Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Deep Space D-6

2019. június 06. - xoxoxkapitany

A világűr, a legvégső határ és réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban. Ésatöbbi, ésatöbbi. Még a Monty Python dala a világűrről is ide passzol. Jelenlegi tudásunk szerint végtelen, de legalábbis konvergál hozzá. Végtelen. Vég-te-len. Próbáljuk meg elképzelni mennyi is az! Majd miután kiakadt az elménk, és visszanyertük a tudatunkat olvassunk tovább. Az égitestek közötti légüres tér a hivatalos megnevezése az űrnek. Elindulunk felfelé és kb. 80km után már asztronautának hívhatjuk magunkat. Az űr közelebb van, mint Szolnok Pesthez. Kocsival alig több, mint egy óra, ha tempósan csapatjuk. Szlalomozva kikerüljük az űrszemetet, amit már ott hagyott Föld körüli pályán az emberiség. Szépen tovább vezetünk az ISS és a Hold mellett módszeresen haladva kifele a Naprendszerből. Ha az újra-bolygó Plútót is elhagytuk bejutunk a Csillagközi térbe, noha még mindig a Tejútrendszerben vagyunk helyileg. Na itt kell sokat vezetni mire azt elhagyjuk és kiérünk az Intergalaktikus térbe. Itt már minden irányból galaxisok vesznek körül minket. Ide már a madár sem jár. Arról lehet vitatkozni, hogy innen hozzánk jönnek-e látogatók, de erről maximum Pataki Attila tudna mesélni. A világűr ezen része már olyan, mint a szomszéd szombati brassóija és annak az illata a lépcsőházban. Tudjuk, hogy ott van, érzékeljük, de nem tudjuk megnézni, tesztelni, csak sóvárgunk. És miért is ne kóstolhatnánk bele a világűr messzi brassóijába egyszer majd? Talán nem holnap vagy ezen a héten. De majd!

 _105120123_gettyimages-831502910.jpg

A Deep Space D-6 egy szóló játék, ami 2015-ben jelent meg. Tony Go az ötletgazda és a Tau Leader Games a kiadó.

Sajnos kis hazánk ezen játék szemszögéből a Tejútrendszer határán van, mert hozzánk nem jutott el még az illata sem nagyon. Bolti forgalomban nem észlelték a radarok, maximum használtan lehet hozzájutni. Persze, aki akarja külhonból megrendelheti, csak bibi, hogy a posta ára dupla/tripla, mint maga a játék. De nincs veszve semmi! Van megoldás: a PnP. A Print and Play. Erről már volt szó, úgyhogy mehetünk tovább a játékra.

Ha megvan a nyomtatás és a vagdosás, akkor a következő elemeket kellett, hogy megkapjuk: 1 játéktábla (űrhajómintás), 36 fenyegetéskártya és 6 Don't panic kártya. Szükségünk lesz még 6 darab standard 6 oldalú kockára is - 5 darab szimbolizálja majd a legénységet és 1 veszélyeket. Javaslat a ragasztáshoz: mivel gyárilag csak egy oldalasak a kártyák, ragasszunk rájuk hátlapot, amivel dupla vastagok lesznek. Sokkal praktikusabb. Nochdazu szerencsés helyzetben vagyunk, mert az űrhajó lapon minden a szánkba van rágva. Rajta van a szabályok kivonata is, plusz mivel az eredeti játékban speciális 6 oldalú kockák vannak, (itt nekünk ugye csak a sima), ezért ráírták az átváltó kódot, melyik szám, melyik ikont jelenti. Pompás dolog! 

Az RPTR osztályú USS Crypsis csillaghajó kapitányaként az Auborne rendszerben járőrözöl legénységeddel, amikor segélyhívást fogtok. Miután visszaálltok hyper sebességből rájöttök, hogy csapdába csaltak! Ki kell tartanotok a legénységgel, amíg megjön a segítség, azaz amíg az egész flotta ide nem ér. Minden tudásodra  és kapitányi képességedre szükséged lesz, mert a legénység csak benned bízik. Harcra fel!

pic2937444.jpg

Tehát a cél nem kevesebb, mint a túlélés. A legénységet a megfelelő pozíciókba helyezni, a hajót megjavítani és legyőzni a ránk törő ellenséget. Amiből jó pár előkerül. Biza. Kezdjünk is hozzá!

Az űrhajót magunk elé helyezzük. Jól megkeverjük a fenyegetéskártyákat és a kiválasztott nehézségi fokozatnak megfelelő mennyiségű Ne pánikolj kártyával dúsítjuk. Minél több, annál könnyebb. A pajzsot és a páncélzatot maximumra húzzuk. Házi tokenekkel jelölhetjük őket, példul 1x1-es lego kockákkal, kavicsokkal, esetleg a Mars terraformálásából lopott átlátszó minikockákkal - utábbit ne felejtsük el visszalopni! A dobókockákat a kezünk ügyébe rakjuk és indul a mandula, vagyis az űrhajó megvédése!

Kezdésnek csapjunk fel 2 fenyegetéskártyát. A fenyegetéskártyáknak 2 fajtáját ismeri a tudomány. Külső-, és belső fenyegetés. Ha külső, akkor az űrhajó jobb oldalára kerül, ahol van egy 1-től 4-ig terjedő skála. A támadó szintje, azaz HP-ja is 1-től 4-ig terjedhet. Amellé a szám mellé rakjuk az űrhajólapnál, amennyit a fenyegtéskártya jelöl. Ennyi találat kell ahhoz, hogy elpusztítsuk. Ahogy lőjük és fogy az életereje, úgy halad lefele az 1-es irányába, amíg meg nem semmisül. A belső fenyegetéseket a bal oldalra helyezzük. Ezek olyan események, amik többnyire lefoglalnak legénységet, amiket nem használhatunk egy darabig. Vagyis ennyivel kevesebb kockával dobunk. Szóval a 2 felhúzott kártya a helyére kerül. Az első dolog minden körben, hogy dobunk 6 kockával. Az eredmények a legénység tagjai, akiket típusok szerint (parancsnok, orvos, gépész, stb.) felhasználhatunk. Hogy kit mire, azt tessék kiszaszerolni, rá van írva a hajóra is és a nem-túl-hosszú szabály is taglalja. Miután ez megtörtént jön a gonoszok hada. Húzunk egy fenyegetéskártyát és a megfelelő helyre rakjuk. Ezután dobunk a fenyegetéskockávak. Megnézzük, hogy a kapott szám valamelyik fenyegetéskártyán rajta van-e? Ha igen, akkor érvényesítjük annak hatását. Ha nem, nem. Fontos, hogy a páncélon csak akkor esik sérülés, ha már nincs pajzsunk (hacsak egy kártya máshogy nem rendelkezik). Ha ez mind megvolt összegyűjtjük a kockákat, rendet rakunk és indulhat az új kör.

Mindez addig megy, amíg vagy el nem fogy minden fenyegetéskártya vagy meg nem semmisül az űrhajó. Tyú! Tyú! Bumm!!!!

pic3230093.jpg

Így néz ki hát a játék. Egyáltalán nem bonyi. Lehet kapitánykodni. Beosztani a szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat, és kihúzni a végéig. A fenyegetéskártyák szövegeit figyelni kell, mert vannak trükkösek. Csak a példa kedvéért, nekem az első játék meglepő módon egy szinte-diadalmenet volt. 3 híján minden fenyegetést és ellenségeket elimináltam, a veszélyeket elhárítottam, a pajzs és páncél ki volt maxolva végig. Sima liba. Vagy mégsem? A fennmaradt pár fenyegetéskártyák akkora sérüléseket okoztak a hajón, hogy a célegyenesben füstölt el minden. Óriási volt. De hát ilyen ez a rock'n'roll szakma. Grafika? Az nincs igazán. A kártyákra ráférne, helye lenne. De nincs. A 30 perc játékidő tartható, és simán kikaphatunk hamarabb is egy rossz osztás és gyenge kockadobás kombója miatt. Kismókusok is játszhatnak vele, mert minimális olvasást igényel. Igaz, a játék csak angolul elérhető. Egy dolog hiányzik csak, az pedig az űrhajó választék. A dobozos verzióban kb. féltucatot lehet röptetni, itt csak egy van. Szóval, vagy az, vagy megyünk gyalog. De legyen ez a legkisebb gond. Varia van a játékban, mert lehet a nehézségi fokot állítani, és még könnyűn sem mindig könnyű. Teljesen portábilis és teljesen szóló. Teljesen jó.

Én ugyebár, prózai okokból PnP verziózok a Deep Space D-6-tal, mert hát nem kapni. Mivel régi álmom volt hozzájutni ez nem tántorított el. Elfogult vagyok. Ezt a játékot csak ajánlani lehet! Pajzsokat fel, és irány az Auborne rendszer!

A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos. - Albert Einstein

Típus: Kártya, munkás lehelyezés
Játékosok száma: 1
Ajánlott kor: 10+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Záró akkordnak íme egy kép a csináld magad verzióról, ami addig készült amíg Marcella Macska a mosdóba szaladt játék közben. Szerintem simán klafa. Pompásan elvan a szokásos Arkham Horror alátéten a fakockákkal és a Zöld Manó lego rakétáival.

20190606_200817.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2314881198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása