Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Fedőnevek - Codenames

2019. október 17. - xoxoxkapitany

A kémkedés, angolul espionage, franciául espionnage, németül Spionage, oroszul шпиона́ж, ha nem is a legősibb szakma, de tuti benne van a top10-ben. Kifigyelni az ellenséget, adatot, információt gyűjteni mind-mind része. Háború idején azért, mert az információ az ellenség csapatairól és terveiről kincset ér, ahogy igaz ez béke időben is, hisz "sic vis pacem para bellum" - "ha békét akarsz, készülj háborúra". Praktikus megoldás a saját embereinket beépíteni az ellen soraiba, akik folyamatosan biztosíthaják az infót, ráadásul első kézből. Apró szépséghiba, hogy a kémkedés régen halálbüntetéssel járt, így valóban az életükkel játszottak az ügynökök. Jogi oldalról a megfogalmazás: "a kémkedés az a tevékenység, amikor polgári vagy katonai személy titokban az egyik hadviselő fél területén értesüléseket szerez azért, hogy azokat a másik féllel közölje". Az idő előrehaladtával (1907 óta) azért kicsit változott a bünti, mégpedig úgy, hogy tilos bárkit, akit rajtakapnak azonnal statáriálisan kivégezni. Mennyivel civilizáltabb ez a XX. század? Sőt, az sem mindegy, hogy katonai vagy civil személy a kém. Előbbi a súlyosabb bűn. A kulcsszó a titkosszolgálat. Egy állami hivatal, amit egyrészt a kémek és kémkedés felderítésére, másrészt a rivális és egyéb országokban történő kémkedésre állítottak fel. Bond, James Bond. Ugye? A híres főkém a mozivászonról. A XXI. századra a kémkedés is változott, haladt a korral, így a technika segítségével újabb távlatok nyíltak. Noha a filmek nem 100%-osan hiteles források, mégis jó ötleteket adhatnak arra, hogy hogyan zajlik ez a kémkedés dolog. Nyilván nem az említett Bond ügynök hőstörténeteire kell gondolni, inkább ajánlanám a Spy c. Netflix sorozatot, ami megtörtént esetet dolgoz fel. Illetve a vaj szívűbbeknek ott az örökzöld Spy vs. Spy képregény/rajzfilm sorozat Antonio Prohías tollábol - az alábbi képen -, ami kellő könnyed szórakozást nyújt. Na meg persze a Codenames játék! Kémleljük meg!

spy.jpg

A Fedőnevek 2015-ben látott napvilágot, kitalálója Vlaada Chvátil, kiadója pedig a Czech Games Edition. A játék többszörös díjnyertes, felsorolni is nehéz lenne az összes elismerést, amit kapott. "Szigorúan titkos! Játék a szavakkal." Psssszt!

A dobozban megtaláljuk a játék kellékeit. 8 darab piros ügynökkártya, 8 darab kék ügynökkártya, 1 darab kettősügynök kártya, 7 darab ártatlan járókelő kártya, 1 darab bérgyilkos kártya, 40 darab kulcskártya, 200 darab dupla oldalú Fedőnév kártya, 1 darab mini homokóra és 1 darab szabályzat.

A leírás nem akar minket külön feltüzelni, úgyhogy nézzük is miről van itt nagyban szó.

fedonevek_cze32252_15003785066174.jpg

Szavakról. Szó szerint. Ugyanis itt velük kell játszani, na meg persze a többi lelkes titkos ügynökkel. Akik 2 csapatra oszlanak, és kapnak 1-1 kémfőnököt. A kémfőnökök feladata segíteni a kémeiknek megtalálni a beépített ügynököket, elkerülni az ellenségeseket, a gyanutlan járókelőket és főleg a bérgyilkost. Az eszközök tárháza meglehetősen szűkös: szavak. Ez mindenünk. Ám minél jobb egy szó, annál több ügynökkel sikerül felvenni a kapcsolatot. Viszont, ha mellényúl, vagyis mellészól, akkor baj van. Hogyan? Így!

Az előkészületek során tehát válasszuk ki az első 2-2 kémfőnököt. Ők ontják majd az okosságokat, vagyis a szavakat a két csapatra oszlott brigádnak. Ők üljenek egymás mellé, a két csapat meg szemben velük. Fogjuk a Fedőnév kártyákat és kirakunk egy 5X5-ös táblát belőlük. A szavak a Fedőnevek tehát, és jelölik az ügynököket, a járókelőket és bérgyilkost. Lényeg, hogy ne agyaljunk rajtuk előre. Teljesen random szavak legyenek. A kémfőnökök húzzanak egy Kulcsot. A kulcs a 25 szót szinbolizálja szépen kiszínezve. A kék és a piros a két csapat ügynöketi mutatja, a bézs színű a járókelőket, míg a fekete a bérgyilkost. A kulcskártya szélén látható vagy a piros vagy a kék szín. Ez azt mutatja, hogy ki kezd. Nekik 9 darab ügynöke van lent, a másik csapanak 8. A maradék az apraja. A kémfőnökök a kulcsot közösen kukkolják és figyelik a saját színeik szavait. Ha csapatok készen állnak, a kémfőnököknek megvan a kulcsa és a 25 darab szó az asztalon hever indulhat a hajsza!

A feladat: mondani egy szót és egy számot. A szónak átvitt, szinoním vagy bármi értelemben kapcsolódnia kell a lerakott 25 kártya saját színében lévő szóhoz. Ha lehet minél többhöz. Példul van lent a többi kártya mellett olyan, hogy "macska", "medve" és "bálna", ami a kulcs szerint mind a sajátja. Ekkor azt mondja a kémvezér, hogy "állat; 3". Tehát kimond egy olyan szót, ami asszociál a keresett szavakhoz és egy számot, ami elárulja hány ilyen van lent. Fontos, hogy csak 1, azaz egy szót mondhat. Semmi körülírás, meg társai. Összetett szó lehet, a magyar szabályok szerint. Például a "tengerifautca" nem egy elfogadható összetett szó, de mondjuk a "bevásárlóközpont" az. A józan ész diktáljon, ezért még ne hívjuk fel a forró dróton Grétsy tanár urat.

Ha megvan a szó és a szám az ügynökök összedugják a fejüket, és megpróbálnak rájönni mely lerakott szavakat érinti az utalás. És tippelnek. Fogják a saját színüknek megfelelő jelölőt (ügynök képet), ráböknek egy szóra, majd a kémfőnök vagy áldását adja, vagy nem. Ha talált, akkor letakarják a szót, vagyis bejelölik, hogy az a saját ügynökük. Ha tévednek, és járókelő, vagy a másik csapat ügynöke, akkor a megfelelő jelölővel takarnak., és a másik csapat jön. Ha a bérgyilok az, akkor instant vesztettek. Ám, ha betalálnak, akkor ismét ők jönnek - ha a szám, amit mondott a kémfőnök indikálja, hogy több ilyen is van. Ez megy, amíg vagy mind megvan az adott számból, vagy hibáznak. Eztán a másik csapat jön hasonlóképp. Szó és szám. Eztán tipp(ek). Az a csapat nyer, aki előbb megtalálja az összes ügynökét. Éééééés ennyi az egész.

fedonevek-cze32252-15288850781392.jpg

A Fedőnevek egy egyszerű, gyors és szórakoztató partijáték. Tipikusan a "minél többen, annál jobb" kategóriából szalajtották. Lehet ketten is, ekkor beállítunk egy "gépi" ellenfelet, aki mindig jól tippel, de ez valahogy nem adja az élményt. Csak végső elkeseredésben alkalmazandó. Ahogy a 3 fős játék is. Legyünk inkább legalább 4-en, vagy többen. A 2 és 3 fős játék az összes felajánlott varia. Ne felejtsük cserélgetni a kémfőnököket. Érdekes látni, hogy kinek milyen vágányon zakatol az elméje, és hogyan asszociál. A grafika és a minőség teljesen rendben van, kissé képregényes, okés képi világ. A szabályon található egy QR kód is, ami egy klafa videóhoz vezet, ami demonstrálja és magyarázza a szabályokat. Nagyon modern. Helyes. A szavak számosságára semmi panasz nem lehet, van doszt. Persze mi is tudnánk újakat kitalálni, mert tényleg nincs bennük semmi különleges. Vakon felcsapnánk a Révay összest és ráböknénk 200 szóra meg is lenne az új kiegészítő a játékhoz. Persze hivatalos kiegészítőkből és játék variánsokból sincs hiány, csak a pénztárcánk szabhat határt. A leírás hosszasan ecseteli a kivételes eseteket, mint mondjuk rímek, homofón szavak vagy a mozaik szavak használatára vonatkozó intelmeket. Praktikus, bár szerintem a józan belátás és ész már elégséges. 15 perc alatt tényleg végig lehet egy kört zongorázni, és utána még és még. 14 év az előirányzott korhatár. Szerintem simán lejjebb lehet vinni. Sőt, vonjuk be a kismókusokat! Bonyolultságról nem beszélhetünk, pikk-pakk elsajátítható a szabályzat. Bevallom a játékot övező hype ellenére engem aaaaaaaannyira nem ültetett fenékre. Jó meg minden, és parti játék is, és elő is venném újra, ha úgy van, de nem ez lenne az első választásom egy IHB bulit elindítani. Kipakolva foglal némi helyet, meg aztán a távolsági buszon nem is akarunk partizni, örüljünk, hogy odaérünk a célállomásba. Egy egészen apró dolog, ami nem vili nekem: miért nem egymás ügynökeit próbálják a csapatok leleplezni?

A Codenames - Fedőnevek egy könnyed, szórakoztató partijáték. Ha összeröffenünk a haverokkal pompás indítása a bulinak egy pár kör erejére. Vagy, ha valakit elkap a gépszíj, az a kiegészítőkkel és más verziókkal bőven megfűszerezheti a játékélményt.

- Főnök! Elkapták az egyik ügynökünket Alaszkán!
- Kár érte! Kiváló ügynök volt.

- Bűnvadászok

Típus: Party, kártya
Játékosok száma: 2-8
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 15 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5

Összesen: 4/5

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr5415183832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása