Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Marrying Mr. Darcy

2019. augusztus 13. - xoxoxkapitany

Értelem és érzelem. Büszkeség és balítélet. Emma. A mansfeldi kastély. Meggyőző érvek. A klastrom titka. Szerelem és barátság. Catherine. Lady Susan. Charlotte. A felsorolás a teljesség igénye nélkül zajlott. Nos, ki az író? Így van! Jane Austen (1775 - 1817). Óh, a romantika korszaka. Vagy mégsem? De, de, az. Csakhogy a hölgy nem követte a kora jellemző írói vonásait. Ő nem az illuziókba merült, nem varázsolt. Reálisan ábrázolt, helyzteteket megfigyelt, leírt és elemzett. A szereplői elbeszélésében. Közlése, mintha egy barátnak szólna. Amit ír hihető és intim is. Egyszerű és alapvető emberi szituációk ábrázolása valós karakterekkel, akikkel azonosulni lehet. A témái többnyire az emberi kapcsolatok, a házasság és a szerelem kialakulása. De nem a vad szemvedély oldaláról közelíti meg, hanem az emberi értékekéről és arról, hogy az erkölcsi értékek hogyan nyerik el végül jutalmukat. A jó házasságot. Persze vannak súrlódások, ellentétek, ám ezeket a humor oldaláról fogja meg. A hősök nők a művekben. Persze a férifak is megfelelőképpen részt vesznek a cselekmények alakulásában, ám mégsem egyik vagy a másik nem a valódi lényeg, hanem az értelem. Legyenek szépek, csúnyácskák, gazdagok vagy szegényebbek, az ész és az értelem mindig elő kell kerüljön. És ez a fontos. Ettől lesznek számunkra is átélhetőek. És hogy kicsoda Mr. Darcy? A Büszkeség és balítélet két főszereplőjének egyike. Romantikus hős karakter, aki Elizabeth Bennet szerelmi vágyát képezi. A történetben szinte végig Elizabeth szemszöbéből követjük az eseményeket. Ez némiképp egyoldalúvá teszi az ábrázolást, de nem kell félni, kapunk pár kikacsintást. Viszint egy szót se többet róluk! Tessék elolvasni! Lustibbak nézzék meg filmen. Maga Austen sosem ment férjhez, bár volt egy eljegyzése, ám azt felbontották. Élete végén már visszavonultan élt ám sajnos az addison-kór (mellék-vese elégtelenség) elhatalmasodott rajta és 41 évesen elhunyt. Mitagadás írásaival inkább a hölgyeket érinti meg az írónő, de dőreség lenne a nemekhez kötni az olvasótábort. Olvasni kell, kipróbálni, megnézni, érzékelni, mindenféle büszkeség és balítélet nélkül.

cassandraausten-janeausten_c_1810_hires.jpg

A Marrying Mr. Darcy - The Pride And Prejudice Card Game 2014-ben jelent meg. Erika Svanoe a megálmodója, aki az Evensen Creative-vel karöltve adta ki. A grafikáért Erik Evensen felel amúgy.

A zöld dobozban találunk 8 hősnőkártyát, 6 kérőkártyát, 1 vénlánykártyát, 100 karakterkártyát, 60 eseménykártyát, 6 player aid kártyát, 1 sima 6 oldalú kockát és 1 szabálykönyvet.

A játák honlapján azt találjuk, hogy általánosan elfogadott igazság, hogy a Büszkeség és balítélet rajongói többnyire férjül kívánják Mr. Darcy-t. Ez egy stratégiai kártyájáték, ahol a regény női szereplői egyikének bőrébe bújnak a játékosok. A játék során azért fejlődnek, hogy a kérők számára megnyerőbbek, attraktívabbak legyenek. Eseményeken vesznek részt, fejlődik a személyiségük, ám előnyre tehetnek szert a ravaszságukkal is. Minden erőfeszítésük arra irányul, hogy a játék végén a számukra legmegfelelőbb kérőt nyerjék meg.

pic2013885.jpg

Tehát a feladat: férjhez menni! A legjobb jelölthöz. Ehhez a karakterünket fejleszteni kell, és ha lehet az ellenhölgyeket hátráltatni. Kártyák húzásával és kártyák kijátszásával történik mindez. Majd a játék legvégén egy monstre leánykérés következik, aztán ásó, kapa, nagyharang.

Beszéljünk gyorsan a két nagy mennyiségű kártya fajtáról. Az egyik a karakterkártyák. Ezeknek 5 féléje ismert a tudomány mai állása szerint. Lehet szépség, ész, kedvesség és megítélés. Az 5-dik fajta a ravaszság. De az kicsit máshogy kerül a mérlegre majd. A másik fajta kártya az eseménykártya. Ami rá van írva, az lesz. Punktum. Nincs cicó.

Akkor készüljünk elő a játékhoz! Kevergessük a karakter- és eseménykártyákat pakliszerűen, de külön-külön. Ha ez megvan tegyük az eseményeket jobb, a karaktereket bal oldalra. Közéjük kerül majd a két dobópakli. 2 vagy 3 játékos esetén tudományosan kábéra felezzük meg az eseménypaklit, 4 játékosnál a 2/3-a kell, 5 és 6 játékosnál az egész pakli játszik. Meg mi is. A karakterpakli egésze kell minden esetben. Ha ez megvan mindenki dobjon a kockával. Aki a legnagyobb értéket dobta választhat hősnőt elsőnek. Majd az óramutató járásának megfelelően jöhetnek a törpiek. Fontos tudni, hogy a hősnőknek van egy hozomány értéke a kártyájukon. Kinek mennyi. Változó. Ez majd a kérők kiválasztásában fog kelleni. Illetve minden hősnőkártya hátlapján látható az a sorrend, ami alapján a hölgy rangsorolja a megnyerhető urakat. Toplista, pontokkal. Best of. Na szóval, ha ez is megvan, és mindekinek jutott hölgy, akkor pakoljuk ki egyesével a kérőket a két húzópakli fölé libasorba. A sort a vénlánykártya zárja. Mondanom sem kell, ha valakinek a játék végén az jut, az.... khm... vénlány lesz. Vegyen mindeki egy player aid-et is. Rajta vannak a fontos infok a játék menetéről és a kérőkről. Végül adjunk mindekinek 3 karakterkártyát kezdésnek. És indulamandula!

A játéknak 2 fázisa van. Udvarlás és leánykérés. Előbbi a hosszabb folyamat, utóbbi az... a leánykérés. Hogy zajlik az udvarlás? Lássuk! Az első játékos húz egy eseménykártyát, hangosan felolvassa és úgy tesz, ahogy a kártya instruálja. Az elhasznált kártya a dobópakliba kerül. Melléjük kerülnek az esetlegesen eldobott karakterkártyák is. Majd a kövi játékos is így tesz. És így tovább. Ez addig megy, amíg el nem fogy az eseménypakli. A karakter lapokat a hősünk mellé tesszük. 4 féle van, 4 oszlop lesz, mindig a legutolsó kijátszott kártyával a tetjén. Ezek képpel felfelé kerülnek elénk, hogy tudjuk számolni a pontokat. A ravaszság lapokat viszont képpel lefelé, titokban tartva tesszük a hősünk alá valahova. Még lehetnek esetlegesen egyéb olyan szövegezésű lapok, amik majd a játék végén kerülnek felhasználásra, azokat is tartsuk magunk előtt. Fontos, hogy maximum 5 lap lehet kézben. Ha többlet van, el kell dobni annyit, hogy 5 maradjon. 

Elfogyott az eseménypakli. Jöhet a leánykérés! Először mindenki összeszámolja a titkos ravaszság kártyáin a pontokat. Aki a legtöbbet gyűjtötte választhat először az udvarlókból. Döntetlen esetén a hozománypontok többlete dönt. Minden kérőn találunk színes pontokat, amik a karakterkártyákkal és azok színeivel és pontjaival csengenek össze. Ebből derül ki melyik kérő mire bukik. Tehát az összegyűjötött karakterkártya pontokat összevetjük a kérők igényeivel. Lesz akinek megfelelünk, lesz akinek nem. Aki fennakad a rostán potenciális férjjé válik. Ezután jöhet a hölgy toplistája. Lentről idulva egyesével meg kell nézni összejön-e a frigy. Dobunk a kockával. Ha az érték 4, vagy nagyobb, akkor nyerő a helyzet és működik a románc. Ekkor dönthetünk úgy, hogy elfogadjuk az urat. Ha nem köll, akkor jöhet a következő és dobunk újra. Persze vigyázni kell, mert ha mondjuk a többi dobás 4-nél kisebb, akkor hiába volt olyan, akinek kellettünk volna, mivel elutasítottuk nincs visszaút. Van még lehetőség hölgyválaszra. Ebben a speciális esetben dönthetünk úgy, hogy lópikulacintányér minden kérő tomporába, és csak 1-et akarunk. Ahogy Korda György mester mondaná: Áll-in! Ekkor a kockadobásunk értéke +1-et kap. Ám ha így se jön össze... Hsssszz..... Akkor jön a vénlánykártya. Tehát végigmegyünk a kérőkön és választunk egyet, akinél ki van minden igény elégítve és sikeres a kockadobás is. Ergo: Nász! Ezt minden játékos végigzongorázza a maradék kérővel. 

A legvége a pontösszesítés. Minden játékos összeadja a karakterpontjait (a hozomány és ravaszság nem számít bele) + amennyit a toplistán kapott a férjért. A legtöbb pont nyer. A vénlány is kap pontot, de kicsi az esélye, hogy diadalmaskodik a ledér fiatalok között. Éééééss, kb. ennyi amit tudni kell, hogy sikeres kérők legyünk.

pic4808903.jpg

Csak nekem furi, hogy az udvarlás fázisban a hölgyek csuklóznak, és a lánykérésben is ők választanak, de mégis a pasi igényeinek kell megfelelni? Jócskán deviál a XXI. század emancipált világától. A Marrying Mr. Darcy alapvetően a szerencsére épül. A stratégia maximum 30%-a a játéknak. A mechanizmus tényleg egyszerű. Lapot húzni és végrehajtani amit ír. Nincs truváj igazán. A grafika aranyos, nekem tetszik, ahogy ábrázolták a szereplőket. A játékidő inkább a 30 perchez van közel, és azt is maximum alulról súrolja. Legyen inkább 20 perc. Szerintem 4-nél többen nem érdemes játszani. Ami gond lehet, hogy angol a játék nyelve. És abból is a bonyibb fajta. Én simán szótáraztam közben. Viszont megérte, mert bár a kártyák szövege néha bő lére van eresztve, tényleg klafán ábrázol korhű helyzeteket, amikből - jól vagy rosszul - ki kell kerülni egy-egy hősnőnek. A nyelvezet miatt nem tudnám megítélni, hogy a 13 éves korhatár stimmel-e. Kickstarter-ből indult és magán kézben kiadott játékról van szó, és még van benne varia is. 6 változatot ajánl még a szabálykönyv kipróbálásra. Aki pedig totál hard-core rajongó az az Emma és az Undead (Élőholt) kiegészítőket is megveheti, ami pluszban tök jó. Készüljünk arra, hogy van helyigénye egy jól kipakolt partinak. Becsomagolva kellően kompakt és portábilis.

A célközönség tényleg a regény rajongó tábora és a hölgyek. Én kissé nehezen éltem bele magam az új köntösöm okozta pletykák helyzetébe. De ez is a sava-borsa. Persze, aki nem ismeri a történetet vagy a szereplőket, az is tökéletesen élvezheti a játékot. Egy bohócpontot mindenképp megér, mert bár gyengusz lábakon áll a stratégiázás rész a játékban, de nagyon jó a körítés és szórakoztató párszor nekifutni, még ha nem is visszük se partiba, se utazásnál magunkkal.

Hiába volt minden vívódásom... nem használt semmit. Nem tudom elfojtani érzéseimet. Meg kell mondanom, mennyire imádom, milyen forrón szeretem magát. - Büszkeség és balítélet

Típus: Kártya
Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 13+ év
Játékidő: 30-60 perc
Grafika: 5/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 4/5

Összesen: 3,5/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska nincs most itt. Mondtam: nincs cicó.

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr2515006806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása