Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Krónia

2019. február 21. - xoxoxkapitany

A görög mitológia az ókor egyik legszínesebb gyűjteménye. Istenekből nem volt hiány, volt bőven választék. Természetesen a 12 olimposzi főisten volt, akik az imádat nagyját kapták. Dodekatheon, a 12 isten. Zeusz, Héra, Poszeidón, Arész, Hermész, Héphaisztosz, Aphrodité, Pallasz Athéné, Apollón és Artemisz, mint főszereplők. Héraklész, Hébé, Héliosz, Hesztia, Démétér, Dionüszosz, Hadész és Perszephoné pedig inkább második vonalbeliek, hisz időszakos szereplők voltak csak a hegytetőn. Zeusz, a legfőbb-főisten pedig villámaival tartott rendet, ahogy azt általában elképzeljük. A szakállas istenség a villámai mellett kilengéseiről is hírhedt volt. A mitológia majd' fele amiatt alakult ki, hogy Kronosz és Rhea fia nem bírta a tógájában tartani a lelkesedését. Nimfák, más istenek és halandók ágyában egyaránt megfordult. Gyerekeinek se szeri, se száma. Tudott valamit az öreg?

greek-myths.jpg

A Króniát 2017-ben jelentette meg a CMON - CoolMiniOrNot -, Sérgio Halaban és André Zatz voltak az ötletgazdák.

A doboz picinyke, ám annál jobban telepakolták. Kapunk 3 összeépíthető minitemplomot, 60 felajánlás kártyát, 5 isten jelölő lapkát, 5 pontozó segédlet kártyát, 40 színes tokent, 1 fekete kis zsákot és 1 szabálykönyvet.

 pic3331119.jpg

Miről is szól a játék? Az isteneknek mi, halandók felajánlásokat teszünk, ezzel kiválasztva, hogy kihez húzunk és így majd a nemzet élére új vezér kerülhet. Persze az istenek segedelmével, akik teljesen objektíven azt választják, aki a legtöbbet adott nekik. Tehát a körök során felajánlásokat teszünk, megpróbálva túllicitálni a törpieket. Az nyer, aki a végén a legtöbb pontot kaszálja. Ezt az istenjelölő, színes műanyag tokenek gyűjtögetésével maximalizáljuk.

Rakjuk össze a 3 templomot. Majd szórjuk bele a színes tokeneket a zsákba, és húzzunk 4-et. Egyet, amelyik nem szimpi dobjunk is vissza hama-hama. A megmaradt 3-mat tegyük a templomok tetejére, egyet-egyet, ugyebár. A színek az isteneket jelölik, akik más-más pontszámot adnak majd, ha hozzánk kerül a jelölő. Eztán mindenki 12 kártyázót kap. A kártyák teljesen egyformák tartalmilag, csak a hátlapjuk alapján tudjuk majd melyik kié. A kártyákon 1-től 12-ig vannak számok piktogramokkal. 12 kártya, 12 kör. Leteszi az első játékos az egyik lapját az egyik templom elé - képpel lefelé -, majd a kövi játékos, és így tovább. A 2-dik játékos már tehet egy lerakott lapra, vagy oda is ahova még nem rakott senki. A döntés szabad. Ha mindenki tett van lehetőség egyet korrigálni. Azaz kicserélhetjük a lapunkat másikra, vagy átrakhatjuk másik templom elé. Ha végeztünk ezzel is, felfedjük a lapokat. Akié a legmagasabb szám a kártyán, vagy nem rakott más a templomhoz megkapja a színes jelölő tallért a templom tetejéről. Azt már senki nem veszi el tőle. Azok a lapok, amik a nyertesek voltak kikerülnek a játékból. Azok, amik viszont nem, visszakerülnek az adott játékoshoz, aki eldönti, hogy eldobja vagy egy másikat dob el helyette. Lényeg, hogy ő is minusz egy kártyával zárja a kört. És jöhet a kövi kör, amíg el nem fogynak a lapok. A végén pedig a segédlet használatával összeadogatjuk mit gyűjtöttünk és nyertest hirdetünk.

pic3331124.jpg

A játékot 2 fő már játszhatja, de akár 5-en is lehet nyomni. Minél többen, annál jobb. A szabálykönyv szépen leírja, hogy a játékosszám változásával, hogyan kell itt-ott módosítani a játékot. A 14 éves kor szerintem bártan csökkenthető. Olvasni a lapokon példul egyáltalán nem kell, csak a számokat ismerni 1-12-ig. A grafika aranyos, középszerű. A borító már eleve a fent említett Zeusz mellizmát domborítja. A tokenek teljesen rendben vannak, a zsák pedig praktikus. A játékmenet relatív gyors, ki sem tölti a 45 percet. Könnyen el lehet sajátítani, max a végén a számolásnál lehet pötyögni picit. Alapvetően egy jó mechanikájú játék. Próbáljuk vakon túllicitálni a törpieket. Vajon a jó lapokat a végére kell tartogatni, vagy már az elején elhappolni a "jól fizető" istenek tokenjeit? Kis taktikázás van benne. Akad némi varia is, például Hádész isten jelen-, vagy jelen-nem-léte. De!

Miféle de? Jöjjön egy pár "kontra" dolog. A legszembetűnőbb maga a doboz. Hogy ugye pici. Miután összeraktuk a templomokat és beleszórtunk mindent már nem lehet szépen lecsukni. Bosszantó apróság. Meg kell jegyezzem, hogy én nagyon megörültem a zsáknak, és azon melegében átcsoportosítottam egy másik játékhoz. Kedves, hogy adták. A másik dolog, pedig maga a játékmenet. Az ember letol 12 kört, és valaki nyer, és de jó, és... És nincs "és". Valahogy nem akaródzik még egyet játszani. Je ne sais pas. Mintha hiányozna a "húha élmény". Így, ha van 30-45 perc, nem ez lesz az a játék, ami után nyúl a kéz. De!

Ki kell próbálni, mert bárkinek bejöhet, plusz pici így hordozható. Jó bemelegítő játék a társasozás hobbiba. Aztán, ha megvan a nyertes jöhet Dionüsszosz isten éltetése. De csak módjával!

Típus: kártya
Játékosok száma: 2-5
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 45 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 3/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5414631440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása