Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Szabadulópakli - Időpróba

2020. február 17. - xoxoxkapitany

Megint egy időutazós társas. Már pedzettem ezt a témát itt, így most nem rágnám le újra a csontot. Ez egy kicsi játék, kicsi dobozban és a jellegéből adódóan nem lehet túúúúúúúl sokat róla mondani, hisz' kár lenne lelőni a poén(oka)t. Tehát egy rövid bejegyzés lesz, rövid intróval.

Íme a pop-kultúra legismertebb időgépe, röviden:

roads.jpg

A játék eredetileg Deckscape - Test Time néven jelent meg, aholis a név (szó)játékosan már utal arra, hogy szabadulásról és csak 1 pakliról van szó. A 2017-es kiadású játék megálmodói Martino Chiacchiera és Silvano Sorrentino, a kiadó pedig a dV Giochi.

A dobozt kinyitva 60 darab, nagyalapú kártyát találunk. Slussz-passz.

Az első kártya eképp tüzel fel minket: Figyelem! Nézzétek át a paklit és ne keverjétek meg a kártyákat

Minden kártya bal felső sarkában 1-től 60-ig számozás található.

Ha a kártyák sorrendje megváltozott, kérjetek meg valakit, aki nme vesz részt a játékban, hogy rendezze sorba 1-től 60-ig a lapokat.

szabadulopakli_idoproba.jpg

Mindenki tűzben ég? Helyes! Mint minden valamire való szabadulószobában itt is az a feladat, hogy kijussunk virtuális fogságunkból az adott időn belül kizárólag a józan eszünket, loginkánkat, egy darab papírt és tollat használva kooperatíve.

Az előkészületek fázis zéró energiát igényel. Kidontjuk a dobozt, leszedjük a védőfóliát a kártyákról - nem babráljuk, nem keverjük - és elolvassuk az elsőt. Figyeljünk rá, hogy legyen egy stopperünk, hogy az 1 óra időt mérjük!

Nincsenek körök, nincs különösebb szabályrendszer. Feladványok vannak amiket, ha megoldunk lapozhatunk. Minden fontos instrukció és isme a kártyákon van. Kövessük szóról szóra amit írnak és nem lesz gond.

2 fajta kártyával találkozhatunk. Feladvány és tárgy. Előbbit megfejtve simán lapozhatunk és haladhatunk, utóbbit meg is tarthatjuk a játék végéig, mert még jól jöhet. És jól is jön.

60 perc tehát az előirányzott szintidő. Persze, ha túllépünk rajta, akkor sincs tragédia.

Ééééééés ennyi. Tényleg. Lehet szabadulni!

szabadulopakli_idoproba2.jpg

Ennél többet nem írhatok, mert nem szeretném elspoilerezni a játékot. A Szabadulópakli - Időpróba a klasszikus szabadulószoba játékok mechanikáját viszi. Annyi a különbség, hogy itt tényleg még külön leírás sincs. Toll, papír és mi. Ennyi kell. Annak külön örültem, hogy itt nem kell szétszabdalni meg tönkre tenni a lapokat, vagyis újra hasznosítható. Nyilván ezalatt azt értsük, hogy tovább adhatjuk ismerőseinknek, barátainknak vagy üzletfeleinknek, mert amúgy egyszer végigjátszós. Sok grafika nincs. Egyedül kb. az "őrült" tudóst látjuk, aki enyhén képregényes. A lapok jó nagyok, nem kell félni, hogy elvesznek. Szerintem 1 óra alatt simán teljesíthető a küldetés, még úgy is, hogy itt-ott hibapontokat kapunk. Vannak tényleg bagatel feladványok és megesik, hogy benézünk valami bonyibbat. Emiatt kicsit billeg a játék nehézsége, bár szerintem a könnyebb feladványok vannak túlsúlyban. Cserébe varia sincs benne. Mintha egy csőben haladnánk a cél felé, nincs mellékút. Örvendetes dolog, hogy magyarul kapható. Egyedül is neki foghatunk, de lehet 6-an is tolni. Mondjuk, szerintem maximum 3 vagy 4 ember elég hozzá, de jó tudni, hogy lehetünk többen is. Helyigénye nincs. Még a dohányzóasztal is sok. A doboz apró, portábilis. Ritikülbe be és veihetjük is. Amúgy akinek megtetszett ez a paklis szabadulós megoldás, az a kiadó többi hasonló játékával is megpróbálkozhat, összesen 7 darabot adtak ki eddig különféle témákban. Én tuti kipróbálok még egyet.

Óhatatlan, hogy egy pillanatra megálljunk még a végén, és összehasonlítsuk más szabadulós játékokkal (példul Exit, Escape: The room), tehát röviden, summázva: jó, hogy nem kell tönkretenni a lapokat, nem kell hozzá semmi külön eszköz vagy kütyü, és hogy végtelenül egyszerű a menete, plusz könnyen hordozható. A téma a játék vége felé - a katarzis környékén - mintha kicsit el lett volna kapkodva az amúgy hosszabb felvezetés után. Nem annyira jó, hogy néha kiegyensúlyozatlan a nehézség, még akkor is ha összességében egy könnyen abszolválható játék. Már-már túl egyszerű a kivitelezés, egy pár kép még talán jó lett volna, hogy színesítse az élményt. Spártai tényleg.

A Szabadulópakli - Időpróba összességében egy nagyon klafa, rövid kis időtöltés. Amolyan gyakorlás a komolyabb szabadulószobákhoz. Akinek van már ilyesmiben tapasztalata, annak még könnyebb lesz. Itt sincs új a nap alatt. Nekem a 10-es kártya volt a kedvencem. *kacsint*

"Még ha fel is fedeznek a jövőben valamilyen más elméletet, akkor sem hiszem, hogy az időutazás bármikor is megvalósulhat. Ha megvalósulhatna, akkor mostanra már elözönlöttek volna bennünket a jövőből érkezett turisták." - Stephen Hawking

Játékosok száma: 1-6
Ajánlott kor: 12-99 év
Játékidő: 60-90 perc
Grafika: 1/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 70%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

És mivel semmi spolieres kép nem lehet a pakliról, így most a játékot lelkesen játszó Marcella Macska helyett csak az álmosan pislogó cica képe zárja a sort.

20200217_095519.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4815477914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása