Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Monopoly

2020. április 30. - xoxoxkapitany

"A" Monopoly. A társasok (egyik) ükapja. Híres és hírhedt is egyben. Barátságok megrontója - mondják sokan. Eljött az idő, hogy megnézzük. DE! A szokásos bevezetés helyett most kicsit variáljunk. Mert, miért is ne? *kacsint* A bevezető infóáradat ezúttal a bejegyzés végére került. Méghozzá azért, hogy előtte egy kérdéssel fussunk neki. Ímhol a kérdés:

Ha mindenki becsukja a szemét, és visszaemlékszik a Monopoly figurára, akkor beugrik egy frakkos, cilinderes, bajszos idős fazon, aki bazi lelkes. Eddig stimmt. A kérdés: van-e a karakternek monoklija? Nem ér csalni! Semmi gugli keresés meg miegymás!  A válasz a bejegyzés végén található. 

gettyimages-1054017850-7ef42af7b8044d7a86cfb2bff8641e1d.jpg

A Monopoly valóban egy régi darab, 1933-ben jelent meg először. Azóta megannyi verziója látott napvilágot. Igazi fejőstehén a Hasbronak. Most az alapjátékot vesszük górcső alá. A kitalálója eredetileg Charles Darrow volt.

A dobozban találunk 8 darab fém figurát/miplit, 28 darab tulajdonlap kártyát, 16 darab Esély kártyát, 16 darab Jótékonysági Alap Kártyát, 32 darab Zöld Házat, 12 darab Piros Hotelt, 2 darab Dobókockát, Monolpoly pénzt... sok Monopoly pénzt, sebesség kockát, játék leírást és 1 darab játéktáblát.

Külön a játék nem tüzel fel minek hatalmas szózatokkal az elején, de ha kiollóznék egy részt a leírásból, akkor azt tenném ide, hogy: "Menj körbe és közben vásárolj annyi ingatlant, amennyit csak bírsz. (Utcák, Pályaudvarok és Szolgáltatók). Minél több tulajdonod van, annál több bérleti díjjat kapsz. Amennyiben te vagy az utolsó játékos, akinek még van pénze, ellentétben a többiekkel, akik csődbe jutottak, nyertél."

(A képről direkt levágtam a figurát. Mint mondtam, nincs csalás.)

pic4235383.jpgTehát miről is van nagyban szó? A táblán körbe-körbe kell mászkálni, ingatlanokat vásárolni, amiket a játék során fel kell fejleszteni drágább hotelekké és ezáltal a többieket csődbe kell vinni, akik azzal, hogy kellemesen elhédereznek nálunk ráköltik a gatyájukat is. Így, ha valaki rálép egy olyan mezőre, ami más birtokában van, azért fizetni kell. Minél fejlettebb az ingatlan, annál többet. Igazi kapitalizmus, ez kérem! Mindennek ára van. Kedves dolog, az életre nevel.

Az előkészületek pikk-pakk megvannak. Kipakoljuk a táblát, jóóóóól megkeverjük és rátesszük a Jótékonysági Alap- és az Esély kártyákat, mindeki választ egy miplit, kinevezzük a legmegbízhatóbb matekost bankárnak, mindenki kap 1500 értékű Monopoly pénzt meghatározott címletekben és indulhat is a mandula.

Az kezd, aki a 2 sima kockával a legnagyobbat dobja. Nem messzire. Értékben. Na. A játék menete: elvetni a 2 kockát és annyit lépni, amennyit sikerült dobni. Meg köll nézni, hogy a hely, ahova érkeztünk milyen mező. Ez az esetek nagy részében egy utca része, egy ingatlan lesz. Először nézzük meg ezt az igen gyakori esetet. 8 pesti utca van a táblán. Az utcákon 2 vagy 3 ingatlan. Amikor először érkezünk meg egy ingatlanra, akkor lehetőségünk van megvenni azt az ingatlan kártyáján szereplő összegért. De nem muszáj! Simán spórolhatunk is, várva a szaftosabb telkekre. A város eleje olcsóbb, míg a vége aranyárban van mérve. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem kell az ingatlan, akkor azt azonnal aukcióra bocsátja a bank. A licit minden esetben 10 bimbáról (vagy ahogy hívjuk a Monopoly pénzt, mindegy) indul, és a játékosok azt felsrófolhatják, addig, amíg valaki meg nem veszi azt. Aztán jön a kövi játékos, dobás, lépés. Az ingatlan vásárlás és licit minden esetben kötelező, amíg el nem kel minden. Fontos: ha valaki duplát dob, akkor újra dobhat, és léphet. Viszont, ha 3x sikerül duplát dobni, akkor börtönbe kerül. Hívjuk "gyorshajtásnak". Kellemetlen. Ha valaki oda kerül, akkor a következő módon szabadulhat ki: fizet 50 pénzt, vagy felhasználhat egy szabadulós kártyát (ha van nála), vagy duplát dob és egyből kijut. 3 próbálkozási lehetőség van, azaz max 3 körig ülünk a hűvösön. Ha harmadjára sem dob duplát, akkor csak simán fizet 50 bimbát és mehet. Lelépi a dobását. És lelép a dutyiból.

Megesik, hogy nem utcai ingatlanra érkezünk. Erre pár variáns van: lehet adófizetés mező. Ilyenkor fizetünk, mint a katonatiszt, mert ez a rend, nincs apelláta. Lehet (?) jel, ami az Esély kártya. Felhúzzuk a pakli felső lapját és megcselekedjük, amit megkövetel. Lehet Jótékonysági kártya (kincses láda ikon). Ilyenkor is végrehajtjuk, amit ír a kártya, legyen az jó vagy rossz. Lehet pályaudvar, amiből 4 darab van. Ezeket meg lehet vásárolni, vagy licitálni rájuk, mintha ingatlan lenne - annyi, hogy ezt nem lehet fejleszteni. Viszont minél több pályaudvarunk van, annál több pénz jön be. Ez igaz a szolgáltatókra is - áram és víz. Van még az a mező, ami egyből börtönbe küld. Értelem szerűen bevonulunk. Evvan. Normál esetben, amikor áthaladunk a START mezőn automatikusan kapunk 200 bimbát (ha megállunk rajta, akkor is ennyi). Kivétel, ha börtönbe vonulunk, akkor lóvé nyista. Amúgy a börtönből ugyanúgy kapjuk a pénzt az ingatlanok után, meg licitálhatunk is. Tisztára, mint egy bebörtönzött maffiavezér. 

Eképp rójjuk hát a köröket, ingatlanokat vásárolva és meg-megszállva itt-ott. Közben szépen kezdődhet a bővítés is. Már akkor is fizetnie kell az ellennek, ha úgy lép rá a tulajdonunkra, hogy azon nincs még ház. Viszont többet kaszálunk, ha építünk rá és fejlesztjük. Fontos, hogy akkor építkezhetünk, ha minden ingatlan az adott utcában/színben a miénk. Illetve egységesen kell építeni. Egy ház ide, egy oda, egy amoda. Így. Nem lehet az egyikre mondjuk 3 házat felhúzni, a többin meg sehun sámli. Ha megvan 4 ház, az 5-dik helyett hotelt építhetünk. Az a csúcs. Ekkor már durva árakon megy a megszállás. Építeni bármikor lehet, nem csak a saját körünkben (kivéve, ha már valaki épp dobás közben van). Az árak a kártyákon láthatók. 

Idáig tiszta sor. Pont, mert ez után jön a java. A hadd-el-had. Mászkálgatunk, kapunk pénzt is, meg fizetünk is. Na de, mivan ha elfogy a pénzünk? A leírásban ezt a "Segítség! Nem tudok fizetni" címszó alatt találjuk. Pénzhez kell jutni, de izibe! El kell adni valamit. A bank megveszi az ingatlanainkat  fele áron. Ha hotelt adunk el, akkor kapunk 4 házat - tehát csak leértékelődik, nem tűnik el minden. Lehet továbbá jelzáloggal terhelni az ingatlant. Előszöris el kell róla mindent adni, majd a bank ad hitelt, amit vissza kell majd fizetni. Jelzálog összeg + 10%. Valamiből nekik is meg kell élni. A jelzálogos ingatlan nem termel pénzt, viszont az utca többi része igen. Ez jó hír. Ha még így sincs elég lóvénk, akkor csencselhetünk börtönből szabadulás kártyával. Ezért lehet pénzt kérni, erre nincs szabály. Gentlemen's agreement. Még mindig nem likvid? Oda lehet adni a jelzálogos ingatlant is. Bármely ellenfél ha úgy dönt, hogy kell neki, akkor vagy visszafizeti a jelzálogot vagy megtartja rajta a hitelt és csak a 10% különbözetet fizeti vissza a banknak. A többit meg majd (ha fagy). Lényeg, hogy az ő baja lesz. Még mindig nincs pénz?!?!?! Eladni mindent! A bank elárverezi a tulajdonokat. Nyilván ne legyenek illúzióink, hogy ezután, legatyásodva, megnyerjük a játékot. Jobb, ha eltesszük a pénzt és Fiji-re utazunk belőle. 

Van még varia a haladóknak. Azt tessék kiszaszerolni egyénileg. Szóval:

Éééééééééés ennyi! Ezek ismeretében már neki lehet állni kapitalistáskodni.2_2.jpgBevallom nekem nagyon későn jött a Monopoly. Fiatal koromban azért, mert még nem volt (csak Gazdálkodj okosan!), később meg valahogy nem érdekelt, mert azt hittem komplikáltak a szabályok. Nos, nem azok. Az egész szabálykönyv egy 4 oldalas leporelló. Semmi bonyi nincs benne. Szerencsére a magyar változat - a Gazdálkodj okosan! - segített kicsit. De tényleg csak kicsit, mert ugyebár ott nem egymás vérét szívják a játékosok, hanem csak szépen, csendesen próbálnak egy tisztes életet kialakítani, lakással, autóval és porszívóval. Látható, hogy a Hasbro nem először adta ki a játékot, az alkatrészek jó minőségűek. A kis fém miplik aranyosak. Nekem valamiért mindig a csatahajó jut. El is neveztem Aurórának a híres elődje után. A grafika akkor is ismerős lesz, ha csak boltban láttuk a játékot. Amúgy a régies feeling (példul az Ingyen parkolás mező) keveredik a modernnel (az egész imidzs cuzammen). Olyan... semmilyen. Az ajánlott életkor 8 évtől indul. Én nem lennék ilyen merész, és várnék ezzel tizenéves korig. Illetve ajánlottan 2-6 fő nyomhatja. Ha szabad javasolnom: ketten ne kezdjünk bele. Órákig eltarthat, ha "sikerül" jól kibalanszírozni az ingatlanokat. Illetve a licit. Ha ne adj' isten valaki eladósodik, akkor az eladási licitnek semmi értelme. "Jaj adj pénzt, mert kell sok száz bimba. Eladó ez az ingatlan. Kikiáltási ár 10 bimba."-  mondja az egyik. "Oké. Megveszem 10-ért." - jön a válasz. Paff. Ennyi volt. Ki lehet vele törölni... a tányért. Szóval, minimum 3-man üljünk le játszani. Arról, hogy egyszerre 6 embert mennyire köt le a játék nincs adatom. Érdekes, hogy játékidőt nem ad meg a leírás. De... simán órák is lehetnek. Azt a közhiedelmet erősen eltúlzottnak érzem, hogy emiatt bárki magából kikelve csapkodni kezdjen és barátságokat romboljon le a játék. Aki nem akar pénzes játékot, ne ezzel játszon. Egyszerű, mint egy faék. Szerintem a Ki nevet a végén? 100000000000x idegesítőbb. Ízlések és pofonok. Helyigénye közepes, a dohányzó asztalról pont lefolyik. Illetve a doboz mérete miatt nem is egy portábilis darab. Maximum hivatali sorban ülésnél vegyük elő, ahol látható, hogy a mi sorszámunk 4 jegyű, és még csak most volt kb. a 2-dik ember soron. Magyarul természetesen kapható. Sőt! Olyannyira magyar, hogy az utcák valóban budapesti utcák, azok relatív értékében. Egy varia azért van benne, ami a "Haladóknak" leírt rész. Hát... kiváncsi lennék hány megrögzött Monopoly-s van, aki úgy nyomja a játékot. Engem igazán az ötlet sem hozott lázba, hogy újra nekiüljek játszani, főleg nem más szabályokkal. 

Összességében persze nem egy ördögtől valóan szörnyű rossz és félelmetes játék ez a Monopoly. Langyos víz. Mert hát... annyira nem is jó. Party játéknak tuti nem, mert se nem gyors, se nem vicces. Ha meg már egy komolyabb társasos társaság jön össze fix, hogy nem ezt veszik le a polcról. Talán a világ pénz(éh)es működését bemutatni a kismókusoknak? Fene tudja... Ki kell próbálni, ez tény. Kérjük kölcsön, vagy ha másnak megvan csatlakozzunk be. A vak is azt mondta, hogy meglássuk.

"- Kérnék egy kólát.

- Csak kólaszörp van. Az jó? Kártyával fizet, vagy kézpénzzel?

- Monopoly pénzzel. Az jó?"

- hülye vicc

Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: túl sok-sok perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 2/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 45%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Íme Macska Marcella, amint hasznát veszi a Monoply játék dobozának.

20200409_205152.jpg

Ééééééééééééééééééés ahogy ígértem! Jöhet a megoldás azon türelmes és lelkes olvasóknak, akik ideértek.

Íme:

pic4235383_1.jpg

Tehát, nincs neki monoklija! Hányan találták el? Én anno, mikor megkérdezték tőlem simán rávágtam, hogy van neki. De miért van ez? Egyrészt tuti van benne sztereotípia. 1900-as évek első fele, meglett idős, de gazdag úr. Úgy képzeljük el, hogy van neki. A másik dolog a Mandela effektus. Mi is ez a jelenség? A névadója a 2013-ban elhunyt Nelson Madela. Azért fontos, hogy 2013-ban halt meg szegény, mert már az 1980-as évek óta az volt az emberek többségének fejében, hogy már nem él. Pedig nagyon is! A jelenség lényege, hogy a tömegek egy bizonyos dolgot kollekítven igaznak hisznek, holott nem az. Hasonló tévhitek a világból: Darth Vader mit mond Luke-nak, amikor feltárja családi kapcsolatukat? "Nem! Én vagyok az apád." És nem azt, hogy "Luke, én vagyok az apád." Apróság, de mégis. Vagy ott van Hófehérke meséje. Mit is mond az a gonosz nőszemély a tükörnek? "Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb e vidéken?" Ám nem. Biza nem ezt mondja. Hanem: "Varázstükör, mondd meg nékem, akad-e párom szépségben?". Még megannyi példát találhatnánk erre. Furi. A Mandela effektus nem egy egzakt tudomány, tele bizonyítékokkal, sokkal inkább érdekesség. Aztán ezzel a ledülettel bele is vethetjük magunkat az összeesküvés elméletekbe, hogy a gonosz kormányok hogyan irányítanak minket, vagy a párhuzamos világok teoriáját is ráhúzhatják a lelkesek. Aztán persze lehet, hogy csak közösen téved mindenki. És nincs is Mandela effektus? Hm...

Nyuszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8315625660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása