Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Bang! A párbaj

2019. május 02. - xoxoxkapitany

A régi vadnyugat. Romantikus és veszélyes. Billy, a kölyök, Wyatt Earp, Buffalo Bill, John Henry "Doc" Holliday, Seth Bullock, Annie Oakley, Jesse James, Butch Cassidy, The Sundance Kid, Geronimo, Wild Bill Hickok, hogy csak párat említsünk a híresebb személyekből. Plusz ott vannak még a fiktív karakterek is Winnetoutól a Nagy-Kicsi Ritáig. A XIX. század Amerikája, amikor beindult az aranyláz és a telepesek szisztematikusan vették el az indiánok földjeit és ölték őket halomra. Cowboyok, akik gyakorlatilag marha pásztorok, aranyásók a meggazdagodás reményében, banditák szintén hasonló megfontolással, csak más metodikával és a sheriffek, akik az előbbiek nyomában loholtak és próbáltak rendet tartani a rájuk bízott városokban a helyetteseikkel. Szegény sheriffeket néha le is lőtték a banditák, ahogy azt a dalban is megéneklik később. Hála a filmeknek, ha a vadnyugatra gondolunk, akkor egy Clint Eastwood/Bronson-szerű figura jut az eszünkbe, ahogy hunyorog egy leszámolás előtt Ennio Morricone zenéjére. Esetleg Bud Spencer és Terence Hill oszt pofonokat. Még Doc Brown is oda ment el az időgéppel, hogy beteljesítse régi álmát.

800px-grabill_the_cow_boy-edit.jpg

A Bang! A párbaj a klasszikus Bang! játék spin-off-ja. Viszont itt csak két játékos néz egymással farkasszemet. Emiliano Sciarra játéka 2015-ben jelent meg, jó 13 évvel az eredeti után az Abacusspiele gondozásában.

A dobozban találunk 80 játékkártyát (40 a törvény embereinek és 40 a banditáknak), 24 szereplőkártyát (12 jó és 12 gonosz figura), 5 darab összefoglaló player aid kártyát, 2 aktív-passzív szereplő jelölőt, 20 darab töltény tokent és 1 szabálykövet.

A törvény emberei végre szemtől szembe találkozhatnak a törvényen kívüliekkel. Eljött a végső leszámolás ideje, itt bizony rövid időn belül komoly tűzpárbajokra kerül sor - tele meglepetésekkel! Csak szereplőid körültekintő pozicionálásával és tulajdonságaik legjobb kihasználásával reménykedhetsz a győzelemben - ami akkor jön el, ha az összes ellenfeled fűbe harapott!

bang_parbaj_dav34096_14574314100709.JPG

Tehát a cél egyértelmű. Attól függően, hogy milyen hosszan akarunk játszani random húzunk magunknak karaktereket. Kezdésnek elég 4-4, aztán meglátjuk. A 4 karakterből kettőt elteszünk tartalékosnak, 2 pedig beáll a játékba. Az egyiket kinevezzük aktív karakternek, és a jelölőt elé helyezzük. A másik passzív lesz, vegyük úgy, hogy az aktív mögé beállt. Így őt csak kivételes esetben lehet támadni. A 40-40 játékkártyát megkeverjük és lerakjuk a kezünk ügyébe, hogy ki-ki a sajátjából pótolja majd a lapokat. Osztunk 5 lapot a banditákat foglalkoztató játékosnak és 4-et a rend szigorú őrének, ők ugyanis mindig hendikepből indulnak. Ilyen ez a vadnyugat. Lerakunk annyi töltény tokent, amennyi életereje az adott karakternek van - ezt a lapokon látjuk. Fontos, hogy sosem lehet több lap a kezünkben, mint amennyi életereje az aktív karakternek van. Amennyiben valamelyik karakter életpontja elfogy kikerül a játékból, és egy tartalékos kerül a helyére (ha még van).

A törvény embere kezd. A körök 3 részből állnak: 1. laphúzás, 2. kártyák kijátszása és 3. lapok eldobása, ha többlet van. 2 lapot húzunk minden körben. A lapok keretei 3 színűek lehetnek:piros, kék és barna. A piros a Bang! lap. Gyakorlatilag ez a lövöldözés, amit egy kis lövés szimbólum jelöl a lapon. Ebből a fajta kártyából minden körben csak egyet játszhatunk ki (hacsak egy lap máshogy nem rendelkezik). A barna az akciókártya. Ezekből bármennyit kijátszhatunk a körünkben. A kék pedig a felszerelés kártya. Utóbbit vagy a passzív karakterünkre vagy az ellenfél aktív karakterére játszhatunk ki. Ha a sajátunknak adjuk, akkor a karakter kártya mellé sorakoztatjuk őket. Nincs limit belőlük. Az aktív játékos jelölőt is körönként egyszer átmozgathatjuk, ha úgy taktikázunk. Ha befejeztük a lapok kijátszását eldobjuk a többletet, ha van. És jöhet az ellen. Még érdemes tudni, hogy vannak lapok, amik hatása folyamatosan él, illetve van lap, amivel kitérhetünk a támadás elől (kovbojkalap ikon jelzi). Van olyan lap, ami minden karaktert érint - még a sajátunkra is negatív hatással van. De hát, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Persze, ha van nálunk "Nem talált" lap, akkor nincs miért aggódni vagy ha beugrunk egy hordó mögé és így megmentjük az irhánkat. A karakterek mind külön egyéni képességekkel is rendelkeznek, amik nagyon hasznosak a csatában. Tessék odafigyelni rájuk!

bang_a_parbaj_dav34096_14979534673041.JPG

Így néz ki nagyjából ez a játék. Igazi párbaj feeling. Adok-kapok. A szerencsén is sok múlik, de azért taktikázni is kell, hogy melyik lapot mikor játsszuk ki. A szabálykönyv, ahogy a játék is  magyarul van, jól elmagyarázza a dolgokat, és mivel  nem  atomfizika, könnyen elsajátítható. A könyvecske utolsó oldalai az egyes lapokat külön-külön elemzi, hogy melyik mit tud. Praktikus. Ahogy a  player aid kártyáknak is nagyon örültem, jól jönnek. A grafika nem egy "aztafúúú", de amúgy rendben van. Nem túl helyigényes, így simán játszható szinte bárhol. Aranyos, hogy a karakterek nevei nem valós nevek, csak "áthallásosak". Kicsit, mint a kínai portéka, ahol a cipő Hike márkájú. A játékra szánt 30 perc kb reális, plusz/mínusz pár perc, kivéve, ha az összes karaktert csatarendbe állítjuk. Akkor szánjunk rá bőven időt. Mivel olvasgatni kell a kártyákat a 8+ életkor is kb okés. 

Összességében egy jó kis játék, ami adja a lövöldözés hangulatát. Az indiánok és a gatling ágyú klafa kis adalék, ahogy a "kis késit" is, ami nem Bang! kártya, de sebez. A csörgőkígyó pedig igazi orosz rulett. Vajon kit mar meg? Szóval, ha nem vagyunk elegen egy klasszikus Bang! játékhoz, akkor a Bang! A párbaj teljesen jól bevethető. Noch dazu méretéből adódóan portábilis. Annak aki gyerekkorában kovboj akart lenni, itt a lehetőség!

"Ez a város túl kicsi kettőnknek, Rosco" - sokszor idézett ismeretlen párbajhős.

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás:2/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr1314798662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása