Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Star Wars: Imperial Assault

2019. május 29. - xoxoxkapitany

A Régi Köztársaság után jött az Új, melynek hanyatlásából született az Első Galaktikus Birodalom. A naboo-i kereskedelmi vita, blokád és támadás volt a casus belli, ami meggyújtotta a háború lángját Galaxis szerte. Kezdetét vette a Klón Háború. A Köztársaság által rendelt klón hadsereg a Szenátus irányításával harcolt a Kereskedelmi Szövetség és a mögöttük álló Sithek ellen. A Sithek bábuként irányították a Kereskedelmi Szövetséget, ezzel a háborút. A hosszú háború lassan a végéhez közeledett, amikor a Szenátus élére megválasztott Sheev Palpatine szenátor, aki titokban Darth Sidious, sötét Sith nagyúr volt, kiadta a 66-os parancsot. Az engedelmességre kondicionált klónok azonnal a Jedik ellen fordultak és egyesével ölték meg őket. Anakin Skywalker szerelme védelmében elvakulva átfordult a sötét oldalra és Sidious nagyúr mellé állt Darth Vader néven újjászületve. Amikor a Köztársaság elbukott az új rend az Első Galaktius Birodalom lett. Élén a Sith Sötét nagyurával és jobb kezével. A Szenátus ezután már a Birodalmi Szenátus néven működött tovább, ám valójában hatalmat már nem képviselt. A valós hatalom a Moffok-, és Nagy Moffok kezében összpontosult, akik az Uralkodó kezének meghosszabbításai voltak. Tarkin Kormányzó, aki az Első Halálcsillag élén állt egyike volt a szervezetnek. Az Uralkodó védelmére új Őrök kerültek. Vörös egyenruhájukkal jól meg lehetett őket különböztetni másoktól. Félelmet gerjesztettek, ahogy a Birodalmi armada is a megannyi Csillagrombolóval. Azt a félelmet, ami majd összetartja a rendszert. A klónokból rohamosztagosok váltak, akik seregeinek emberigényét és éhségét a Birodalom fennhatósága alá tartozó bolygók lakói táplálták. Idő kérdése volt csak, hogy a Lázadó söpredéket végleg eltöröljék. Csatlakozzunk a Birodalomhoz!

do_your_part_to_serve.jpg

A Star Wars: Imperial Assault 2014-ben jelent meg a Fantasy Flight Games gondozásában. Kitalálói a Justin Kemppainen, Corey Konieczka és Jonathan Ying trió. 

A doboz nem kicsi. És meg van paklova. 4 szabálykönyv (!), 34 műanyag figura (6 hős, 22 birodalmi, 6 zsoldos), 6 hős lap, 59 dupla oldalú tereplap, 11 egyéni kocka, 60 matrica (a figurák csoportosításához), 88 nagymértetű kártya, 201 kismértetű kártya, 169 jelölő token. Plusz! Luke Skywalker csomag, amiben van 1 szabály, 1 Luke figura, 3 nagyméretű kártya, 7 kismértetű kártya. Plusz! Darth Vader csomag, ami tartalmaz 1 szabályt, 1 Darth Vader figurát, 5 nagyméretű kártyát, 6 kisméretű kártyát. Huh... És ez most nem egy agyonrészletezett felsorolás!

A Galaktikus polgárháború javában dúl a Felkelők szövetsége és a Galaktikus Birodalom között. A Halálcsillag elpusztult a Yavin 4 csatájában. Most a két erő még jobban egymásnak feszül. A játékban lehetőségünk van akár a jók, akár a gonoszok oldalán játszani és megmérkőzni. Lehetőségünk van akár kampányokban küldetésről küldetésre haladni, vagy egyéni (skirmish) küldetéseket végrehajtani. A Birodalom oldalán tapasztalhatjuk a ki-nem-fogyó erőforrásokat, amivel a Lázadó söpredéket felmorzsolhatjuk. Míg a Lázadók oldalán elit harcosokat vezethetünk győzelemre, hogy odacsapjunk, ahol a legjobban fáj a Birodalomnak. A lehetőség adott. Harcra fel!

Ácsi! Általában innen jönnek a szabályok, ahogy most is. De! Előre szólok, ez csak zanza, kivonat, általános leírás, hogy kb. képet kapjon a kedves olvasó arról, hogy mire számíthat. Oké? Oké!

 

6118p6wa-zl_sx425.jpg

Vegyük elő a Learn to play könyvecskét. A Star Wars: Imperial Assault szabályait úgy magyarázzák, hogy az első küldetést, mint egy tutorialt csináljuk végig. Fogják a kis kezünket. Kikeresgetjük a megfelelő talajdarabokat (a megadott számok alapján), majd összerakjuk a képen mutatott módon. Felkerülnek az egységek az előre megadott helyekre (pro és kontra) és a tereptárgyak szintén. Ezek lehetnek ajtók, ládák vagy akár konzolok, amiket aktiválni lehet. Kiosztásra kerülnek a karakterekhez tartozó kártyák. Ezek lehetnek felszerelések, fegyverek illetve különböző képességek, amiket a csatákban használhatunk majd. Kap mindenki Aktivációs tokent, ami jelzi majd, hogy ki volt már soron a csapatból. Kipakoljuk a leírtaknak megfelelően a maradék kártyákat, amikből majd húzhatunk. Végül a kockákat is a kezünk ügyébe helyezzük. Azt, hogy melyiket és mennyit, a karakterlapokon látjuk. Ez nagyjából az általános előkészület, ami minden csatát megelőz. Ennek részletei küldetésenként módosulnak. Szerencsére a leírások segítenek tényleg.

Két dolog történik minden körben, azaz két akciót kell végrehajtanunk. 1) Karakterek aktiválása, vagyis kijelöljük, hogy melyik figura fog csinálni valamit (pl. halad vagy támad vagy mást). Eztán végre is hajtja a választott akcióit. 2) Státusz fázis. Gyakorlatilag rendet rakunk a körünk végén. Eltakarítjuk, ami nem kell már. Ugyebár itt az aktiválás a trükkös dolog. Abban van minden akció, amit végrehajthatunk. Haladás, csatározás, kapcsolgatás, doboznyitogatás, pihenés/regenerálódás, esetleges különleges képességek beizzítása vagy akár ajtónyitás/zárás. Miből mennyit és hogyan? A szabálykönyv szépen és ügyesen leírja, illetve a karakterlapokon minden fel van tüntetve, így nem kell semmit megjegyezünk, sem találgatni, hogy "jaj Csubakka akkor most mit tud?". De ezt tényleg tessék kiszaszerolni, mert napestig gépelhetném itt, mert van doszt belőle.

A lényeg, hogy a csapatok felváltva jönnek és akcióznak. Fontos, hogy minden küldetésnek célja van, amihez tartani kell magunkat és ami felé haladnunk kell. A Birodalom is eképp jár el, akkor is ha senki nem irányítja a direkt módon a csapatot, vagyis amikor a "gép" ellen játszunk. Amúgy a Birodalommal már azért is jó lenni, mert, bár a karakterek (pl. a rohamosztagosok) csenevészebbek, de tényleg van utánpótlásuk egy darabig. Illetve a karakterek is kellően változatosak és erősek is. Hát ki ne akarna Darth Vaderrel harákolva lélegezve rohangálni? Na ugye! 

Még egy valami: az App. Merthogy kellhet az is. Ha arra adjuk a fejünket - és miért is ne? -, hogy egyedül próbáljuk legyőzni a Birodalmat, mint a néhai Dak Ralter, a hósikló pilóta, akkor kell az App. Simán ingyen letölthető. Install, bekapcs, belállítjuk melyik szetteket birtokoljuk és uccu. Kiválasztjuk a szimpatikus karaktereinket, akiket csatába viszünk, a felszerelésüket és a küldetést. A gép pedig legenerálja a helyszínt és irányítja az ellent, illetve nekünk is segít, ha kell. 

swi01-productlayout.png

Jaj! Hát itt nem lehet minden apró részletet leírni, pedig de jó lenne! Szerencsére a Learn to play kiolvasása elég tudást biztosít ahhoz, hogy nekifussunk az első komoly küldetésnek a könyvben. A Rules and reference guide segít, ha egy-egy kérdés felmerül. Ez a módszer már bevált más FFG játékoknál is. A másik két könyvecske már a küldetéseket írja le. De tényleg nincs túlbonyolítva. Kisebb nehézség, hogy angolosok előnyben. Ez sincs még magyarul. A grafika nagyon tetszetős. A klasszikus karakterekből is kapunk jó párat. Lehet tobzódni. A miniatűrök oltáriak! Az AT-ST lépegető méretarányosan mindig a pálya fölé tornyosul. Aki igazán kreatív, még ki is festheti őket. Láttam erről egy-két videót, hogy miket lehet kihozni és... huh... aki ért hozzá, annak nagyon megéri. Az alkatrészek amúgy (mint példul a tereplapok) tök jó minőségűek, nem fogunk azzal szívni, hogy nem illenek össze. A körszámláló cuccmák is praktikus, jó ötlet. A karakterek képességei, ereje és fegyverei jól össze vannak rakva. A Ribillió tagjai, azaz a főhősök ismeretlen személyek (Han, Leia, Chewie meg a törpiek csak mint segítők jelennek meg), a Birodalom pedig a jól ismert arzenált sorakoztatja fel - rohamosztagosok, elit katonák, tisztek, kutasztdroidok, császári őrök, fejvadászok, ágyús scout katonák és még sokan mások (mint a filmek végén). Ez külön klafa egy rajongónak! A kiegészítők, majd külön bejegyzést kapnak, de tudjunk róla, hogy el vagyunk látva mind figurákkal, mind kampányokkal. Tényleg nem spóroltak. Csak bírjuk pénzzel! Plusz! Már miért ne lenne ebből is világbajnokság? Aki lelkes és kellő időt belefeccöl a gyakorlásba, az simán kijuthat megmérkőzni a nagyokkal. GL! *kacsint*

Na de, jöjjön egy kis ejnye-bejnye, amit a szóló mód váltott ki. Az app alapjában jó (a Mansions of Madness-nek ugyanez az engine-je, ami láthatóan itt is működik). Ami nem annyira tetszett (itt sem), hogy az app nem követi a valós eseményeket, hanem bízik abban, hogy mi jól csináljuk és kábéra viszonyít. "Támad X egység. Talált? Nem? Akkor megy tovább. Támad. Talált? Megint nem? Akkor tovább!" - valahogy így. Nekem jobban tetszene, ha nem találgatnánk. De ez már ilyen. Menteni lehet, de pont emiatt, ha nem fotózzuk le, hogy ki hol állt, az életben nem rakjuk fel újra a táblát ahogy volt. A másik bibim, a nehézség. Oké, ez kicsit olyan, hogy aki elmegy Felkelőnek, ne lepődjön meg, ha lelövik. Na de a Birodalom utánpótlásai tényleg iszonyat sok borsot törnek az orrunk alá, ha nem haladunk. A rohamosztagosokat könnyű irtani. De a kutatdroidok, a császár őrei vagy Darth Vader már combosabb ellenfelek. Fusson ki merre lát, mert támadnak, az életünk fogy, és a fentebb leírt módon újra és újra és újra támadnak. Energizer Birodalom. Nyilván ezek élő ellenfelekkel nem, vagy nem így fordulnak elő, de az app nem kegyelmez. Ahogy a Mansions-nél, úgy itt is bazi sok időt visz el a játéktér összeszerelése. Én még nem jöttem rá, hogyan lehetne a legjobban szortírozni a tereplapokat, amik ráadásul dupla oldalúak. Így kezdeti izgalmunkat kissé lehűti a dobozban való turkálás. "Ez az? Ehh, nem. Várjá, egy kicsi kell. A5-ös. Ez? Neeeem!" Erre készüljünk fel.

És még így is dafke! Összességében egy nagyon jó játék a Star Wars: Imperial Assault! A játék helyigénye nagy, ahogy a doboz is (az ára is). Ezzel nem rohangálunk csak úgy az utcán, hogy leülünk, ahol épp kedvünk van és tolunk egy kört. Rá kell készülni. De nagyon adja az élményt!

Rajongók, ha összegyűlnek, akkor az előirányzott 1-2 órát simán túltolhatják. Csak a kártyákat kell jól kijátszani és jóóóól odacsapni a Birodalomnak. Vagy éppen a Rebellis söpredéknek. Az erő velünk van, mindvégig!

Nem az a fontos hogy ki vagyok, hanem az, amit üzenek. - Darth Revan

Típus: tematikus, harc, stratégia
Játékosok száma: 1-5
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 60-120 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 3.5/5
Újrajátszhatóság: 5/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr3714868794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása