Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Llamas Unleashed

2020. február 25. - xoxoxkapitany

Lessünk meg pár állatkát, akik a következőkben bemutatott játék főszereplői. Lámák, alpakák, kecskék és kosok. Mi-micsoda a szakirodalom szerint?

A láma egy párosujjú patás, aki a tevefélék családjába tartozik. Akinek Peru, és a perui indiánok jutottak eszébe ezek hallatán, az nem véletlen. Már a láma nevet is ők adták az állatnak. Dél-Amerika nyugati részén simán összefuthatunk ezzel a barátságos lénnyel, aki általában kedveli a társaságot, mégis csökönyös egy jószág is tud lenni. Növényevő. Tápláléka zúzmók, cserjék és hasonlók. Ha találkozunk velük, akkor érdemes figyelni a testbeszédüket, mert árulkodik a láma hangulatáról. Lelóg a füle? Nyugi van. Hegyezi? Figyelem van. Közismert tény, hogy a láma köpködni szokott. Ez valóban igaz. Ha felbosszantják, akkor megemésztett táplálékot köp bárkire, legyen az láma vagy ember. Amúgy cuki. Megj.: a számítógépes játékok világában hazánkban lámának nevezik a bénább játékosokat, vélhetően az angol "lame" szóból eredeztethetzően. Nincs direkt módon közük az perui őshonos állatokhoz.

Az alpakát gyakrak kutyulják a lámákkal. Amúgy nem távoli rokonok, de mégsem ugyanaz a teve-féle. Az alpakát a gyapjúja miatt tartják. Aaaaannyira finom. Az alpakákat az Andok inkáinak köszönhetjük, akik a háziasítást megoldották jó 1600-1800 éve.  Otthonuk Peru, Bolivia és Chile, de ne lepődjünk meg, ha Ausztráliában futunk velük össze. A lényeg tényleg a bundája. Melegebb és könnyebb, mint a gyapjú. Pompás. És ő is cuuuuki.

A kecske szintén párosujjú patás. Kérődző. Kecske lehet vad és lehet házisasított. Utóbbi több, mint 11000 éve köztünk és velünk él. Mára több, mint 500 fajtája létezik. Haszonállat. Elsősorban szőre, teje és húsa miatt tartják. A kecskék számára ez nem túl hasznos. Szakálluk viszont cuki.

A kos az a címerállat kecskefajta, akinek a szarva csigavonalban csavarodik a fején, illetve a feje oldalán. Ha a szarv egyenesebb lenne (de csavaros), akkor bak lenne, ha rövid lenne, akkor zerge volna, de ha az említett csigavonal van jelen, akkor kos az illető. Innen ered a fejjel a falnak. Az emberek furcsa vágya ősidők óta hasonlítani az állatokra. Példul, amikor szárnyakat raktak magukra, hogy repüljenek. Vagy, amikor szarvakat a sisakokra, hogy kosok legyenek. Okosok? Ők kosok? Hm...

Tehát a képen a bal oldali cukker jószág az alpaka. A kollegája mellette a láma.

lama_alpaka.jpg

A Llamas Unleashed, azaz Elszabadult Lámák, játék 2019-ben jelent meg. A kiadó ugyanaz, aki az Unstable Unicorns játékot piacra dobta. Sőt nem rejtik véka alá, hogy a láma játék az az unikornisok farvizén evez.

A doboz a szokásos kihajthatós fajta. Tartalma 135 darab kártya és 1 darab leporello szabályzat.

A leírás egy szóviccel indít, meg sem próblálom magyarezinálni:

"More llamas, you said! More puns, you said! We herd you!"

llamas1.jpg

A játék célja 2-5 játékosig 7 darab állatka begyűjtése és kijátszása, 6-8 játékos esetén elég 6 darab. Amikor állatkákról beszélünk akkor az lehet láma, alpakka, kos vagy kecske. Miközben a saját pecsenyénket sütögetjük a többi játékost próbáljuk meg lassítani az állatgyűjtésben. És az nyer, aki előbb.

Az előkészületek során a 135 kártyát szedjük 3 fele. Lesz egy pár segítségkártya (fekete keretes), egy csordányi bébi állatka (fehér hátlapos) és egy naaaagy csomagnyi egyéb kártya (kék hátlappal), azok, amikkel valójában játszani fogunk. A segítségkártyákból osszunk mindenkinek egyet-egyet. Lehet majd puskázni, hogy ne puskázzuk el a dolgokat. Mindenki válassza ki a számára legszimpatikusabb bébi állatkát és vegye magához, tegye maga elé. A maradék kicsinyek mehetnek az asztal közepére, melléjük a húzópakli, amellé pedig a dobópakli kerül. Mindenki maga elé pakolássza majd a csordáját. Az első tehát a bébi állatka lesz. Már csak 6 kell. Eztán osszunk mindenkinek 5-5 lapot a kék hátlapú húzópakliból. A játékosok amúgy maximum 7 lapot tarthatnak kézben. Amennyiben ezt túllépik el kell dobni annyit, hogy hét legyen.

A játékot az kezdi aki a legrégebben köpött. Mert ő a leglámább.

A játékosok köreiben a következő akciókat cselekedhetik meg: 1) végrehajtani bárminemű olyan instrukciót, amely valamely kijátszott/lepakolt kártyán olvasható, mint a kör elején végrehajtandó cselekedet. Ha nincs ilyen, az sem baj. Jöhet a kövi pont. 2) húzni 1 lapot. Tiszta sor. 3) akciózni egy kártyát a kezünkből. Ha ilyen nincs, vagy kedv nincs, akkor húzhatunk még egy lapot. Az akciók fajtáiról mindjárt értekezünk. 4) kör végi tisztogatás, azaz 7 lapra redukálni a handunkat, amennyiben több lapunk lenne.

5 fajta lap áll rendelkezésünkre, 5 fajta akcióval. 1) lap felkiáltójellel = azonnali, instant akció. Akkor játszuk ki, amikor szükség van rá, ha épp a másik játékos köre alatta, akkor akkor. A kártyák szépen rendelkeznek a felhasználási lehetőségeikről. 2) Felfele nyíl = felfejlesztés. A kártyát akár magunk elé, akár más játékos elé kijátszhatjuk. Hatása érvényben marad a lap eltávolításáig. 3) Lefele nyíl = lefejlesztés. (van ilyen szó?) A kártya negatív hatását magunk vagy mások elé helyezve érvényesítjük. A lap "él", amíg el nem távolítjuk a kártyát. 4) Csillag = varázslap. Kijátszuk a lapot és megtesszük, amit ír. 5) Láma fej = egy új állatkát rakhatunk magunk elé. Lesz olyan, amelyiknek van különleges képessége, ami varázsállat. Ha kell, akkor érvényesítjük ezt a képességet.

Fontos a csorda bónusz. Ha 3, vagy annál több állatunk van egy fajtából, akkor extra jutalmat kapunk (pl. extra kártya húzása minden kör elején). Ezeket tessék a segítségkártyáról kilesni. Itt még ejtsünk szót pár fogalomról, amivel összefuthatunk. "Feláldozás": egy kártyát az előttünk lévő mezőről eldobunk a dobópakliba. "Elpusztítás": egy kártyát bárki más elől eldobunk. "Lopás": egy kártyát valaki elől magunkévá teszünk. A leírás még egyéb fogalmakat is taglal, de szerintem már itt nem érdemelnek külön szót, mert eléggé egyértelműek. A lényeg, hogy  figyeljünk a szóhasználatra, olyan szavakra, hogy "és, vagy, mind, csak", stb. Nem lesz gond.

Amikor valakinek sikerült a szükséges számú állatot maga elé paklonia instant megnyeri a játékot. Ééééééééés ennyi!

llamas2.jpg

A Llamas Unleashed egy kendőzetlen lenyúlása az Unikornisos játéknak. De tényleg tök ugyanaz. Akinek nem tetszett, hogy unikornisokkal kártyázik, az most nyomulhat lámákkal és klafa kis barátaikkal. A grafika továbbra is szőőőőőőőőőőőőőőrnyen cuuuuuuuuuuuuuki. El se hinné az ember, hogy ezek a lények ennyire genyók tudnak lenni néha. Vagy inkább a gazdijuk a genyó? Hm... A kiadó kreativitása a kártyák elnevezésében ismét átszaggatja a plafont. Csak pár példa: Ennivalóan aranyos alpka, Spontán elájuló kecske, Bahama láma, Repülőruhás láma, Alpakalipszis, Láma pinata, Ignoramus vagy a Félelmetes alligoator. Ami engem bosszantott, az a mikron mértetű betűk. Egy rosszabbul kivilágított helyen csak hunyorognék félvakon. Folyton olvasni kell a lapjainkat, hogy melyik mit tud, különben lemaradunk valami akcióról. Na meg aztán ez sem egy "barátság építő" játék. "Úgy? Akkor én is!" "Ez már háború!" "Te kezdted." Csak pár példa a gyakran elhangzó mondatokból. De amúgy tényleg vicces kis játék. Helyet nem igazán foglal. Egy konszolidált partiban simán elő lehet kapni. A doboz se nagy, szóval hozhatjuk, vihetjük. Sajnos csak angolul kapható, ami a nem anyanyelvűek számára meglehetősen lelassítja a játékmenetet, és így a szóviccek sem találnak be. Szerintem a háromnegyed órás megadott idő költői túlzás. Varia nincs benne. Kártyakeverés. Talán, ha kiadnak kiegészítő paklikat. Ha.

Legyünk őszinték: a Llamas Unleashed valójában semmi új játékélményt nem ad csak egy rakat cuki képet és szóviccet. Azoknak fog a legjobban tetszeni, akiknek az Unikornisok is bejöttek, és pici vérfrissítésre vágynak, de a megszokott mechanikát és parti élményt várják. Meg a többieknek, akik szeretik az angol szóvicceket és imádnak a többiekkel kibabrálni. Kiváncsi vagyok még hány bőrt nyúznak majd le szegény 4lábúakról. Rip-off party ON!

"Pfüüüühjj!" - ősi láma aranyköpés

Játékosok száma: 2-8
Ajánlott kor: 14+ év
Játékidő: 30-45 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: angol

Összesen: 68%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Íme két láma istáló prémre menő külzdelme. Macska Marcella most nem óhajtott szerepelni a képen.

received_224796292027292.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9915490636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása