alapították, például utak találkozásánál, folyók mellett vagy, ahova úgy gondolták tuti nem jönnek majd azok a fránya szelfibotos turisták. Olyannyira nem új a városiasodás ötlete, hogy i.e. 3000-4000-ben már megjelentek komplexebb városlakó civilizációk. Akkoriban Egyiptom, Mezopotámia, India és Kína területein. Legalábbis az ásatások erre utalnak. Azóta újabb és újabb városok jelentek meg, mások a földdel lettek egyenlőek és sóval lett a helyük behintve. Hány város van jelenleg a világon? Ez egy nehéz kérdés, de ha csak a guglit kérdezzük, akkor majd' 100000 várost jelölhetünk meg úticélnak.  A jelentős városokat 150000 lakos fölött számítjuk, amiből több, mint 4400 van a világon és a legnagyobb városok lakossága a 20-30 millió lakost is meghaladja, pl. Tokió, Mumbai, Delhi, Mexikó város vagy New York. A fejlődés megállíthatatlan.city.jpg

A Tasty Minstrel Games (TMG) 2014-ben adta ki a Chih-Fan Chen által készített játékot, a Flip City-t. Forgatós Város lenne talán a magyar neve? A játék 1-4 főig játszható és kártya. Egész pontosan egy pakli-építős-város-építős játék, vagyis városrészeket és épületeket szerzünk be, amikkel az alaplapjainkat bővítjük. Építjük a városunkat. A doboz 1 darab leírást és 86 darab kártyát tartalmaz. Kibontva egyből feltűnik az első érdekesség, miszerint a kártyák két oldalasak, azaz mindkét oldal részt vehet a játékban.

pic2499620.png

A célunk 8 győzelmi pontot gyűjteni - kijátszva őket egy körben -, vagy 18 kártyát lepakolni. Utóbbi ritkábban fordul elő, de benne van a pakliban *kacsint*. Miután a leírtaknak megfelelően kioszottuk a lapokat, és rendelkezésre bocsátottuk a húzópaklikat kezdődhet a vásárlás. A lehetőségeink: Lakóövezet, Iroda, Kórház, Gyár, Park és ABC - plusz mindegyiknek ugyebár van egy másik oldala, amin hasonló épületek vannak, csak értékesebbek.

Minden kártyának van pénz értéke (2, 3, 4, 5 vagy 7), ezt kell kifizetni, hogy megvehessük. A Lakóövezetek és az Apartmanok ingyenesek és azokat a játék elején kapjuk az osztással. A játék során egymás után pakoljuk le a lapokat amíg jól esik, hiszen a lapokon pénzérték is látható (1 vagy 2), ami a lapot kijátszva rendelkezésünkre áll. Minél több lapot teszünk le, annál több a költőpénz. Elkölthetjük új lapra, ami a dobópaklinkban landol. Vaaaaagy felhasználhatjuk arra, hogy a dobópaklinkban lévő valamelyik lapot megfordítsuk. Életbe lép a dupla oldal jelentősége. Például a Park alap oldalán 2 győzelni pont van, amíg a másik oldalon már 3 plusz egy extra akció. Szóval megéri forgatni. Sőt, ha elé sok pont-pénzünk van egy körben, akár megvehetünk egy új épületet úgy, hogy azon melegében át is fordítjuk, azaz a vételárat és a forgatás árát is kicsengetjük.

Rakjuk a lapokat és gyűjtjük a tőkét, és bármikor megállhatunk. De miért állnánk meg? Mert vannak bizonyos lapokon :( jelek. És, ha összegyűjtünk 3 szomorú smiley arcot egy kör alatt a kártyáinkon, akkor a körünk eddigi erőfeszítései sztornírozódnak, és mehetnek a lapjaink a levesbe. Szóval nagyon kell vigyázni, hogy kijátsszuk-e a következő lapot. "Na, jóóóóól van, de honnan tudjam mi a következő lap?" Hááát, a lapok két oldalúak, ergo mindig látjuk a húzópaklink felső lapját, ami a következőt, így mérlegelhetünk (kivétel a Lakóövezet, mert azt azonnal ki kell játszani, és isa van rajta :( jelecske). A kártyák alján továbbá egyéb akciók is láthatóak, amik vagy azonnal életbe lépnek, vagy ha átfordítjuk a kártyát, vagy amikor kijátsszuk a lapot. Ezek hatása változó, lehet áldásos vagy kellemetlen. Van, amelyik eldobat bizonyos lapot, de lehet olyan is, ami a körön belül húzható szomorú smiley (innentől SzS) jeleket bővíti úgy, hogy a harmadik még nem automatikus kör-bukta. Dió héjjban így néz ki a város és pakli építés a Flip City-ben. Az apró flikk-flakkokat tessék kiszaszerolni, úgy mókásabb.

pic2956042.jpg

Érdekesség, hogy a leírás az Iroda lapokat mint kiegészítő emlegeti, de szerintem simán egyből lehet őket használni. Mivel a lapok dupla oldalúak, a keverésnél nagyon-nagyon-nagyon kell figyelni, hogy ne szórjuk szét őket, mert a játék felénél újra rájönni, hogy melyik lap melyik oldala volt játékban... mondhatni lehetetlen. Ez mindenképp egy érdekesség, ahogy az is, hogy kukucskálhatjuk a következő lapunkat. És minde mellett a SzS-k miatt a játéknak van egy "ki mennyire bátor" aspektusa is. Push the luck. Ha kijátszom a kövi lapot, utána jön a SzS, amit le kell rakjak, és az már a limiten van, akkor bukó a kör. Vérmérséklet függő. A játék egyedül is játszható teljesen jól. A legjobb szerintem ketten - bár lehet akár négyen is -, mert a partik második fele már nem annyira pörgős, hisz a paklijaink már combosabbak, egy-egy játékos sokat elbíbelődhet a lapjaival, a többiek addig meg malmoznak. A játékidő 30 perce teljesen okés. Mondjuk két partinál többet egy ültében az ember nem nagyon játszik le, de az pont elég is. A csomag kicsiny, kompakt. A grafika nem túl megkapó. Nekem a 90-es évek Simcity-je jutott eszembe róla. Mintha paint-tel csinálták volna. Belefér. Abban nem vagyok biztos, hogy egy 8 éves gyerkőc ezzel akarna játszani, de egy tini már simán kitaktikázhatja a fölnőtteket. A játék nyelve angol, de nem egy tudományos szöveg. A szabályok könnyen elsajátíthatóak és egyszerűek. A második parti már mehet vérre. A doboz felhívja a figyelmünket arra, hogy megtévesztően egyszerű játék. Egyet kell értsek. Egyszerű, de, de, de, ott a taktikázás, meg ott bátorság-próba dolog is. Bevallom alábecsültem mikor először megláttam. Rám cáfolt. A mérete és könnyedsége miatt simán vihető egy kirándulásra, ahol a nap végén lenyomunk pár partit. Városra fel!

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1-4
Ajánlott kor: 8+
Játékidő: 30-50 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 4/5

 Összessen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6214579766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása