Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Cat Lady

2020. május 01. - xoxoxkapitany

Cat Lady. Óóóóó a macskás hölgy. Kinek ne lenne ismerős? Talán a valóságban nem találkoztunk még vele, de pontosan tudjuk ki lenne az, ha összefutnánk. A hölgy, aki a maga csendességében egy rakat macskával éldegél.  Ráadásul ez egy uniszex pozició, nem csak nőkre korlátozódik. Ne menjünk messzire Bálint Ágnes klasszikusában a mellék-főszereplő néni is macskás hölgy lenne, ha nem lenne ott ellenpólusnak szerető férje, aki viszont nagyon kutyás, egész pontosan vizslás. Irma néni folyamatosan cseveg Lukréciával és Szerénkével, és síkra száll értük, próbálva megmenteni őket Frakktól. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a két cica magának kereste mindig a bajt. Ha Károly bácsi nem lett volna, akkor Irma néni tuti egy tucat macskával élte volna kis életét. De tessék, egy másik példa, a való életből. A zanzibári születésű Farrokh Bulsara valódi macskás hölgy volt - férfiben. Hatalmas házát 10 macskával osztotta meg, amik jelentős szerepet játszottak életében. Zenei karrierje során példul a "Mr. Bad Guy" című albumát Jerry nevű cicájának ajánlotta. Na meg persze Tomnak, Oscarnak és Tiffanynak, illetve az összes macska szerető embernek világ szerte. A többiek meg nyaljanak sót. (Nem pont ezeket a szavakat használta.) Ott volt még Miko, Romeo, Lily és Goliath is, akik menhelyről megmentett cicusok voltak. A Delilah című dala pedig az abszolut favorit cicmareknak szólt. Persze mindet imádta. Ezen a képen is épp két szőrmókkal pózol.

yrz5obo.jpg

A Cat Lady játék 2017-ben jelent meg. A Kiadója az AEG (Alderac Entertainment Group), az eszmei atyja pedig Josh Wood, aki az illusztrációkat is maga készítette.

Lássuk mit rejt a doboz! 102 darab játékkártyát, 13 darab kóbor macska kártyát, 6 darab győzelmi pont (GyP) jelölőt, 1 darab macska miplit, 60 darab ételjelölő tokent (20 piros, 20 kék, 15 fehér és 5 lila színű) meg 1 darab szabályfüzetet. 

A leírás így köszönt minket: Macskás nőnek lenni egyáltalán nem szégyen - Marie Antoinette, sőt Ernest Hemingway is az volt! Csatlakozz ehhez az elit klubhoz, gyűjts macskajátékokat, ételt és csinos jelmezeket kedvenceidnek... de vigyázz! Ha nem jut elég élelem mindn cicának, az éhen maradtak ellopják a pontjaidat!

pic3864115.jpg

A lényeg cicákat gyűjteni, őket megetetni, mindenféle egyéb dolgoggal kedveskedni nekik ezáltal a legtöbb pontot szerezni. 

Készüljünk hát elő! A 13 kóbormacskából random 3 darabot kiválasztunk és lerakjuk őket az asztalra képpel fel. A főpaklit jóóóóóól megkeverjük és egy 3x3-mas játékteret pakolunk le szintén képpel felfelé. Figyeljünk oda, hogy annyi lapot használjunk, ahányat a leírás mond, mert kevesebb lap kell 2 főre, mint mondjuk 4-re. A megmaradt főpaklit tegyük az asztalra, abból húzunk majd a játék során. Az a játékos kezd, akinek a legtöbb cicája van. Holtverseny esetén (ha pl. közös háztartásbeliek játszanak) nem kell cicaharcolni, csak döntsünk véletlenszerűen. A cica jelölőt a játékos tegye az egyik oszlop vagy sor mellé. És indulhat is a játék!

A játék körökre van oszta, amikben minden játékos ugyanazt az akciót hajtja végre. Kiválaszt egy sort vagy oszlopot a játéktérről és elveszi a 3 kártyát onnan. A cicajelölőt odateszi a sor/oszlop elé, ezzel jelezve, hogy a következő játékos nem választhatja azt. Feltölti a húzópakliból a hiányzó lapokat, végrehajtja, amit lehet vagy kell a kezében lévő lapok alapján és jöhet a kövi játékos. És ez így megy tovább, amíg el nem fogy a húzópakli. 

Most nézzük milyen lapokhoz juthatunk! A felhúzott lapunk lehet macska. Ezek is -, mint minden valamire való cicák - éhesek. A kártyán jelölve van, hogy milyen és mennyi kaja kell nekik. Tej vagy hal vagy csirke. Amint ételt szerzünk tegyük a kívánt étel jelölőjét a cica kártyájára jelezve, hogy azt a fajta ételt már odaadtuk neki. Hogy jutunk ételhez? Egy másik fajta kártya a kaja. A lap jelzik ,hogy az adott kaja fajtából hány (kocka) jelölőt kell mnagunkhoz venni. A lila kaja a "joker", bármire felhasználható. A kártya neve: "Univerzális". A tej a fehér -, a csirke a piros -, a hal meg a kék jelölő. Szegény macsekokat be is öltöztethetjük. A jelmezkártyákért is jár pont, méghozzá úgy igyekezzünk, hogy minél több félét szerezzünk. Van még a macskamenta kártya. Ha 1 darab van nálunk az pontlevonással jár, tehát igyekezzünk ebből is többet beszerezni, mert a jóllakott cicák után adja a pontokat. Hozzájuthatunk még macskajátékhoz is. Itt is arra kell hajtani, hogy minél több fajtát szerezzünk, ezáltal harácsolva a pontokat. Van még az "Elveszett kedvenc". Ha van nálunk 2 darab ilyen, akkor kaphatunk érte egy kóbor cicát (a cicát nem kell pótolni a pakliból) vagy instant 2 GyP-t. Válasszuk, ami szimpatikus. A kóbor cicák is extra pontokat érnek, sőt ők az összes teljesítményünket is emelhetik, ki-ki a maga módján. Az utcsó fajta lap a macskariasztó kártya, aminek segítségével a cicajelölőt tudjuk odébbpakolni, így az új lapokat az utolsónak összeszedett sorban is felszedhetjük.

Ha vége a játéknak, akkor számolni kell. Eképp: az, akinek a legtöbb felesleges kajája maradt 2 pontot bukik. A cicák kártyáin rajta van hány pontot érnek, ha meg vannak etetve. A legtöbb jelmezt birtokló játékos kap 6 pontot. Ha nincs egy jelmez sem, akkor -2 pont jár. A macskamentánál 1 kártya esetén -1 pont, 2/3 kártyánál 1 pont minden jól lakott cica után, 4+ kártyánál 2-2 pontot kaszálunk a cicák után. A macskajátékoknál 1 darab után 1 pont, 2 után 3 és így tovbább. Ha megvagyunk a matekkal, akkor jöhet az ereményhirdetés, ki a legmacskásabb.

Ééééééééééééés ennyi! Ezek ismeretében már nekivághatunk a cicázásnak.

pic4671162.jpg

Mondanom sem kell, hogy a Cat Lady egy igazi cukiskodós játék. Nem is kétség ki a célközönség. A Károly bácsik addig megsétáltathatják Frakkukat. Bazi egyszerű a menete. Semmi furfang, max még az első játék során bele-belekukucskálunk a szabályokba, aztán annyi. Megy mint a karikacsapás. Valamiért a Sushi Go! társasra emlékeztetett. A grafika is cuki. Mondjuk Josh Wood nem vitte túlzásba a rajzokat. Minden cica egyforma, csak a színük és a mintájuk más. Kicsit megúszós rajzok. Viszont a neveik! Szegfű, Kajla, Csibész, Bandita, Praliné, Cézár, Folti, Kormos, Heriette Van Weelde, Csámpás, Maszat, Luna, Mázli vagy Cukipofa - és még sokan mások. A kaják jelölői kis, színes fakockák. Ami szintén megúszós. Ha már a cicajelölő egy rendesen cica-szerű szürke cica, akkor hogy nem sikerült a kajákat is kaja formájúra faragni? Kár. Magyarul már kapható, így (macska)nyelvi nehézségek nem lesznek. A leírás végén még a feltalálóról is látunk rajzot és pár dolgot is megtudunk róla, ami kedves dolog. Nagyon kis pörgős játék, szerintem 10 perc is sok egy körre, amiből vagy 3-4-et simán le lehet nyomni egy ültő helyünkben. Az ajánlott kor 8 év, ami teljesen jó, hisz' semmi atomfizika nincs benne, és olvasni sem kell nagyon. A kismókusok is nekiülhetnek. Az mondjuk nem vili, hogy miért akarná bárki a szerencsétlen macskát beöltöztetni csini ruci, béka, kacsakalap, szuperhős vagy földönkívüli jelmezbe? Ez, kérem, örök talány. A rajzokon a cicmarekek nem is túl boldogak. Helyigénye nem nagyon van, csak a háromszorhármas játékteret kell kipaklolni és annyi. A doboz szerintem egy számmal nagyobb, mint amennyit megkíván, de ezt betudjuk annak, hogy a nagyobb dobozú játékok drágábbak. Ha vinni akarnám magammal, akkor ohne doboz jönne. Varia nincs a játékban, a játékosok száma az egyetlen dolog, ami változtat a játékmeneten, vagyis a használt lapok számán. De az meg nem varia ugyebár. 

A Cat Lady szerintem egy kötelező darab a macskás társadalom társasosainak. Egy limonádé. Vagy cukros tej. Édes kis semmiség. Negyed vagy fél óra cicázás. (Nyuszisok is játszhatják.)

"- És üdvözlöm a kedves feleségét.

- Köszönöm uram, de már egy éve Önnel él."

- Macskafogó

Játékosok száma: 2-4
Ajánlott kor: 8+ év
Játékidő: 15-30 perc
Grafika: 3/5
Komplexitás: 1/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: közepes
Nyelv: magyar

Összesen: 71%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Ímhol Marcella Macska nagyon hálás, hogy nem kellett beöltöznie földönkívüli jelmezbe.

20200501_112835.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr4615652380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása