Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Cthulhu Gloom: Unpleasant Dreams

2019. május 26. - xoxoxkapitany

A Boldogság Világnapja március 20. Sajnos még nem munkaszüneti nap, pedig az lenne csak a boldogság! A boldogság az az alapvető érzelem, ami egy pozitív jelzőkkel leírható mentális állapot. Kezdve az egyszerű megelégedettséggel, egészen az intenzív örömig. Vicces, hogy ennek az egyszerű érzelemnek a meghatározásával, definiálásával és leírásával mennyire rég óta foglalkoznak az okosok. Megállapítható, hogy a boldogság relatív dolog. Más a boldogság, ha tudomány irányából fogjuk meg, más, ha vallási oldalról, más a filozófia szerint, más a közgazdaságtan részéről is. De a legmásabb, ha a saját magunkat vizsgáljuk meg. Minket mi tesz boldoggá? Például másokat boldoggá tenni. Ahogy a Gloom-ban. Szinte...

300px-face-smile_svg.png

A Cthulhu Gloom kiegészítője, az Unpleasant Dreams (Kellemetlen Álmok) egy évvel az alapjáték után, 2012-ben jelent meg. Továbbra is az Atlas Games a kiadója Keith Baker játékának. 

Vásárlásunk jutalma egy doboz, benne egy pakli kártya. 55 darab lap. Külön leírással nem bajlódtak, a doboz hátulján rajta van minden extra, amit tudni kell.

A Cthulhu Gloom-ban már válogatott horrorral stresszeltük családjainkat, ám a Kellemetlen Álmokban a terrorok és őrületek újabb csodálatos módokkal segítik karaktereinket idő előtti örök nyugalomra hajtani fejüket Álomföldön. 

 pic1379540.jpg

A kiegészítő 55 lapjai közt találunk egy új családot. Például Ghoul Friday, Richard Pickman és Zoobee, the Zoog is bekerült a játékba. Ezzel természetesen a játékosok száma nőhet, mert nem kell összeguberálni egy-egy lapot az extra főnek. Plusz hosszabbra is nyújthat a játékidő, ha akarjuk a teljes 5 fős családokkal hajhászni a többiek boldogságát. Kapunk 3 új történetet, amik a szokásos módon működnek. 

Ami viszont valóban újdonság, azok az új Nem-szívesen-látott vendégek. Brown Jenkins és Ephraim Waite. Két olyan karakter, amik a játék elején a történekkártyák mellett üldögélnek, és arra várnak, hogy meglátogassanak minket. Az egyikőjük akkor mozdul meg, ha valaki egy birka ikonos kártyát játszik ki. A másik vendék az idő előtti halál bekövetkeztekor látogat. Tehát, ha ezek az események megtörténnek a vendégek jönnek (minden módosító kártyájukkal) és beülnek a családunkba. Ergo ennyivel nehezebb győzni. Aztán, ha valaki más indítja be a költözést (vagyis kijátszik egy birkás ikonú lapot vagy idő előtti halált), akkor oda motyóznak át. Kellemtelenek. Mint minden nem szívesen látott vendég.

Persze kapunk egy rakat módosítókártyát, eseményt és idő előtti halál lapot is, amikkel színesíthetjük paklinkat. 

 pic1722808.jpg

Az Unpleasant Dreams kiegészítő a "nice to have" kategóriába esik. Klafa, ha megvan, de nélküle is elmegy a játék. Igazából a két vendég karakter, ami ad egy kis fűszerezést, azzal, hogy amikor már azt hinnénk mindjárt győzünk megjelenik valamelyik és prolongálja a triumfunkat. A lapok továbbra is átlátszóak és úgy csúsznak, mint egy beszappanozott béka a jégen. Óvatosnak kell lenni. A grafika nem változott, aranyos és passzolós. A játék továbbra is angol, nincs magyarul. Még. A két doboz kártya befér bárhova útitársnak. 

A kiegészítőt érdemes megvenni, de senki ne legyen szomorú, vagy gloomy, ha mégsem sikerül beszerezni. De ha mégis, akkor uccu bele, tegyük boldoggá a többi játékost karakterét. Meghálálják!

Ne sírjunk azért, hogy vége, mosolyogjunk, hogy megtörtént! - Dr. Seuss

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 13+ év
Játékidő: 60+ perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 3/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5214860852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása