Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Pazaak

2020. február 17. - xoxoxkapitany

Futyulim, felszólít! Ez most egy nagggggyon rendhagyó bejegyzés.

A Csillagok háborúja világát alapul vevő játékoknak se szeri, se száma. Csak itt a blogban már n+1-szer előkerültek, és ezzel tényleg csak a felszínt kaparásztuk. Amiben a mai játékbemutató különbözik, hogy ez nem egy olyan társas, ami létezik. Biza. Ez olyan, hogy nincs. És mégis van! Előtte viszont érdemes kicsit beljebb utazni a SW (Star Wars) világába. Egész pontosan azt tisztázni mi a canon és mi nem. A canon (ami ezúttal nem ágyú jelentésben van jelen) a megjelent történetek és azok folytonossága, amik George Lucas eredeti forgatókönyve után/alapján születtek. Lehetnek mozifilmek, regények, képregények vagy akár rádiós hangjátékok, estébé. Felmerül a kérdés hát, hogy akkor hogy-hogy nem minden canon? Hisz' minden az eredeti ötlet alapján készült. Valóban. Ám mivel meglehetősen sokan tettek már hozzá - mind a filmekhez képesti múltbeli, vagy akár jövőbeli történetekhez, mind teljesen új ötleteket hozva, igen káoszossá vált ez az Univerzum. Nehéz már követni, hogy melyik szereplő, mikor, hol és mit csinált és főleg kivel. Ezért a Lucasfilm úgy döntött, hogy 2014-ben húz egy vonalat. Csak az addig elkészült mozifilmeket és a Clone wars tévésorozatot minősíteték canonnak. Minden más, mintha nem is létezne. Egyrészt érthető, másrészt kár, mert a SW Expanded Universe, azaz a Kibővített Univerzum nagyon sok jó karaktert és történetet tartalmaz. Szvsz kicsit lehettek volna megengedőbbek is, de hát ők a tulajok, őtuddák.

És, hogy mindez hogy is kapcsolódik a játékhoz? A válasz a KOTOR. 2003-ban jelent meg a LucasArts játéka a Knights Of The Old Republic, közismert nevén a KOTOR. Lehetett játszani PCn és XBOX-on is. Ebben a szerepjátékban karakterünkkel keresztül és kasul utazzuk a galaxist a történet során. Itt lehet bővebben utánaolvasni, ha valakit érdekelnek a részletek. Illetve én bárotítok mindenkit a végigjátszásra, ahogy a 2-dik részt is jó szívvel ajánlom. Ééééééés most jön a lényeg: utazásaink során bizonyos lélekvesztő helyeken (kantinokban) lehet ezt a játékot játszani, deméghozzá pénzért. Vagyis kreditekért, ami a SW-ban az univerzális valuta. Hát, kérem, ez a vargabetű vezetett el minket a mai játékhoz. A Pazaakhoz. Lássuk hát a fiktív leírását a fiktív játéknak!

A szimpatikus urak a képen Darth Malak és Darth Revan.

sith.jpg

Na most van az, hogy a játék "igazi" megalkotójáról vagy kiadójáról nem tudni semmit. Annyit tudni, hogy ősi kártyajáték és a Cantonica bolygón található Canto Casinoban játszották jellemzően. Maradjunk abban tehát, hogy a LucasArts az eszmei atya és 2003-óta létezik ez a szigorúan 2 fős játék.

Mit kapunk a dobozban? Itt a következik az újabb bibi. Nincs doboz, ugyanis nem kapható a boltokban. DE! Ha kapható lenne, akkor valahogy így nézne ki a tartalom: 40 darab kártya a főpakliban (1-től 10-ig számozva, mindegyikből 4 darab), 2 darab mellékpakli, ami 10-10 darab kártyából áll, mind +6-tól -6-ig számozva sorban. Ehhez még lehetne egyéb módosító kártyákat kapni ami szintén + vagy - értékkel növelik vagy csökkentik az aktuális értéket. (én tuti tennék ilyet is a dobozba jó párat) és 1 darab szabályfüzet.

Tehát feltüzelés sincs a játékleírásban, hiszen nincs leírás.

Tekintettel a körülményekre, jobb híjján ezúttal csak screenshot-tal tudok kedveskedni a kedves olvasónak.

pazaak.jpg

A Pazaak a 21, avagy Blackjack nevű játék szisztémáján üzemel. Apró különbségekkel. Itt a feladat 20 pontot elérni anélkül, hogy fuccs lenne. Fuccs = túllépi a 20-at. Készítsük elő virtuális játékunkat!

A főpaklit keverjük jóóóóól meg és tegyük mindenki számára elérhető helyre. Plusz mindkét játékos keverje meg a 10-10 lapból álló saját pakliját. Mindeki húzzon 4-4 lapot random módon. Ezek a lapok lesznek a játékosok hand-jai. Vagyis ezekből gazdálkodhat a partik alatt. Amint ezekkel megvagyunk, jöhet a mehet!

Az első játékos húz egy lapot a főpakliból és maga elé teszi. Ugyebár ez a lap 1-10 közötti értékkel bír. Ekkor dönthet 3 akció közül. 1) kijátszik egy lapot a kezéből, ami + vagy - értékben változtatja a lerakott lap(ok) összértékét. 2) azt mondja, hogy az ő köre véget ért, vagyis nem rak le lapot, de még folytatja a partit. 3) megáll, nem húz több lapot. Nyilván ezt akkor érdemes, ha már közel vagyunk a 20-hoz. Majd jön a másik játékos, aki szintén a 3 akcióból választ. És így tovább 20 pontig. Tehát laphúzás és akció. Fontos: nem kötelező pontosan 20 pontnak lenni. Ha valaki úgy dönt megáll, akkor az addig gyűjtött pontértékkel játszik - bízva, hogy az ellenfele vagy befuccsol vagy hamarabb megáll. Esetleg döntetlen lesz.

Dióhéjban ez a lényeg. Viszont pár apróságot még hozzá kell tenni. Ha bármelyik játékos túlmegy a 20-on még simán rakhat le olyan lapot a körében, amivel csökkentheti az összeértéket a lerakott lapoknak, lehetőleg 20-ra vagy az alá. Ám ha nem tud ilyen kártyát kijátszani, és fuccs van, akkor a másik játékos nyeri a fordulót - függetlenül attól hány pontja van. Egy forduló maximum 9 kártyából állhat (nem kell aggódni, ennél sokkal hamarabb lemegy). Abban az esetben, ha döntetlen egy forduló, akkor senki nem kap pontot. Megy a játék tovább.

Az alap kártyákon kívül a játékosoknak van lehetőségük extra kártákat beszerezni. Ezek ára fajtájuktól függően eltér. A legolcsóbb 5 kreditet kóstál, de a legdrágább akár 5000 kreditbe is kerülhet. Természetesen az extrán megvett lapok is bekerülhetnek a 10 lapos mellékpakliba, amiből a 4 lapot kell húzni.

A győzelemhez 3 nyert parti kell. Éééééééééés ennyi!

pazaak2.jpg

A Pazaaknak egyetlen egy baja van: nem kapni a boltokban. Ha valaki a neten utánanéz, akkor találhat egyedi gyártású, különböző minőségű paklikat, amiket megrendelhet. Illetve, ha valaki lelkes csinálhat magának is külön. Amúgy furcsálom a dolgot, mert a neten utánaolvasva meglehetősen nagy a rajongótábora ennek a fiktív játéknak, és mivel csak egy átlagos pakli kártya az egész a gyártási költsége sem lehet egetverő. Ami viszont tuti elérhető jelenleg az egy App, amit ingyenesen le tudunk tölteni, és amivel az okoskütyünkön játszhatunk élő vagy mesterséges ellenfelekkel. Egész jó szerintem. Láthatóan a Pazaak mechanikája bazi egyszerű. 21 helyett 20, és mahinálhatjuk a lapok értékét a körünk során. Igaz, limitáltak a lehetőségeink, be kell osszuk a 4 lapot. Kis taktika, sok szerencse. Ennyi kell. A grafikai megoldás minimalista. Semmi. Se kép, se hang. Mondjuk nem is nagyon kell, és nincs is hova rakni. Ha korhatárt kéne meghatározni simán 8-ig le lehetne vinni, hogy a kismókusokat is tanítsuk matekozni. A "pénzbe-játék" amúgy is tiltott kis hazánkban, így nem kell félni, hogy valaki rákap a szerencsejátékokra emiatt. Egy kis variát az biztosíthat, hogy hány extra lapot tudunk becsempészni a saját kis paklinkba. A játékidő (3 forduló) jó, ha 10 percig tart. A helyigénye is kicsi, max a 2x9 kártyának kell hely, de annyi meg szinte sosem jön elő. Zsebre kell vágni és simán a kocsmában nyomni egy SW fan haverral. Vagy bárkivel, akinek kedve van. *kacsint* Aki kíváncsi utánanézhet a különböző SW bolygók legjobb Pazaak játékosainak, és az extra kártyák árának is itt.

Részrehajló vagyok most. Nekem a Pazaak már a számítógépes játékban is nagyon tetszett. Emlékszem, hogy újra és újra és újra és újra nekifutottam, hogy kisebb, vagy nagyobb tétben fogadva próbáljak győzedelmeskedni, több-kevesebb sikerrel. Szerintem nagyon klafa kis elfoglaltság lenne egy haveres estéhez. Betenni a háttérbe Firgin D'an & the Modal Nodes Band legnagyobb slágerét és kész a hangulat.

U.I.: Most azon mesterkedek, hogyan juthatnék hozzá egy "utángyártott" paklihoz. Amint megvan jelzem.

"Az én szótáramban nincs olyan szó, hogy szerencse." - Obi-wan Kenobi

Továbbra is teoretikusan:

Játékosok száma: 2
Ajánlott kor: 8-99 év
Játékidő: 5-15 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 65%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Itt a nemlétező Pazaak játékkal játszik egy nagyon is létező macska, Marcella Macska. És persze képzeletbeli barátja.

20200217_134804.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr10015474356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása