Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Rory's Story Cubes: Batman

2019. január 24. - xoxoxkapitany

A Detective Comics 27-es számában jelent meg először 1937-ben. Bob Kane és Bill Finger voltak a szülőatyjai ennek a mára kultikussá vált hősnek. Egyáltalán van olyan, aki nem ismeri a Denevérembert? Ha nem is olvasta vagy látta, de minimum hallott róla. Pókember, Superman és Batman. Ez a trió talán a legismertebb szuperhős brigád, Vasemberrel a nyomukban. Lehet még olyat mondani, amit ne tudnánk róla? Próbáljuk meg! Az első Batman film 1943-ban jelent meg, ahol Lewis G. Wilson volt a főszereplő. Mondani sem kell, hogy csak nyomelemekben hasonlított a mai alakjára a Sötét Lovag. A Batmobile egy sima autó volt, civil rendszámmal "Vajon ki lehet a Batman?" Hm. Utána Rober Lowrey vette fel a köpenyt 1949-ben a Batman and Robin c. filmben. Kisebb kihagyás után 1966-ban Adam West lett az új köpenyes igazságosztó. Őt már jobban ismerjük, a retro amúgy is menő. Dananana-nana-nana Batmaaan! 3 sorozatnyi epizódban alakította Bruce Wayne-t és néhány filmben utána. Ismét csend, majd 1989-ben Michael Keaton vállalta el a főszerepet két film erejéig, szakítva az addigi komikus filmszerepeivel. Ekkor egy sokkal sötétebb irányba kanyarodott a bőregér imidzse. Val Kilmer 1995-ben, a Mindörökké Batman-ben próbálta a korábbi karaktert hozni, kevés sikerrel. Az 1997-es filmet pedig szinte mindenki szeretné elfelejteni, még maga George Clooney is, pedig ő a címszerepet kapta. 2005-től 3 film erejéig Christian Bale játszotta a szerepet, visszatérve a korábbi sötétebb ábrázoláshoz. Megjegyzendő, hogy a néhai Heath Ledger a második filmben kb minden szereplőt lemosott a Joker alakításával. Majd Ben Affleck vehette magára a köpenyt, hogy az újra gondolt DC univerzum Batman-je legyen. Eddig nem igazán muzsikálnak úgy, ahogy azt a közönség elvárná. Nem is biztos, hogy látjuk még őt a szerepben. További két színészt kell még megemlíteni. Az egyik Will Arnett, aki a LEGO filmekben kölcsönzi érces hangját a hősnek. Illetve van még itt valaki, akit nem szabad kihagyni. Kevin Conroy. Az 1992-es rajzfilm sorozat óta ő és Batman hangja egy és ugyanaz. Legyen az film, sorozat vagy játék. Aki hallotta már, tudja mire gondolok. Ő a legtöbbett Batman a legrövidebb idő alatt.

thumb-1920-72397.jpg

A Rory's Story Cubes nem új találmány. A DC és Batman licensznek hála megjelent ez a kiadás is a rajongóknak 2015-ben. Akár egyedül is nekiállhatunk, vagy ülhetünk. Ám, ha tucatnyian vagyunk, az is belefér egy 10-15perces játékba. Összességében egy kockajáték, mondhatnánk. És mégsem.

Kapunk 9 darab 6 oldalú történetkockát, ahol minden oldalon más és más található, 1 stílusosan fekete tartódobozt illetve 1 rövid leírást a szabályokról meg arról, hogy kb mit szimbolizálnak az egyes képecskék. A teljesség igénye nélkül felbukkan Robin, Alfred, Macskanő, Pingvin, Kétarc, Harley Quinn és persze a Joker is. Látható város részlet, például híd vagy az elmegyógyintézet, de vannak akciókat jelképező piktogramok is, mint például egy ököl, egy bomba vagy a Batarang. A klasszikus dolgok.

71lyt-yipzl_sx425.jpg

Nem kell pontokat számolni, a kockák nem hajtanak mipliket a finnish felé. Nincs tábla. Nincsenek kártyák sem. Akkor hát mi a cél? Hogy jól érezzük magunkat, és hogy egy nagyjából kerek Batman storyt hozzunk össze a saját kreativitásunkat használva.A játék ilyen értelemben kooperatív, hisz' mindenki hozzá tehet az egészhez.

A szabályok végtelenül egyszerűek és ha kell rugalmasak. Fogunk 3 kockát, dobunk velük, és a kapott piktogramokból elkezdünk egy történetet. Mondjuk úgy, hogy "Egy sötét gothami éjszakán..." vagy ahogy jól esik. Ha például dobunk egy csillárt, akkor kerekíthetjük úgy is a mesét, hogy "Batman belépett a szobába, és ekkor csillár", vagy kreatívkodhatunk, mondjuk úgy, hogy "A csillárt a szobában a nyitott ablakon befújó huzat mozgatta, amíg a Macskanő a széf kombinációját fejette meg". Az első 3 dobott kocka lehet a történet eleje, a második 3 a közepe és az utolsó 3 a vége. Vagy dobunk egyesével, vagy minden kockával egyszerre és válogatunk. És ha úgy gondoljuk, hagyhatunk "cliffhangert" is, aminek a megoldása csak majd a folytatásból derül ki. To be continued...

81g7ssfuuhl_sx425.jpg

Kreativitás és fantázia. Ez viszi előre a játékot. Ha egyedül játszunk, a leírás arra ösztönöz minket, hogy vessük papírra az ötleteinket. Amíg jó a story, és élvezünk mesélni, úgy dobálunk, ahogy jól esik. Megjegyzem, hogy még a gyengébb történetek is gyakran jobbak, mint az utóbbi évek DC filmjei. Esti mese gyanánt is kiváló és teljesen eredeti lesz, amit közösen összehozunk. A grafika képregény-szerű. Nyilván nem fogjuk egész éjjel ezeket a kockákat dobálni, de arra az időre, amíg kikerekedik a történet, vicces és tök jó. Továbbá, ha nagyon megtetszik, akkor ott vannak a kiegészítők illetve más témájú Rory kockák. Lehet alap kocka szett, vagy Moomin, vagy Looney Toones, vagy Scooby Doo, vagy Kalandra fel! vagy Doctor Who is akár.

Akkor társasjáték ez végül is? Nagyon is az! Nem kell mindig a pontokat hajhászni és termelni ész nélkül. Klafa kreatív kikapcsolódás. Mi is Bob Cane-ek vagy Stan Lee-k lehetünk kicsit. És mondhatjuk jó mély hangon, hogy "I'm Batman!"

Típus: Kocka
Játékosok száma: 1-12
Ajánlott kor: 6+
Játékidő: 15 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9614586138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása