Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Marrying Mr. Darcy - Undead Expansion

2020. május 01. - xoxoxkapitany

Élőholtakról és zombikról már épp elégszer volt szó itt a blogban. Ugorjunk. De csak kicsit. Inkább két filmet nézzünk meg. Először itt olvasva, ajánlva, aztán rendesen a televízió készülékben. Az első címe: Abraham Lincoln vs. Zombies. Ennek a 2012-es filmnek a történetét a címe durván elárulja. Adott a szép emlékű, de tragikus halált halt amerikai elnök. És adott egy rakat zombi. Hogy ők hogy kerülnek össze? Fikció, kérem! Fikció! A poént nem akarom lelőni. Tessék megnézni. Oké. Ez nem egy oszkár díjjas műalkotás, de a címe alapján nem is várhatjuk el, hogy az legyen. Szórakoztató? De mennyire! Gagyi? Nos... kicsit. A másik film - és ez már témába is vág - a Pride and Prejudice and Zombies. Vagyis a Büszkeség és balítélet és zombik. Mert mi más passzol ide jobban? Egy 2016-os akció, horror vígjáték. Jane Austen kőkemény rajongóit tuti szívszélhűdés kerülgeti már a gondolat hallatán is. Érthető. De ettől még egy igazán szórakoztató blődli ez. Ott vannak a Benett nővérek - ahogy kell. Ráadásul a távolkeleti harcművészetekben durván jártasan. És elszabadul a pokol. Zombik. Mit várunk ettől? Igen. Az lesz. És szórakoztató! Két társas parti között tessék megnézni ezeket két bazi nagy doboz pattogatott kukoricával és alacsony elvárási küszöbbel. Nem kell mindig komolykodni.

pride_and_prejudice_and_zombies_poster.jpg

A Marrying Mr. Darcy - Undead Expansion (azaz élőholt kiegészítő) 2014-ben jelent meg, az alapjáték kiadási évében. Erika Svanoe mint szellemi anya és kiadó áll a dolgok mögött. Mellette jól megszokott társa Erik Evensen található, aki a grafikáért felel.

A pakliban a következő kártyákat találhatjuk: 1 darab "Élőholt vagy" kártya, 6 darab "Az élők eszközei" kártya, 12 darab esemény kártya és 1 darab szabály kártya. Nem egy vaskos darab. Ráhapciztam a csomagra és *hopp* eltűnt.

Mivel nincs külön nagy szabálykönyv, így külön feltüzelés sincs. Játszunk, és kész!

pic1994847.png

Miről van itt nagyban szó? Az alapjátékot kell használni, és abba belekeverni az új lapokat, amikkel megfűszerezzük a játékélményt. Egy rakat élőholttal! Ettől a lényeg nem változik. Férjhez köll mennünk. Remélve, hogy nem egy elátkozott legény a kérő. Nehogy vénylányok maradjunk!

Az eredeti játékról szóló blog bejegyzést itt tetszenek megtalálni. Az alapjátékot így nem írom le újra.

Akkor mi az újdonság? Nos kérném szépen! Íme:

A játékot előkészítjük annak rendje és módja szerint. Viszont a kiegészítőből annyi lapot keverünk az esemény pakliba, amennyit jónak látunk. Az "Élőholt vagy" kártyát a kérők sorának végére tesszük, a vénylány mellé. Mielőtt kezdünk minden játékos húz egy "Az élők eszközei" kártyát, ami majd segíti a játék során. Ezek lehetnek fegyverek, cipellők és flaskák tele csodaszerekkel. Igen, cipők. Szégyen a futás, de így gyorsak lehetünk. 

Eztán nekiállunk játszani a rendes szabályok szerint. A kártyákon minden tudomány rajta van. Aképp járjunk el, ahogy a kártya rendelkezik. Ha ne adj' isten elátkozódunk, akkor a leánykérési fázisnál élőholttá válunk. Szívás. Nem lesz lagzi. 

Milyen kártyákkal bővítjük a paklinkat? Voltak ugye az élők eszközei. Megesik, hogy élőholttá válunk. Vagy elátkozottá. Aucs. Lehet a kérő válik élőholttá vagy elátkozottá.  Nem jó parti. Találhatunk ellenszert. Ez klafa. Vagy még fegyvert. Megeshet, hogy a bálunkat élőholtak támadják meg vagy feldühödött hordák. Mi meg mindent megteszünk, hogy - jó kockadobással - ezeket megússzuk.

A játék vége ugyanaz mint az alapjátékban. Házasság, és a legtöbb pontot összegyűjtött leányka nyer.

Ééééééés ennyi!

pic1994955.jpg

Mivel ez egy kiegészítő, így túúúúúúl sokat nem lehet mondani róla, azon felül, hogy milyen lapokhoz jutunk. Egy mini pakli kártya az egész. Nem kell aggódni, ahogy az alapjátékban, itt is minden lapra pontosan le van írva, hogyan járjunk el és mi történik. Annyi, hogy két csitri-hiszti között smán ránk törhet egy adag élőholt. Aztán vagy megmentjük éltünk szerelmét vagy nem. Ilyentén semmi bonyolultság nincs benne. A grafika hozza az eredeti játék feelingjét. Nekem tetszik. Igazi reneszánsz. A kiegészítővel sem nő igazán meg a játékidő, laza fél óra, pluszminusz. Az látható, hogy amikor kiaadták az alapjátékot nem gondoltak rá, hogy bővíteni fognak, mert alig lehet a kiegészítő pár lapját begyömöszölni a dobozba. Jó, meg tetszik, meg minden, és nagyon kíváncsian vártam mikor kihozta a posta. És... picit nem estem hasra tőle. Ugye a leírás azt mondja annyi lapot használjunk a kiegészítőből, amennyi jól esik. Javaslatom: mindet rakjuk bele. Igazából annyira kevés lap ez, hogy nem változtat nagyon a játékon. Nem lesz tőle egy igazán zombikkal túltöltött valami. A játék során 85-90%-ban a szokásos mederben zajlanak a dolgok, és a maradékban van valami zombis izgalom. De nem sok. Simán lehetett volna több is. Olyan érzés, mintha maguk az alkotók sem voltak benne biztosak, hogy ezt akarják. Így inkább óvatos duhajként csak módjával öntötték bele a zombikat. Pedig fért volna még. Ha csináljuk, csináljuk jól. Nyuszi. Sajna csak angolul kapható ez is. Elő az Országh-ot! Mondjuk én nem ülnék ennek neki 6 fővel, maximum 3 vagy 4-en. Doszta elég. Helyigénye pont annyi mint az alapjátéknak, közepes. Varia nincs benne. Vagyis ez maga a varia. Hm...

A Marrying Mr. Darcy: Undead Expansion egy nagyon jó ötlet nagyon visszafogott kivitelezése. Ezzel az amúgy nagyon csajos játék kicsit kinyitott a fiúk felé és. Csak... nagyon kicsit. Konyhai nyelven azt mondanám, hogy lehetett volna még szerelmesebb a szakács, és szórhatott volna bele több sót és borsot. Ahogy az emlékezetes magyar futball meccsen mondta a kommentátor: "Nagy lövés! Bedobás." Kár.

"- Nem akarok senkit sem elhamarkodva megítélni; de mindig csak azt mondom, amit gondolok."

- Büszkeség és balítélet

Játékosok száma: 2-6
Ajánlott kor: 13+ év
Játékidő: 30 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: angol

Összesen: 65%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

A képen Macska Marcella szellemeskedik.

20200501_112914.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9115653464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása