Társasjátékok

Miplik - Hungarian Meeples

Miplik - Hungarian Meeples

Szabadulópakli: A Velencei Meló

2020. május 03. - xoxoxkapitany

A világ egyik legismertebb bűvésze és szabadulóművésze egy bizonyos Weisz Erik volt. Ha utánanézünk a szakirodalomban szinte mindent megtudhatunk az életéről. 1874-ben született Budapesten, a VII. kerületben. Később, amikor megkérdezték, már simán azt állította, hogy Amerikában született. Kellett az inidzséhez miután kivándorolt a lehetőségek országába. Kölyök fejjel volt ő cipőpucoló, nyakkendőgyári munkás és újságkihordó is, ám rájött, hogy a varázslásban van az az igazi lehetőség, amire neki szüksége volt. Istenadta tehetség volt. Eleinte a kártyák királya titulust kapta, majd a bilincsek királyává avanzsált. 9-szer volt az Amerikai Bűvészek Társaságának elnöke. Saját trükkjei voltak leginkább, amikkel újra és újra ámulatba ejtette a nagyérdeműt. Kevés magyar kapott csillagot a Hollywoodi hírességek sétányán, ő az egyik. Számára az 1900-as év volt a fordulópont, az igazi siker kezdete. Az első ilyen mutatványa a kényszerzubbonyból való szabadulás volt. Ezzel a főattrakcióval elindult európai turnéra és sztárgázsiért lépett fel. A rendőrök döbbentséggel az arcukon figyelték, ahogy Erik meztelenül kiszabadult 6 perc alatt a ráadott bilincsekből. Az évek alatt az összes feltörhetetlennek vélt bilincsből kiszabadult, hol gyorsabban, hol lassabban. De a lényeg, hogy semmi béklyó nem tartotta fogva. Kiszabadult lelógatva kényszerzubbonyból, lelakatolt ládából és víz alól is. Hajmeresztő mutatványain ámult és bámult a világ. Szegény halálát - a legenda szerint - makacssága okozta, miszerint egy egyetemi hallgatónak kérkedett hasizmai keménységéről. Behúzhatnak neki, és semmi baja nem lesz - mondta. Az egyetemista így is tett, bevert neki egyet. Látható sérülései valóban nem keletkeztek, belső sérülései viszont annál inkább. A vakbelét gyakorlatilag leverték, ami a következő mutatványánál a vesztét okozta. A prózai valóság erre még rátett egy lapáttal. Vakbélgyulladása volt és konok fejjel nem ment vele orvoshoz. Az aznapi műsort már hatalmas fájdalmak közepette csinálta végig. El is ájult, de visszahozták. A show után kórházba került, de már késő volt. Az, hogy az ütés közvetlenül okozta-e a vesztét nem derült ki. A vakbélgyulladás így sem, úgy sem vehető félvállról. 1926-os temetésén, New York-ban, több mint 2000 ember rótta le kegyeletét. Emléke és munkássága kitörölhetetlen nyomot hagyott nemcsak a bűvész társadalmon, hanem az egész világon. Íme a képen épp láncra verve pózol Weisz Erik, azaz Harry Houdini. George Mikes is megmondta: Mindenki magyar.

harryhoudini1899.jpg

A Szabadulópakli: A Velencei Meló 2018-ban jelent meg a Deckscape sorozat tagjaként. Kitalálói Martino Chiacchiera és Silvano Sorrentino voltak, a kiadó pedig a dV Giochi.

A maroknyi dobozban kártyák lapulnak. Szám szerint 60 darab és 1 darab apró papírlap. 

A feltüzelő szöveget a doboz hátoldalán találhatjuk: "Egy tolvajbanda visszavonult tagjaiként szeretnétek élvezni "jól megérdemelt" pihenéseteket. De egy visszautasíthatatlan megbízás gátat vet ennek... Újra összeálltok hát! A küldetés: besurranni a világ első kaszinójába Velencében, és ellopni egy 1 milliárd euró értékű zsetont! A munka nem minden kockázattól mentes, és a legkisebb hiba is homokszem lehet a gépezetben..."

 _dav34114_15560940082058.jpg

Tehát a lényeg: bejutni, elvenni és kijutni. Tikk-takk. Tikk-takk. Tikk-takk.

Általában ide kerül a "hogyan is kell játszani a játékot" rész. Ez most így lesz, annyi különbséggel, hogy mérhetetlen mértékletességre fogok törekedni.

Az előkészület abből áll, hogy kinyitjuk a dobozt és elolvassuk az első kártyát. Majd aszerint járjunk el, amit ír. Ha kell lapozunk a túl oldalra, vagy a következő kártyára, vagy bármi más. A lapok 1-től 60-ig számozottak. Nem fogunk összekeveredni.

Olvasunk, lapozunk és így tovább. Eközben logikai talányokat fejtünk meg közösen a csipet-csapatunkkal. Eképp haladunk tovább egészen addig, amíg végig nem érünk a történeten.

Ééééééééééééés ennyi! Ha ennél többet írnék le, lelőném a poénokat.

Mivel bármi kép a kártyákról spoiler lenne, ezért:

mememe_8e89ab0c31a6d5a60b18f13d15aabe92-1.jpg

Klasszikus Szabadulópakli sorozatbeli játék. Semmi extra tudomány nem kell hozzá, csak józan paraszti ész, logika és olvasni tudni. Nekem nagyon tetszik, hogy nincs semmi szabálykönyv, meg nagy hajcihő. Nyuszi. A kártyák egymás után következnek (többnyire). A játék címének fordításakor láthatóan egy ismert film címe vezette a fordító tollát. Viszont így ki is derült, hogy magyarul  kapható. A játékidő kábé 60 perc, de ha ráhúzunk még időt akkor sem dől össze a világ. A lényeg, hogy jól szórakozzunk és végigcsináljuk a sztorit. Nekiülhetünk egyedül is, de akár 6-an is. Mondjuk azt nehezen tudom elképzelni, hogy 6 ember optimálisan tud haladni. Szerintem max 4 fő elég hozzá. A téma nagyon ül - kaszinó rablás, annak összes, idevágó trükkös feladványával. Oké, kissé klisé a dolog: "Utolsó meló". Hány és hány ilyen filmet láttunk már? Legalább biztosra mentek az alkotók. Azt megértem, hogy mivel olaszok, haza játszanak, és valóban már 1638-ban volt regisztált szerencsejáték ház Velencében, mégis ha kaszinókra gondolok, akkor inkább Las Vegas jut az eszembe és nem a csatornák vízivárosa. Az ajánlott kor intervalluma 12 évtől 99-ig tart. Szegény 100 évesek kimaradnak. Nem kell ezt a korhatárosdit ennyire komolyan venni, 12 év alatt és 99 év fölöttiek is simán játszhatják. A grafika nekem speciel nem tetszett. Mintha kezdő számítógépes grafikus ollózta volna össze. Nem túl míves alkotások. Olyan, semmilyenek. A doboz méretéből adódóan totál portábilis, bár kicsit ki kell pakolni a maxi méretű lapokat. Varia nem igazán van benne, olyan döntési helyzetbe is ritkán kerülünk, ami a sztori kimenetét befolyásolja. Ráadásul egyszer végigjátszós. A lapokat szerencsére nem kell tönkretenni, összefirkálni vagy szétnyirbálni, így ha végeztünk vele kölcsönadhatjuk a kispajtásoknak.

A Szabadulópakli: A Velencei Meló kb. 60 percnyi klafa szórakozás és fejtörés egy klisés sztoriban. A feladványok kellemesen közepesen nehezek. Nem túl könnyűek, de nem is annyira bonyik. Pont jók. Az eddig megismert 3 fajta szabadulós játékok sorában ez szerintem a középső. A sor alján kullog az Escape Room, utána a Szabadulópakli sorozat és a lista elején az Exit sorozat masírozik. (Tudom-tudom van még több fajta. Majd azok is szépen sorra kerülnek.) A lista természetesen megfelelően szubjektív. Tessék őket próbálgatni, de ezt mindeképp.

"- Te tolvaj vagy és hazug.
Csak azt illetően hazudtam, hogy tolvaj vagyok.

- Ocean's 11

Játékosok száma: 1-6
Ajánlott kor: 12-99 év
Játékidő: 60+/- perc
Grafika: 2/5
Komplexitás: 2/5
Újrajátszhatóság: 1/5
Helyigény: kicsi
Nyelv: magyar

Összesen: 69%

Játszottál már ezzel a játékkal? Mik a tapasztalataid? Írd le kommentben! Ha nem, akkor próbáld ki, és utána írd le, hogy tetszett!

Houdini után szabadon magam is szoktam varázslással próbálkozni. Ezen a képen példul látszik, ahogy eltüntettem Macska Marcellát a kaparófája tetejéről. Nyugalom! Semmi baja. Megvan.

20200503_005156.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://xoxoxkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr9415655936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása