Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Arkham Horror: The Card Game - Murder at the Excelsior Hotel

2020. március 31. - xoxoxkapitany

! Friss hírek !

Egy korábbi bejegyzésben - méghozzá itt - azt ecseteltem, hogy a bazsalikom mennyire isteni, és hogy elengedhetetlen az olasz konyha remekeihez. Illetve azt is bevallottam, hogy a boltban vásárolt, tőzegben tartott növények közül még egyet sem sikerült megtartani - tudom, az én bénaságom, de hát nem vagyok egy Bálint gazda. És erre tessék! Itt a csoda! Már teljesen lemondtam róla, és nem kinőtt és megerősödött a cserépben? Kérem szépen, van remény. Mindig van. Amikor azt hinnénk ennyi volt, akkor az élet, a sors, a természet, hívjuk, ahogy akarjuk ránk cáfol. És kinő. És megerősödik. És burjánzik. Így van ez velünk is. A fontos, hogy észre vegyük és vigyázzunk rá. És utána hajt és terem. A növény is. Mi is, együtt. A kép kicsit ferde. Kéretik a fejeket a megfelelő irányban elforgatni. Nyuszi.

20200331_134149.jpg

A Murder at the Excelsior Hotel, azaz a Gyilkosság az Excelsior Hotelben egy Scenario Pack, vagyis kiegészítő küldetés az alap Arkham Horror kártyajátékhoz. Tehát, aki nem rendelkezik az alapjátékkal, az előbb azt szerezze be, sajátítsa el, és utána fogjon ebbe a küldetésbe. Ez a kiegészítő is a Fantasy Flight Games kiadásában jelent meg 2019-ben, szóval még fris. Nicholas Kory és Matthew Newman voltak a megálmodói.

Az átlátszó műanyag dobozban 1 pakli kártya (78 darab lap) és 1 leírás vár minket. Javaslom, hogy a dobozt ne szabdaljuk cafatokra, mert simán vissza lehet bele tenni majd a kártyákat.

A játékra eképp tüzel fel minket a FFG: "Nincsenek válaszaim. 225-ös szoba. Ma éjjel. Egyedül jöjjön. Figyelnek."

pic5055160.png

A játék célja az említett gyilkosság megoldása. Eddig simán Poirot lenne a dolog. Csakhogy ez nem Agatha Christie, hanem H.P. Lovecraft világa. Semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Adott egy gyilkosság. Adott egy hotel. Adott a személyzet. Adott pár ártatlan vendég. Adott a helyi rendőrség. Illetve mi, a nyomozók. És adott a helyszín: Arkham.

Arkham.

Cthulhu.

Szörnyek.

Ilyesmi.

Az Arkham játék, ahogy arról korábban szó volt, nem egy sima "rakosgatom a lapokat", vagy paklit építgetek típusú társas. A hivatalos elnevezése Living Card Game (LCG), vagyis ez a kártyajáték él. Na jó... Ennyire azért nem Cthulhu a dolog. Ezalatt azt értsük, hogy a döntéseinknek tényleg súlya van, amik befolyásolják a játék végkimenetelét. A következmények változók. Röviden: több fajta befejezés lehetséges.

A játék menetét most nem vesézem ki. Arra ott az eredeti blog bejegyzés. De azért summázva:

Kipakoljuk a helyszínt - azaz jelen esetben a Hotelt a leírás alapján. Összerakjuk a gonoszok húzópakliját, elővesszük a saját paklijainkat, amiket már korábban remélhetőleg jóóóóól felturbóztunk. 5 kártyát húz mindenki és kap 5 erőforrást. Majd a nyomozók elfoglalják a kezdőhelyeiket, és indul a mandula!

4 fő fázis van a játékban:

1) Mítosz fázis, amikor nyakunkba szakad egy csomó csúnya, rossz dolog. 2) nyomozási fázis, amikor lehetőségünk van bizonyítékokat gyűjteni, a történet fonalán tekerni egyet, mászkálni, csatározni ellenségekkel (esetleg megfutamodni, ami lehet, hogy szégyen, de jó, ha gyorsak vagyunk) illetve a felszerelésünkből új tárgyakat kézbe venni. 3) ellenség fázis, amikor támadnak a gonoszok, vagy ha nem a vérengző fajtából valók (kulcsszó: aloof, patrol), akkor csak mászkálnak. 4) rendrakási fázis. Ez magáért beszél.

Ebben a játékban az újdonság a "patrol", vagyis járőrözés kulcsszó, ami az ellenségek és egyéb karakterek kártyáin jelenhet meg. Ez annyit tesz, hogy a kártyán leírt cél felé kolbászol az adott karakter. Példul két helyszín között mozog. Mi meg próbáljuk elkerülni, mert ha összefutunk, akkor kitör a csete és kitör a paté is. Minden más az alapszabály szerint játszandó.

Éééééééés... közel sem ennyi. De nem mehetek bele jobban, mert akkor le kellene lőni poénokat. Azt meg ugye - betyárbecsület - nem ildomos.

pic4901048.png

A Murder at the Excelsior Hotel játék igazán méltó kiegészítője az alapjátéknak. Bevallom olyan rég volt már a kezemben az Arkham Horror, hogy már-már elfelejtettem mennyire jó is. NAGYON! A mechanika adott, csak rá kell érezni, be kell gyakorolni kicsit. Erre rá kell szánni az időt, mondjuk a gyári dobozban található első küldetésen kell átesni. Ha lehet többször. Na meg az sem árt, ha már csináltunk más küldetéseket. Már azért sem, mert minden kiegészítőből nyerhetük további kártyákat, amik erősítik a paklinkat. Ez a küldetés önállóan játszható. Ez azért fontos, mert van olyan kiegészítő is, ami 3 vagy 4 további pakliból áll. Amiket persze meg kell venni. Pénz beszél sajna. Bevallom, még nem sikerült megnyugtató győzelmet aratni ebben a küldetésben. Az eddigi nekifutások mind különböző eredménnyel zárultak, és biza volt olyan, amikor azt hittem viccelnek, és nincs még vége. De, de. Vége volt. Akkor újra! Szóval tényleg bazi sok varia van benne egy átlagos játékhoz képest. A grafika szokás szerint ütős, és itt-ott gore is. Ha valakinek jó a szeme, akkor bizonyos lapok alján egy magyar úri ember nevét láthatja, mint az adott kép alkotója. Apropó rajzok! A 14-es korhatár már csak a történet (gyilkosság, szörnyek, stb.) miatt és a képek randasága miatt is kicsit alacsony. Szerintem. Legyen inkább 18, jó? Összességében a minőség a szokásosan nagyon jó. Az új "patrol" kulcsszó érdekes elemet ad a játékhoz, mert nem elég, hogy futkosni kell a hotelben, de még ráadásul el is kell kerülni a mászkáló, járőröző karaktereket. Kicsit nem figyelünk oda, és pikk-pakk továbbhalad a cselekmény, mi meg ott állunk félig üres kézzel a többieket kerülgetve. Szóval kell taktikázni. Oké, ha már egyszer lukra futottunk, másodszor már okosabb az ember. Aztán persze simán paff lehet így is. Nem szabad feladni. Helyigénye a szokásosan nagy. A konyhaasztalt simán beteríti kártyásul, tokenestül. Bár a doboza kicsi, és hordozhatónak minősíthetnénk, de mivel kell hozzá az alapjáték, így ez csak talmi mértetbeli előny. Az időt most is rá kell szánni, simán kijön egy másfél-két órára egy rundó. Ezt a kiegészítőt is 1 vagy 2 személynek ajánlják, sőt, van aki egyenesen azt mondja, hogy szóló játéknak a legjobb. Sajnos csak angolul kapható, és ahogy az idő telik, egyre kevésbbé hiszem, hogy kiadják magyarul. Kár. Közben egyre inkább az tudatosult bennem, hogy nem a legjobb karaktert választottam az elején, mert se nem kimagaslóan okos, se nem erős igazán. És a langyos víz itt nem most partot feltétlenül. Maximum vele mossák fel a padlót. De ez már eső után köpönyeg, hisz jó pár küldetésen vagyunk már túl és egy rakat fejlesztést is kapott a volt fegyenc. Nem baj, menni fog! Láthatóan az Arkham Horror játék dübörög, én nagyon remélem jönnek további kiegészítők.

Az Arkham Horror: The Card Game - Murder at the Excelsior Hotel Scenario Pack (teljes nevén), egy nagyon jól eltalált kiegészítője a már megismert és megszeretett játéknak. Arra kell figyelni, hogy amikor azt hisszük, hogy rendben leszünk, és ennyi volt, és minden oké, akkor... nem oké. Nincs rendben. Most jön a java! *ördögi kacaj*

“Mindig tudtam, hogy kívülálló vagyok; egy idegen ebben a században és azok közt, aki még emberek."
                                                                                                                     ― H.P. Lovecraft, "A Kívülálló

Játékosok száma: 1-2
Ajánlott kor: 14+
Játékidő: 60-120 perc
Grafika: 4/5
Komplexitás: 3.5/5
Újrajátszhatóság: 4/5
Helyigény: nagy
Nyelv: angol

Összesen: 85%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Marcella Macskát a legkevésbbé sem hatották meg az Excelsior Hotelben történt szörnyűségek. Viszont cuki. Hát de neeeeem? A kis mancsa neki. Awwwwwwwww!

20200331_170958.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr8515575740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása