Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Zombie in my pocket

2019. június 14. - xoxoxkapitany

Már megint a zombik. Velük mindig csak a baj van. Most pont az, hogy mit nem mondtam még róluk? Ah, meg is van! A popkultúrából mindig hálás dolog meríteni. Nézzünk filmeket! Vagyis nézzük a filmeket. Mikor is cammogtak be a zombik a nagy és kis képernyőinkre? Victor Harperlin White Zombie (Fehér Zombi) c. filmje 1932-ben jelent meg. Ezt tartjuk az első zombi filmnek, amit a már megismert Haiti folklór ihletett. George A. Romero nevét mindenképp meg kell említsük. 1968-ban az Élőholtak éjszkája c. filmmel indította zombis sorozatát. A Holtak hajnala 1978-ban jelent meg a vásznon, ami kora legsikeresebb zombi filmje lett. A Holtak napja folytatta a sort 1985-ben, és több másik filmet is inspirált, mint például a Zombi 2-t, és az Élőholtak visszatértét. Érdekes, hogy a 80-as, 90-es évek Zombi filmjei mégsem lettek akkor sikerek, mint a kultikus Holtak hajnala. Az 1980-as évekre a távol-keleti filmipar is felkapta a zombi témát és gyártott ilyen-olyan filmeket. Talán a Mr. Vámpír c. alkotás az, ami említésre méltó egyenesen Hong Kongból. Ahogy a 90-es évek haladtak, a videójáték biznisz is megtalálta magának a topikot. Resident evil. Ugye, hogy ugye? Még film is lett belőle később egy rakat folytatással. Aztán jött az évezredforduló és a zombi filmek újra reneszánszukat élik. A technológia is fejlődött már annyit, hogy a cukin gagyi megoldásokat már le lehet cserélni teljesen hihető CGI-ra. Soroljuk: 28 nappal később, 28 héttel később, Abraham Lincoln vs Zombies, House of the dead, I, Zombie, Legenda vagyok, Shaun of the Dead, World war Z és persze a Walking Dead sorozat. Megy a daráló, a nézők meg falják.

 b762b4ec00e5374eeea46e00c4372955.jpg

A Zombie in my pocket 2007-ben jelent meg. Jeremaih Lee az ötletgazda a kiadó meg nem van senki. Mert PnP, azaz Print and Play fajta játék. Kinyomtatjuk és már játszunk is. Igazán gazdaságos és kedves megoldás.

Bzzzzz-brrrr (nyomtatóhang), aztán nyissz és ragacs és - tha-dám! - kész is. Hozzájutunk egy pár kártyához. 8 darab benti helyszínhez, 8 darab kültéri helyszínhez, 9 darab haladáskártyához és 1 összehajtogathatóan kialakítható szabálykönyvecskéhez. Érdemes még 2 darab 6 oldalú kockát bevetni a támadó-, és életerőnk nyilvántartására. Persze, aki akarja máshogy (példul papíron) is jelölheti. Csak ha már annyi kockánk van, hogy dunát lehet rekeszteni velük, akkor már használjuk őket. Nem? De. Na, ugye. Illetve egy minimiplit vagy ahhoz hasonlót is alkalmazzunk, hogy tudjuk melyik szobában héderezünk.

A holtak újra a Földön járnak. Meg kell találnod a házban a Gonoszság Templomát, ahol a Zombi totemet őrzik. Ezután a totemet ki kell vinned, és el kell ásnod a temetőben. Mindezt azelőtt, hogy éjfélt üt az óra.

pic455367.jpg

A célunk világos, mint a vakablak. Adott egy ház, tele szobákkal, amiket sajnos nem ismerünk. Be kell hatolnunk, meg kell keresni egy helyiséget, ahonnan fel kell nyaláboljuk a totemet, és ezzel ki kell skerálnunk a kertbe, ahol - mint minden rendes háznál - van egy temető, ahol el kell ássuk azt. Pompi. Sűrű esténk lesz. A haladáskártyákon 3 időpont van feltüntetve. Este 9, 10 és 11 óra. Ennyi időnk van. Mehet is a dolog!

A bel-, és kültéri minilapkákat szedjük külön. Keressük meg a bentiek közül a bejáratot (Foyer), illetve a kintiek közül az erkélyt (patio). Utóbbit tegyük félre, később fog kelleni. Előbbi pedig az lesz, ahonnan indulunk. A haladáskártyákat is megkeverjük és a felső 2 lapot leszedjük. Ezek a következő keverésig nem játszanak. A bejáratot lerakjuk, rá a miplinket és indulás!

9 óra van. Egy szekvencia addig  tart, amíg a haladáspaklink el nem fogy. Az pont 1 órányit mér. Ha körbeért a pakli, újra megkeverjük és 10 óra van. És majd 11 az utcsó esély. Ez azért fontos, mert az órákhoz események vannak feltüntetve, amik akkor következnek be, amikor felhúzzuk az adott kártyát. Néhány kivétel ellenére többnyire csúnya dolgok ezek. Például ránk szabadul egy rakat zombi. Vagy a szemünkbe szarik egy denevér. Már paron, de tényleg van ilyen.

A körünk minden esetben eképp néz ki: lépünk egy szobányit, húzunk egy haladáskártyát. Először ugye állunk a kikészített bejáratlapkán és húzunk egy beltéri kártyát. A szobák ajtóval bírnak, ezt belátásunk szerint illesszük ahhoz a helyiséghez, ahol épp vagyunk, majd lépjünk által. Így lesz, hogy ismerjük meg a házat és haladunk. Húzzunk egy haladáskártyát, és hajtsuk végre az adott órához tartozó eseményt. Ha ez megvan, akkor újabb szoba és kártya és így tovább. Néhány szobán extra feladatot találunk, amit megcsinálhatunk, ha kedvünk szottyan. A Gonoszság templomába érve az az extra feladat, hogy húzni kell még egy haladáskártyát ahhoz, hogy megkapjuk a totemet. Érdemes kedvet szottyantani erre. Ha ez megvan, akkor nyomuljunk az étkezőbe (ha már megtaláltuk), mert az a kijárat a kertbe. A kert ugyanúgy működik, mint a beltéri egységek. Itt csak arra kell figyelni, hogy ne rakjunk sövényt az utunkba. Ha megvan a temető, akkor egy extra haladáskártyáért eláshatjuk a relikviát, és nyertünk.

Nemnemnemnem. Ez így túl egyszerű lenne. Jöjjenek a nűanszok és problémák. Ha ránk tör egy csapat zombi, akkor megküzdhetünk velük. Annyit kell levonni a ránk rontó zombik számából, amekkora a támadóerőnk. Ez lesz, amennyit ők sebeznek rajtunk. Tehát, ha mondjuk 2-es a támadóerők és jön 5 zombi, akkor 3-mat sebeznek. Viszont ezzel meg is haltak. Mármint újra és véglegesen. Szerencsére 4-nél több életerőt nem veszíthetünk egyszerre. Megeshet, hogy nem fűllik a fogunk a csatározáshoz. Ekkor - szégyen a futás, de bazi gyorsak vagyunk -, megfutamodhatunk, egy szomszédos szobába. Ekkor csak 1 HP-t bukunk. Cserébe húzhatunk új haladáskártyát, mert ugye szobába értünk. Jó hír viszont, hogy a zombik elslattyognak és nem várnak ránk. Mehetünk vissza, és újabb kártya jöhet. Ha pihenni akarunk, azt is megtehetjük. Beülünk egy sarokba és 3 életerőt nyerünk vissza. Ellenberger egy haladáskártyát lapoznunk kell anélkül, hogy a hatását érvényesítenénk. Még egy bibi történetet. Ha olyan szobát húzunk már az elején, aminek csak 1 ajtaja van, tehát nem tudnánk tovamenni. Ekkor 3 zombi töri ránk a falat, akikkel meg kell vívnunk (vagy elmenekülni). Viszont a csata vagy megfutamodás után oda képzelhetjük az új rést/ajtót, ahova nekünk szimpatikus, hogy újra haladhassunk. Amikor a kártya azt kiáltja, hogy ITEM, akkor a következő lapot felhúzva felvehetjük azt a használati tárgyat, amit az adott kártya mutat. Mondjuk egy hasznos láncfűrészt. Ezeket a szabálykönyvből látjuk, hogy működnek.

Bukta van, ha megesznek a zombik (naná), ha egy esemény miatt elfogy az életerőnk, vagy kifogyunk a haladás kátyákból, vagyis éjfélt üt az óra. Akkor győzünk, ha élve el tudjuk ásni a totemet. Pont.

pic369485.jpg

Ééééééés ennyiiiiii! Pár minimális szabály-infó-foszlány kimaradt ugyan, de a mini szabálykönyv segít azokat kiszaszerolni, pedig angol nyelven van kizárólag. Nem egy túlbonyolított valami ez, és ez így van jól. A grafikai rész kb. a lapkákra rajzolt ház belső/külsőre értendő, más nix. Gyors lefolyású, pörgős kis játék. 5 perc, és tényleg annyi. Fullra random, épp annyi esélyünk van egy jó kis menekülős sikerre, mint egy beszorulós, zombik-által-felfalós halálnak halálára. A neten találhatunk pár házi szabályt, amivel ici-pici variát csempészhetünk bele, de nem jelentős. A kor nem akadály, mert olvasni csak kicsit kell tudni, kép meg úgysincs. Szóval nincs más hátra! Dobjuk be a zsebünkbe és vigyázzunk, hogy ki ne mossuk a ruhával. Amúgy meg töltsük ki vele az unalmas perceinket.

A Zombie in my pocket egy igazi limonádé játék. Csak tessék, csak gyorsan!

Ez a Zombi legény elvette az eszem, amióta elkérte a megmaradt kezem - vidéki eredetű zombi csujjogatós népdal

Típus: Kártya
Játékosok száma: 1
Ajánlott kor: 11+ év
Játékidő: 5-20 perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Futyulim! Felszólít! Jó szokása. Szerint egy képnyi bemutató a házi gyártmántytó játék itt mutatja be, Lego mipli rajta van Arkham Horror mindig ezen alátét. Lent. Jó játék! Kíván. Nincs Macs. Ka.

20190613_002925_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr1814893856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása