Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Fekete Történetek - Megtörtént Esetek

2019. szeptember 26. - xoxoxkapitany

A mostani informatív bevezető témája a barkochba, vagy ahogy mindenki mondja barkóba játék. A nevet a legenda szerint egy I. században élt, Simon Bar Kohba nevű zsidó szabaságharcosról kapta, aki elé egy olyan embert vittek, akinek kivágták a nyelvét, hogy ne vallhasson. Szegény. De Bar Kohba leleményes volt és igen/nem kérdéseket tett fel, amiket bolintással vagy fejrázással meg lehetett válaszolni. Így jöttek rá ki volt a tettes, vagyis a tettesek - az áldozat bátyjai -, akik eztán meg is fizettek bűnükért. Angol nyelvterületen "Twenty questions" néven ismerik ezt a felettébb egyszerű játékot. Ha mégis lenne egy újszülött, akinek minden vicc új, elmondom a játék lényegét: az egyik játékos gondol valamire (élőlény, tárgy vagy fogalom) és a többiek feltesznek eldöntendő kérdéseket. Aki kitalálja az nyer. Itt meg kell elmíteni hazai vonatkozását a játéknak. A televízió hőskorszakában a vetélkedőműsorok még valóban intellektuális tartalommal bírtak, még tényleg kellett műveltség ahhoz, hogy valaki a kornak megfelelő mennyiségű pénzt, vagy inkább ajándéktárgyat nyerjen. Ez nem csak a játékosokra, hanem a műsorvezetőkre is igaz volt. A fiatalabb olvasó nem emlékezhet példul a ma már 82 éves Egri Jánosra, aki eredetileg jégkorongozott, majd újságíró és televíziós személyiség lett. És volt egy megjelenése. Neki elhitte a néző, hogy tudja miről beszél. Műsorait a '70-es évektől egészen a '90-es évek elejéig adta a TV. A "Kérdezz! Felelek" műsora pont az alábbi bejegyzés témájába vág. Egy másik hasonlóan meghatározó személy Vágó István, aki a "Van benne valami", a "Mindent vagy semmit!" vagy épp a "Legyen Ön is milliomos!" nevű műveltségi vetélkedőket vezette. Azota a nívó észrevehetően csökkent a képernyőn, ahogy a minőségi műsorok száma is. Sajnos. Valahogy Hofi Géza egyik vicce jut eszembe róla, amiben a műsorvezető a betelefonálóval beszél a nyereményjátékban.

- Halló, kivan a vonalban? Tud böfögni? - kérdezi a műsorvezető

- *trotty*

- Haa-haa! Nem az vót!

Szerencsére a Fekete Történetek ezt a színvonalat nemhogy megugorja, messze túl is szárnyalja. Az alabbi képen épp Rózsa György hidratál, aki szintén a TV képernyők népszerű műsorvezetője volt. Érdemes megnézni Gálvölgyi János pardódiáját róla.

 kapcsolatam.jpg

A Fekete Történetek sorozat 2004-ben indult útjára. A Megtörtént Esetek epizód a Corinna Harder és Jens Schumacher szerzőpárost dícséri és 2009-ben jelent meg a Moses jóvoltából.

A doboz kicsi és fekete némi vörössel és fehérrel. Tartalmilag monomán, azaz van benne 50 darab maxi méretű kártya és 1 darab leporello szabálykönyv. Pont ennyi kell a mókához és kacagáshoz.

A leírás a következőképp csigáz fel: "A fekete történetek általában morbid, trükkös, vagy kétségbeejtően baljós történetek. Az egyes játékok során nyomozók szerepébe bújva kell felderítenetek ezeket a csavaros történeteket. Néha a megoldás gyorsan jön: elegendő két vagy három kérdés, és már sínen is vagytok. De sokszor egy egyszerűnek tűnő fogja a legnagyobb fejtörést okozni."

fekete-trtenetek-megtrtent-esetek-ref32071-15398606782528.jpg

Tehát nyomozunk mindeféle esetekben. A módszerünk: a barkóba. A nyereményünk: szórakozás, esetleg homlokra csapás.

Itt megint meg kell álljunk, ugyanis SPOILER ALERT! van érvényben. Csak nagyon messziről, már-már távcsővel vehetjük szemügyre a játékot, anélkül, hogy belemaszatolnánk a mókába. Gukkert elő hát!

A játék nem igényel nagy előszéületet. A játék elején keverjük meg a kártyákat jóóóól és húzzunk egyet. Nomináljunk egy mesélőt, a többiek nyomoznak. A mesélő felovassa a címet és a talányos mondatot. A kártya másik oldalát is el kell olvassa, de azt a legnagyobb titokban. Ott van minden fontos információ, amivel felvértezheti magát a kérdések áradatára. És kezdődhet a nyomozás!

A játékoson eldöntendő kérdésekkel kezdik bombázni a mesélőt, akinek csak igen és nem válaszok hagyhatják el a kicsi száját. A mesélő a totum factum, plusz a szava is törvény. Ha a kérdés nem eldöntendő, akkor meg kell kérje a kérdezőt, hogy fogalmazza át a kérdést. Szíve joga. Megesik, hogy a kérdés hibás feltevésen alapul. Ekkor azért segíthet annyit, hogy ezt közli a nyomozókkal. Például: "Milyen kecske? Férfiről volt szó." Olyan is lehet, hogy a kérdés totál nem releváns. Itt a mesélő dönthet, hogy szórakozik a törpiekkel vagy segít annyit, hogy elmondja, hogy tévúton járnak a kollegák. Ha megvan a megoldás, és feltárul a történet mindenki nyert! Ééééééés ennyi! Tényleg. Ennyi.

fekete-tortenetek-megtortent-esetek_1.jpg

A Fekete Történetek egy barkóba játék, ahol nyomozunk és találgatunk. Oké, nem egy klasszikus társas, nincs tábla, nincs kocka, nincs rizikózás és közös a győzelem. Pont mint a Story Cubes esetében otta a kérdőjel. De mégis társas! Dafke az! Legyünk legalább ketten és indulhat a találgatás. Láthatóan a szabályok sincsenek kőbe vésve, kicsit ilyen "húzd meg, ereszd meg". A lényeg, hogy jól szórakozzunk. Tényleg vicces, ahogy néha pikk-pakk megvan a megoldás, néha meg vért izzadnak a játékosok. Ez sosem lehessen tudni. A grafika tök minimalista. A történetekbe a spoiler alert miatt nem mehetünk be. A bibi természetesen, hogy egyszer végigjátszós. Igaz, hogy mire átrágjuk magunkat 50 eseten az nem rövid, viszont tuti, hogy meg fogjuk őket annyira jegyezni, hogy X év múlva is emlékszünk. "Jaaaa, amikor ez meg az történt. Emlékszem, még egri leányka koromban játszottuk, kedveském." Így varia zéró. A doboz kicsi és portábilis, nekem tetszik, hogy felnyílik a tetje, így nem tudjuk elkótya-vetyélni. Parti játék, amihez parti sem kell. Sorban állunk? Mehet! Kocsiban utazunk? Simán! Uncsizunk a munkahelyen? Csak halkan, de hajrá. A miniszteri kocsikonvoj miatt állunk a körúton? Uccu! És így tovább. Végtelenül sokan játszhatják, csak ne vágjunk egymás szavába. Külön klafa, hogy ez a pakk tényleg megtörtént eseteket tatrtalmaz. Aki ismeri a Darwin díjjat, az tudja mire számíthat nagyjából. A készítőpáros vette a fáradtságot, hogy kinyomozza az eseteket töviről hegyire, és így tálalja nekünk őket. Akinek megtetszik a játék, a többi verzióját is beszerezheti természetesen.

A Fekete Történetek pompás partijáték, kicsi és velős. Aki szeret barkóbázni annak kötelező, aki a morbid eseteket szeretni annak is, aki mind kettőt, annak meg pláne.

"Úristen Mulder, ez az ember halott." - Scully ügynök.

Típus: Party, kártya, logika
Játékosok száma: 2-222
Ajánlott kor: 12-99 év
Játékidő: 2-20 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macska ebben a játékban most nem volt partner. Ezért képen sem akart szerepelni. Nincs kép. Képtelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr615166752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása